Cuker raziskuje Literarni kotiček Prosti čas Za dušo

Brez njih je stanovanje tako kot dan brez sonca

Rože, ta čudovita bitja, ki od nas zahtevajo tako malo, dajejo pa nam tako veliko.

No, “roželjubci” bodo že razumeli o čem govorim.

CVETLICA

Med travico je cvetka,
bela mala marjetica,
ob njej sedi pa punčka,
moja mala vnukica.

Ji lička kar žarijo,
so v očkah zvezdice,
a njene rokice hitijo,
da rožico bi utrgale,

Ne trgaj me, jo prosti cvet,
daj pusti med v travici živet,
boš k meni ti hodila,
z menoj se veselila.

In punčka roko je stegnila,
da cvetko nežno je pogladila,
se iz dneva v dan z njo je igrala,
dokler marjetica pred zimo ni
zaspala. (Krhlanko, 2004)

Velika ljubezen do čudovitih bitij

Kar nekaj let svojega življenja sem posvetila tem čudovitim bitjem, saj smo imeli podjetje, v okviru katerega smo se ukvarjali s cvetličarstvom in vrtnarijo.

Rože so že od nekdaj moja velika ljubezen, zato bi vam danes rada predstavila nekaj nasvetov za vzgojo le-teh.

Natančneje, govorila bom o lončnicah, rožah posajenih v loncih, ki so v naših stanovanjih še kako zaželjene. Stanovanje brez rož je namreč tako kot dan brez sonca.

Govorila bom o lončnicah, rožah posajenih v loncih, ki so v naših stanovanjih še kako zaželjene. Stanovanje brez rož je namreč tako kot dan brez sonca.

Zelene ali cvetoče lepotice

Lončnice se delijo na cvetoče, tiste s cvetom in zelene lončnice, torej tiste brez cveta. Ene in druge nam bodo pričarale prijetno domačnost.

Seveda pa obojne od nas zahtevajo pozornost in nego, za kar nas bogato poplačajo z svojim lepim cvetjem ali bogatim zelenjem.

Zakaj so lončnice take kot ženske?

 • Lončnice je potrebno zalivati v dopoldanskem času in nikakor ne v večernih urah. To je zelo pomembno, saj tudi rastline ponoči počivajo.
 • Pozorni moramo biti tudi na to, da lončnice naenkrat ne zalijemo s preveliko količino vode, da ta ne stoji na dnu lonca. Korenine lončnice lahko namreč na ta način zgnijejo.
 • Če je naše stanovanje bolj temačno, dotok svetlobe pa je omejen, lahko imamo težave z vzgojo lončnic, saj te ne uspevajo kot bi želeli. Poskrbite torej, da bodo lončnice na takšnem mestu, kjer bodo dobile dovolj svetlobe.
 • Lončnice so take kot ženske, saj se tudi one zelo rade ogledujejo, ali so dovolj lepe ali privlačne. Sigurno ste že slišali, da lepim dekletom pravijo, da so tako lepe kot rože. Zato je priporočljivo, da v kakšen kot stanovanja postavite ogledalo, ob njem pa lončnico. Videli boste, kako bo ta postala bujno razraščena ali živo zelena.

Lončnice so take kot ženske, saj se tudi one zelo rade ogledujejo, ali so dovolj lepe ali privlačne. Sigurno ste že slišali, da lepim dekletom pravijo, da so tako lepe kot rože.

 • Če imamo na notranji strani okna sobne lončnice, na zunanji strani okna pa zunanje rože, lahko opazite, da so obojne zelo lepe. Med sabo namreč tekmujejo, katere so lepše.
 • Ena od dobrih praks je tudi ta, da postavite lončnice drugo zraven druge, saj bodo le-te kasneje med sabo tekmovale, katera bo lepša, vi pa boste za nameček imeli lepše rastline.
 • Lončnice si od nas želijo pozornosti. Če jim bomo nudili pozornost, nas bodo poplačale z neizmerno lepoto.

Lončnice si od nas želijo pozornosti. Če jim jo bomo nudili, nas bodo poplačale z neizmerno lepoto.

 • Kot domača, naravna gnojila lahko za lončnice uporabite kavno usedlino, bananine olupke, jajčne lupine, zeleni čaj itd. (Bavčar, 2020) Več o tem si preberite na spletni strani Deloindom.si.

Kot domača, naravna gnojila lahko za lončnice uporabite kavno usedlino, bananine olupke, jajčne lupine, zeleni čaj itd. (Bavčar, 2020)

 • Če ste ljubitelj poldragih kamnov, le te postavite poleg vaših lončnic. Te bodo namreč energijo kamnov začutile in zato posledično še rastle hitreje.

Želim vam veliko vrtnarskih uspehov!

Viri:

 • Bavčar, J. (2020). Domača gnojila za sobne rastline, Delo. deloindom.si. Pridobljeno 17. 8. 2020.
 • Krhlanko, E. (2004). Iskrice za dušo. Izdano v samozaložbi.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor