Cuker praznuje Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas Utrinki iz narave Za dušo

Pozdravljena barvita gospodična!

Jesensko listje

Lepo škrlatno je drevo,
ko hladen veter veje,
v vseh barvah zažari jesen,
a sivo je nebo. (Hyden J. , Jesensko listje)

Na naša vrata že trka teta jesen.

Ta letni čas se prične okoli 23. septembra, traja pa vse do 21. decembra, ko nastopi zima.

Letos bo jesen nastopila 22. septembra 2024 ob 14:43.

Takrat bo namreč nastopil Ekvinocij oz. jesensko enakonočje.

Čudovite barve in božanske dobrote

Jesen zaznamujejo; raznolike barve listov, jesenski plodovi, dozorelo sadje, grozdje, buče, toplejša oblačila, priprava ozimnice, priprava živali na prezimovanje…

Zakaj jesen življenja?

Pravimo, da jesen življenja nastopi v zadnjem obdobju posameznikovega življenja. Pomlad simbolizira mladost, poletje zrelost, medtem ko zima nekakšen konec. Zakaj je temu tako?

Vse to je povezano z dogajanjem v naravi in s samim ciklom letnih časov.

Spomladi na novo poženejo in zacvetijo rastline, živali imajo potomce itd. Gre za nekakšno rojstvo. Čez poletje narava “dozoreva” v svoji mogočnosti, v jeseni pa se začne pripravljati za zimski počitek. Drevesom odpadejo listi, živali se pripravljajo na prezimovanje itd. Vse gre proti koncu, podobno kot se človek v jeseni življenja pripravlja na konec.

Jedi za gurmane in dekorativno veselje

Sama imam jesen zelo rada. Obožujem raznolike barve jesenskega gozda ter jesenske dobrote.

To je čas, ko bučna juha spet postane IN. Recept za dobro bučno juho lahko najdete na povezavi.

Super jesenske recepte lahko dobite na povezavi.

Naj cukrov recept te jeseni

Ričet s sadjem

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 121815013_642165106445227_1898738989258432702_n-1-768x1024.jpg

Sestavine;

  • 200 g ješprenja,
  • 3 veliki korenčki,
  • 4 veliki krompirji,
  • 400 g fižola (velika konzerva),
  • druga zelenjava po želji,
  • 1 jabolko/4 suhe slive,
  • peteršilj,
  • 2 čebuli,
  • ostale začimbe po želji.

Postopek;

Najprej na olju prepražimo čebulo. Nato dodamo na kocke narezan krompir, korenček, ješprenj ter drugo zelenjavo po želji. Vse skupaj začinimo, zalijemo in pustimo da se kuha.

Čez nekaj časa v enolončnico dodamo na kocke narezano jabolko/ suhe slive ter fižol. Dodamo še peteršilj ter začimbe po okusu.

Tako pustimo, da se enolončnica kuha približno eno uro, vmes pa neprestano zalivamo in mešamo.

Namig: Jaz med zbirko začimb za ričet vedno umestim domačo mešanico začimb (origano, šetraj, timijan), vegeto, poper, malce rdeče paprike ter kurkume. Za piko na I dodam še “za odtenek” sladke smetane.

Jesenska kreativnost ne pozna meja

Ker pa sem zelo rada kreativna, pa jesen obožujem tudi zaradi pestrih jesenskih dekoracij, ki se jih vsako leto z veseljem lotim.

V dekoraciji po navadi kombiniram jesenske plodove (kostanj, oreh), sadje (jabolka), jesensko zelenjavo (buče) in ostale sintetične dodatke. Zelo rada tudi izdelujem jesenske okraske.

Tisoč in eno idejo za jesensko dekoracijo najdete na povezavi.

Katere jesenske vsebine še najdete na blogu s cukerčki za dušo?

“Jesenska vsebina” na Cukerblog.si je res pestra.

Na našem portalu najdete veliko idej za “jesenska darila“, jesenske jedi, ideje, kako uporabiti jesenske plodove, veliko informacij o jesenskih zakladih, jesensko poezijo, tisoč idej za jesenske dekoracije ter prelepe jesenske foto utrinke.

Vabljeni k branju!

Vir

  • Hyden, J. (1968) Jesensko listje. Pridobljeno 4. 8. 2020 iz https://takopreprosto.blogspot.com/2015/10/jesensko-listje.html.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor