Cuker raziskuje Cukrov potep Prosti čas Utrinki iz narave Za dušo

Pokrajina, ki ti zleze pod kožo

Pred časom sem od znanke dobila vprašanje; Katere stvari bi se splačalo pogledati v Prekmurju?

No, jaz se ravno ne spoznam na organizacije izletov, niti ne na turistično vodenje. Se pa lahko pohvalim, da sem z v preteklosti raziskala Prekmurje po dolgem in počez.

Iz Prekmurja namreč prihaja moj fant.

Več o tem si lahko preberete v moji pretekli kolumni z naslovom; On guči, jaz pa govorim. V prispevku sem namreč pisala o prekmurski kulinariki, narečju ter o številnih drugih zanimivostih.

Dolenci

Torej rada bi vam predstavila nekaj prekmurskih znamenitosti, ki si jih je, po mojem mnenju (mnenju Štajerke), vredno ogledati.

Predlogi za izlet

Če se odpravljate v Prekmurje se definitivno splača pogledati naslednje stvari;

  • Otok ljubezni v Ižakovcih za vse zaljubljence. Na tem mestu boste našli plavajoči mlin na Muri ter brod, ki vas lahko popelje na prleško stran.
  • Soboško jezero in Expano, kjer si lahko privoščite prijeten oddih, si priredite piknik, zaplavate ali poskusite kakšno prekmursko dobroto v restavraciji.
  • Murska Sobota ali kot ji pravijo domačini kar Sobota, glavno mesto Prekmurja, ki ponuja veliko zanimivosti (muzeji, razstave, restavracije, stavbe). Ogledate si lahko tudi tipično evangeličansko cerkev (Veliko Prekmurcev je namreč po veroizpovedi evangeličanov).
  • Bukovniško jezero, zanimivo in slikovito jezerce, ki ponuja veliko raznolikih aktivnosti. Ob jezeru se med drugim nahaja tudi adrenalinski park ter gozd z energijskimi točkami.
  • Cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini, znamenita arhitekturna mojstrovina našega “velikana” arhitekture, Jožeta Plečnika. Na stropu cerkve najdete lončarske izdelke rokodelcev iz Filovcev.
  • Lončarska vas Filovci, oglejte si prikaz lončarske obrti ali se odpravite na ogled tipične panonske hiše.
  • Cerkev sv. Nikolaja v Selu, ki slovi po svoji značilni okrogli obliki. Cerkev je iz 13. stoletja. Gre za edinstveno opečnato romansko rotundo v Sloveniji.
  • Grad Grad, največji grad na slovenskem, s kar 365 sobami. Je tudi sedež Krajinskega parka Goričko.
  • Doživljajski park Vulkanija, s simulacijo izbruha vulkana in s številnimi adrenalinskimi presenečenji. Celotni koncept doživljajskega parka se osredotoča na nekdaj delujoči gorički vulkan.
  • Stolp Vinarium in Lendava, povzpnite se na 53,5 metrski stolp in občudujte okoliške gorice. Ustavite se tudi v Lendavi, v kateri si oglejte znameniti kulturni dom in prisluhnite prelepi govorici, v kateri je moč najti tudi veliko vplivov madžarščine.
Rotunda v Selu.

Bi še vi dodali kakšno znamenitost?

Še veliko drugih možnosti

Odpravite se lahko na oddih v številne prekmurske toplice, obiščete restavracije s prekmurskimi dobrotami ali preprosto občudujte pokrajino. Domačini vas bodo toplo sprejeli in naučili kakšno po prekmursko.

Svojevrstno je tudi Goričko, ki je dobilo ime po goricah in hribčkih. Najvišji izmed teh se dviga v nadmorsko višino 418 metrov.

Goričko odlikuje tudi neokrnjena narava, odlične kolesarske poti, na nekaterih delih Goričkega pa človek dobi vtis, da je odšel 30 let nazaj v preteklost ter, da se je čas preprosto ustavil.

Goričko odlikuje neokrnjena narava.

Sama se v Prekmurje vedno znova rada vračam, saj me to že od nekdaj zelo privlači.

Goričko

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor