Prosti čas Utrinki iz narave Za dušo Za otroke

Prihaja v vsej svoji barvitosti

Jesensko listje

Lepo škrlatno je drevo,
ko hladen veter veje,
v vseh barvah zažari jesen,
a sivo je nebo. (Hyden J. , Jesensko listje)

Na naša vrata bo počasi potrkala teta jesen. Ta letni čas se prične okoli 23. septembra, traja pa vse do 21. decembra, ko nastopi zima.

Čudovite barve in božanske dobrote

Jesen zaznamujejo; raznolike barve listov, jesenski plodovi, dozorelo sadje, grozdje, buče, toplejša oblačila, priprava ozimnice, priprava živali na prezimovanje itd.

Jesen zaznamujejo; raznolike barve listov, jesenski plodovi, dozorelo sadje, grozdje, buče, toplejša oblačila, priprava ozimnice ter priprava živali na prezimovanje.

Zakaj jesen življenja?

Pravimo, da jesen življenja nastopi v zadnjem obdobju posameznikovega življenja. Pomlad simbolizira mladost, poletje zrelost, medtem ko zima nekakšen konec. Zakaj je temu tako?

Vse to je povezano z dogajanjem v naravi in s samim ciklom letnih časov. Spomladi na novo poženejo in zacvetijo rastline, živali imajo potomce itd. Gre za nekakšno rojstvo. Čez poletje narava “dozoreva” v svoji mogočnosti, v jeseni pa se začne pripravljati za zimski počitek. Drevesom odpadejo listi, živali se pripravljajo na prezimovanje itd. Vse gre proti koncu, podobno kot se človek v jeseni življenja pripravlja na konec.

Sama imam jesen zelo rada. Obožujem raznolike barve jesenskega gozda ter jesenske dobrote.

Ker pa sem zelo rada kreativna, pa jesen obožujem tudi zaradi pestrih jesenskih dekoracij, ki se jih vsako leto z veseljem lotim. Nekaj predlogov za jesensko dekoracijo najdete v enem izmed predhodnih člankov.

Kostanjček zaspanček na veji visi;
zavit ves v lupino prav sladko že spi.
Tedaj pa zapiha vanj veter močan:
kostanjček zaspanček, jesen je na plan! (M. Voglar, 2017)

V tem času nas že razveseljujejo jesenski plodovi. Eden izmed njih je tudi kostanj. O zdravilnih učinkovinah kostanja si lahko preberete na povezavi.

Barviti foto utrinki

Danes pa vam predstavljam nekaj čudovitih fotografij jeseni, ki sem jih v objektiv ujela sama.

Viri

  • Hyden, J. (1968) Jesensko listje. Pridobljeno 4. 8. 2020 iz https://takopreprosto.blogspot.com/2015/10/jesensko-listje.html.
  • Voglar, M. (2017). Kostanjček zaspanček. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor