Cuker raziskuje Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas Za dušo

Modri zlatniki na drevesu in možnosti njihove uporabe

Letos nas je po nekaj letih na drevesu spet razveselila obilna letina domačih sliv.

Modri zlatniki na drevesih

Sliva spada med koščičasto sadje, ki je med ljudmi zelo priljubljeno. Prav slive naj bi bile ene izmed prvih sadežev, katerih drevesa so ljudje udomačili. Na svetu poznamo različne vrste sliv, nekatere izmed njih pa uspevajo tudi v vzhodnoevropskih in kavkaških gorah.

Na svetu poznamo različne vrste sliv, nekatere izmed njih pa uspevajo tudi v vzhodnoevropskih in kavkaških gorah. (Wikipedija org, 2020)

Ostanke sadežev slive naj bi celo našli na arheoloških najdiščih iz neolitskih časov. (Wikipedija org., 2020)

Ste že slišali za ringlo?

Ringlo je podvrsta slive, z značilnimi rdečimi, vijoličastimi, zelenimi ali rumenimi plodovi. Rdeči plodovi močno spominjajo na češnje.

vir; http://www.drevesnica-bilje.si/sadne-sadike/sliva-ringlo

Sadež je zelo okusen in sočen. Zori v poletnih mesecih.

Več o ringloju si lahko preberete na povezavi.

Uporablja se za raznolike dobrote; peciva, kompote, marmelade. Recept za dobro marmelado iz ringloja dobite na povezavi.

Vrnimo se nazaj k našim “navadnim” slivam.

Za želodčke nekaj najboljšega

Iz sliv lahko ustvarimo res pestre in dobre jedi. Med gurmani so zelo priljubljeni cmoki, po domače “knedli”, polnjeni z različnimi sadeži. Še posebej so priljubljeni slivovi cmoki.

Iz sliv lahko ustvarimo res pestre in dobre jedi.

Danes vam bom predstavila dva možna načina, kako narediti slivove cmoke, kar se da hitro in preprosto.

Opomba: Na slikah so cmoki z višnjami, a postopek za pripravo slivovih cmokov je popolnoma enak.

Cmoki iz pire krompirja

Prva različica slivovih cmokov je standardna varianta, ki sestoji iz pire krompirja, moke ter jajc.

Sestavine;

  • 750 g krompirja,
  • 300 g moke,
  • 2 jajci,
  • 1 žlička soli,
  • maslo,
  • 1 kilogram sliv

Postopek

Najprej skuhamo krompir, ki mu dodamo maslo ter sol. Vse skupaj pretlačimo, da dobimo pire krompir. Pretlačenemu krompirju dodamo moko in dve jajci ter vse skupaj zmešamo, da dobimo kompaktno testo.

Iz testa oblikujemo kroglice, v vsako kroglico pa damo v sredino slivo.

Cmoke kuhamo v vreli vodi, približno 15 minut oz. tako dolgo, da priplavajo na površje.

Cmoki iz skute

Meni osebno so ljubši nekoliko manj znani cmoki iz skute.

Sestavine;

  • 250 g skute (jaz imam rajši nepasirano),
  • 140 g moke,
  • 2 jajci,
  • 40 g masla,
  • pol kilograma sliv,
  • ščep soli

Postopek

Najprej skuto v posodi pretlačimo z vilico in ji dodamo moko. Dodamo še stopljeno (ohlajeno) maslo ter ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo kompaktno testo. Testo za približno pol ure postavimo v hladilnik. Nato iz testa oblikujemo kroglice, na sredino vsake kroglice pa damo slivo.

Cmoke kuhamo v osoljeni, vreli vodi do 15 minut oz. tako dolgo, da cmoki priplavajo na površje.

Nasvet: Na cmoke se zelo dobro podajo drobtine, ki jih prepražimo na olju ali maslu. K drobtinam še primešamo sladkor in naša polivka za cmoke je gotova.

Od marmelade do kompotov

Iz sliv lahko naredimo tudi marmelado, katere recept najdete na spletni strani Okusno.je.

Iz sliv lahko pripravimo tudi kompot, ali pa slive uporabimo v sadni kupi.

Avtoričin “hint”

Jaz zelo rada uporabim slive tudi v enolončnicah, saj te ustvarijo res poseben in dober okus.

Slive lahko uporabite tudi v pecivih, zavitkih ali pa jih posušite.

Viri:

  • Wikipedija. org. (2020). Plum. Pridobljeno 17. 8. 2020 iz https://en.wikipedia.org/wiki/Plum.
  • vir; http://www.drevesnica-bilje.si/sadne-sadike/sliva-ringlo

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor