V zadnjem času so pri nas zelo popularni mično pripravljeni obroki t.i. brunchi.

Gre za obrok, ki se uživa kasneje kot zajtrk in prej kot kosilo. Torej lahko bi rekli, da je brunch pozni zajtrk oz. zgodnje kosilo.
Gre za obrok, ki se uživa kasneje kot zajtrk in prej kot kosilo. Torej lahko bi rekli, da je brunch pozni zajtrk oz. zgodnje kosilo.
Uspešnice v restavracijah
Brunche nudijo številne restavracije, po katerih so te celo zaslovele. Brunche ponujajo v obliki mično serviranih obrokov, ki so na pogled res lepi in nekaj posebnega.
No, Cuker blog za vas neprestano išče alternative, kako prinesti “trendovske” stvari v vaš dom in tudi tokrat je tako.

Predstavljam vam enostavne in okusne predloge brunchov, ki jih lahko ponudite kot pozni zajtrk oz. zgornje kosilo.
Bruche sem razdelila na sladke in slane.






Slani brunchi
Košarica presenečenja
Prvo jed sem poimenovala kar Košarica presenečenja. Zakaj košarica? No, to boste videli v nadaljevanju prispevka.
Jed je malce posebnega videza, zato si lahko po tem, ko jed pripravite in ko se odpravite jest, predstavljate, da ste odšli na brunch, v vašo priljubljeno restavracijo. Če pa jed še poljubno dekorirate, bo to vaš občutek, da ste v restavraciji, še povečalo.

Za božansko posodico boste potrebovali jajce, toast in začimbe.

Najprej z valjarjem razvaljajte toast, tako da se raztegne. Nato toast položite po pekaču za mafine, ki ste ga predhodno dobro namastili, tako, da se toast prilega eni odprtini (da dobite košarico). V košarico iz toasta nato ubijete jajce, nanj pa potrosite poljubne začimbe.
Vaši jedi lahko še po želji dodate sir, slanino, šunko, kremne namaze, zelenjavo ali ostale dodatke.

Košarice pečete približno dvajset minut na 200 stopinj Celzija, dokler se jajce ne speče, vendar pazite, da se slednje ne zapeče preveč.
Nato iz pekača vzamete košarice ven in jih poljubno dekorirate. Ta korak priprave je prepuščen vaši domišljiji.


Pica na sto in en način
Pica polžki
Ta preprosta in okusna jed vam bo vzela zgolj 30 minut. Potrebujete listnato testo, sir, šunko, paradižnikovo mezgo (ketchup) ter začimbe po želji.
Na listnato testo najprej namažete paradižnikovo mezgo, dodate šunko (jaz jo po navadi naribam), sir ter začimbe. Testo zavijete skupaj in ga prerežete na več kosov, da dobite polžke. Te razporedite po pekaču, v dovolj veliko medsebojno razdaljo, da se ne bodo med peko prijeli skupaj.
Polžke pecite približno 25 minut.

Mini pice
Za to enostavno jed potrebujete toast, ketchup, šunko, sir, origano, po želji pa še gobice, koruzo ali drugo zelenjavo.
Na toast najprej namažete ketchup. Na to položite rezino šunke in rezino sira. Na sir še potrosite origano ter daste gobe ali poljubno zelenjavo.
Mini pice se pečejo na 180 stopinjah Celzija, približno 10 do 15 minut.

Pica kruhki
Sestavine
Testo
- 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki),
- 1 žlica sladkorja,
- 1 žlica moke,
- 1 dl mlačne vode,
- 600 g moke,
- 1 dl vode (ali po občutku),
- žlička soli,
- 1 dl olja (sončničnega, olivnega),
Nadev (predlog sestavin)
- naribani sir,
- sirni namaz,
- šunka,
- paradižnikova mezga,
- gobice, koruza,
- origano.
Postopek
V posodo posujte suhi kvas (lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.
V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.
Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Nato ga razdelite na kroglice, vsako kroglico pa kasneje razvaljajte v obliko pravokotnika. Nasvet: Priporočam vam, da testa ne razvaljajte v preveč debelo, niti ne v preveč tanko plast.
Nato na eno stran plasti testa nadevajte izbrane sestavine za nadev. Kasneje testo zvijajte, robe pa upognite na notranjo stran.


Kruhke pecite na 200 stopinj Celzija, približno 20 minut.

Kruhke lahko postrežete z zelenjavo in z različnimi omakami. Izbira je vaša.

Tunin ali avokadov namaz
Za pripravo tega bruncha potrebujete 1 pločevinko tune (80 g), majonezo, česen (stisnjen) in 1 topljeni sir. Vse sestavine zmešajte skupaj, da dobite namaz. Namaz lahko začinite s poljubnimi začimbami (predlagam origano).
Avokadov namaz izdelate popolnoma enako, le, da poleg zgoraj navedenih sestavin dodate polovico avokada, ki ga predhodno zmečkate z vilico.
Namaz si lahko namažete na kruh, toast, ali pa ga uporabite kot prilogo k jedem.
Pršut na palčkah
Gre za zelo preprosto jed, ki izgleda res profesionalno. Za njo potrebujete zgolj; grisine, pršut, sir, zelenjavo in po želji še kakšne dodatke.
Rezine pršuta navijete okoli grisinov, zraven narežete sir na koščke, dodate zelenjavo in vaša jed je gotova.
Narezek bo kljub temu, da boste zanj porabili malo časa, izgledal prefinjeno. Okrasite ga lahko tudi z začimbami. Jaz na primer zelo rada uporabim rožmarin.

Sladki brunci
Vaflji na sto in en način
Ste tudi vi ljubitelj vafljev?
Sama vafljev dolgo nisem poznala, dokler jih nekega dne nisem poskusila pri prijateljici.

Pecivo me je tako navdušilo, da sem si že naslednji dan kupila pekač za vaflje. No, spomnim se, da moji prvi vaflji niso bili najboljši, a saj veste kaj pravijo; Vaja dela mojstra.
Spomnim se, da moji prvi vaflji niso bili najboljši, a saj veste kaj pravijo; Vaja dela mojstra.


V tokratnem zapisu vam predstavljam nekaj predlogov za serviranje vafljev.

Različne kombinacije za zadovoljne želodčke
Le kod od nas ne pozna vafljev; teh preprostih, sladkih razvad, ki nam teknejo v različnih kombinacijah.
Uživamo jih lahko; v kombinaciji z različnimi namazi, s sadjem, oreščki, lahko jih kombiniramo tudi s slanimi jedmi … Skratka možnosti je res ogromno.
Vaflje lahko uživamo; v kombinaciji z različnimi namazi, s sadjem, oreščki, lahko jih kombiniramo tudi s slanimi jedmi … Skratka možnosti je res ogromno.
Vaflje sama najraje kombiniram s sadjem, od namazov pa mi je, v kombinaciji s vaflji, najljubša čokolada.
V kombinaciji s čim pa vi najraje jeste vaflje?


Tako enostavni pa tako dobri
Za pripravo vafljev potrebujete podobne sestavine, kot za palačinke; moko, jajce, mleko ter sladkor. Moj nasvet je, da v maso za vaflje primešate tudi maslo, namesto mleka pa uporabite navadni jogurt. Tudi sladkorja za pripravo vafljev sama ne uporabljam.
Moj nasvet je, da v maso za vaflje primešate tudi maslo, namesto mleka pa uporabite navadni jogurt. Tudi sladkorja za pripravo vafljev sama ne uporabljam.
Dober recept za enostavne vaflje dobite na spletni strani Kulinarika. net.

Vaflji ali palačinke?
Imate raje vaflje ali palačinke?
Palačinke so pogosto primerjane z vaflji zato, ker sta si sladici podobni tako po okusu, kot tudi po sestavinah, ki jih vsebujeta.
Meni osebno pa so še vedno ljubše palačinke.









Ali ste vedeli, da na svetu poznamo več kot 10 vrst vafljev? Tale, ki jo pripravljam jaz, spada med vrsto poimenovano bruseljski vafelj. Na svetu obstaja še ameriška vrsta, hongkonška vrsta, skandinavski vaflji, panda vaflji itd. (Wikipedija, org., 2020)
V kombinaciji z marmelado za večji užitek
V kombinaciji z vaflji so zelo dobre tudi domače marmelade, ki ne vsebujejo veliko sladkorja in drugih dodatkov.


Predlogi za serviranje vafljev



“Čalapinke” so zakon
Le kod od nas ne pozna palačink; teh preprostih, sladkih razvad, ki nam teknejo v različnih kombinacijah.
Uživamo jih lahko; v kombinaciji z različnimi namazi, s sadjem, oreščki, lahko jih kombiniramo tudi s slanimi jedmi … Skratka možnosti je res ogromno.
Palačinke lahko uživamo; v kombinaciji z različnimi namazi, s sadjem, oreščki, lahko jih kombiniramo tudi s slanimi jedmi … Skratka možnosti je res ogromno.
Palačinke sama najraje kombiniram s sadjem, od namazov pa mi je, v kombinaciji s palačinkami, najljubši orehov.
V kombinaciji s čim pa vi najraje jeste palačinke?


Sama zelo rada pripravljam palačinke. Največkrat pripravim kar puhaste ameriške palačinke, ki so res božanske in enostavne za pripravo.
Pri sami peki palačink imam sama, priznam, kar nekaj težav z oblikami palačink. Tega problema se elegantno rešim tako, da pečem ameriške palačinke. Dober recept za ameriške palačinke najdete na povezavi.
Pri sami peki palačink imam sama, priznam, kar nekaj težav z oblikami palačink. Tega problema se elegantno rešim tako, da pečem ameriške palačinke.
Zelo dobra in bolj zdrava varianta palačink so palačinke z medom, jabolki in cimetom. Za pripravo le-teh potrebujete zgolj; moko, dve jajci, jogurt, med, cimet in naribana jabolka. Vse sestavine zmešate, dodate pa še pecilni prašek in malo vode.
V kombinaciji z marmelado, za še večji užitek
V kombinaciji s palačinkami so zelo dobre tudi domače marmelade, ki ne vsebujejo veliko sladkorja in drugih dodatkov.


Predlogi za serviranje palačink
Moja prijateljica, ki je profesionalna slaščičarka, pravi, da je pri hrani poleg okusa pomemben tudi estetski vidik.
Zato vam predstavljam nekaj predlogov za serviranje palačink.
Opomba; uporabite lahko tudi drugo (sezonsko) sadje ali namaze.










Bodite kreativni! Pa dober tek!
Vir
- Wikipedija, org. (2020). Waffle. Pridobljeno 3. 11. 2020 iz https://en.wikipedia.org/wiki/Waffle.