Na vrata že trka še en mesec prežet s soncem, morjem, školjkami in pestrimi poletnimi doživetji.
Seveda govorimo o mesecu avgustu.
Veliki srpan ali avgust ima enaintrideset dni, ime pa je dobil po rimskem cesarju Avgustu.
Avgust je mesec, v katerem je poletje v polnem razcvetu.
POLETJE
Poletno jutro se prebuja,
kos prepeva na drevesu,
listje nežno drhti,
poletje res prelepo si.
Jutra sveža so in mehka
popoldnevi vroči so od sonca,
v prijetni senci mucek prede,
ob njem pa fantek se igra
in poskakuje sem ter tja.
Smeh in vrisk se sliši vsepovsod,
kjer veliko je otrok,
lička v soncu jim žarijo,
hitre njih nogice
pa neutrudno po travici hitijo.
MORJE
Ob morju deklica je stala,
gledala je barko,
kako z valovi poigrava.
Ročice bele je stegnila,
da sončni žarek bi ulovila.
Pa sončni žarek mimo nje odhitel,
tja na valove se spustil,
barčico obsijal
in po morju v daljavo se podal.
A deklica vsa je zadrhtela
na barki svojega fantiča je imela.
Je barčica pristala
in fantiča pripeljala.
Zdaj ob morju stojita,
z roko v roki v valove strmita,
mlado ljubezen pa nosi val,
od brega do brega,
od mesta do mesta.
V avgustu se zvrstijo številni lepi dogodki.
Med drugim v mesecu avgustu praznujemo svetovni dan mladih (12. avgust), na svoj račun pa pridejo tudi naše prijateljice, ki imajo kar devet življenj. Seveda govorimo o mačkah, ki svoj svetovni dan praznujejo 8. avgusta.
Recept meseca avgusta
Porova juha
Sestavine;
- trije sveži pori,
- dva srednja krompirja,
- ena bučka,
- 1,5 dl smetane (za stepanje ali kuhanje),
- vegeta,
- olje,
- voda,
- kurkuma ali ostale začimbe po želji,
- toast za kruhke (dodatek po želji).
Postopek;
Najprej olupimo in na kocke narežemo oba krompirja ter bučko. Nato še očistimo in narežemo por. Pri poru uporabite tudi njegove zelene liste, saj bodo ti dali juhi res poseben pečat (in lepo barvo).
Pri poru uporabite tudi njegove zelene liste, saj bodo ti dali juhi res poseben pečat (in lepo barvo).
Nato v kozici na olju prepražimo omenjeno zelenjavo ter vse skupaj začinimo (z vegeto). Zelenjavo nato zalijemo z vodo (tako, da ta v vodi plava) in pustimo, da se kuha. Po petnajstih minutah zelenjavo odstavimo z ognja in jo pretlačimo s paličnim mešalnikom tako, da dobimo juhico.
V juhico nato dodamo smetano (jaz dodam kar smetano za stepanje), dodamo pa še kurkumo ali ostale začimbe po želji. Tako dobimo kremno juhico, ki jo kuhamo še cca. petnajst minut na zmernem ognju.
Juhico lahko postrežemo s kruhki, ki jih predhodno prepražimo na olju tako, da postanejo hrustljavi. Jaz za kruhke pogosto uporabim kar toast, ki mi ostane. Kruhki so v kombinaciji z juho res super izbira. Pa dober tek!