Kulinarika Prosti čas

Enolončnice so zakon!

Ste tudi vi velik ljubitelj jedi na žlico?

Jaz jih preprosto obožujem, saj ponujajo res bogato harmonijo različnih okusov.

Jedi na žlico ponujajo res bogato harmonijo različnih okusov.

V hladnih jesenskih jedeh so enolončnice res dobra izbira. Pravzaprav predstavljajo dober in kvaliteten obrok, ki nas dodobra ogreje in nasiti.

V hladnih jesenskih jedeh so enolončnice res dobra izbira. Pravzaprav predstavljajo dober in kvaliteten obrok, ki nas dodobra ogreje in nasiti.

Predstavljam vam nekaj predlogov bogatih jedi na žlico, ki vas ne bodo nikoli razočarale.

Ali ste vedeli, kakšna je razlika med golažem in bogračem?

Bograč, značilna jed iz Prekmurja, je sestavljena iz treh vrst mesa (svinjina, govedina in divjačina), krompirja ter začimb (česen, sol, paprika).

Od golaža se razlikuje po tem, da je bograč sestavljen iz več vrst mesa, krompir pa se kuha v njem in ne ločeno.

Golaž ali bograč?

Danes vam bi rada predstavila svoj recept za ciganski golaž, nekakšno vmesno različico med golažem in bogračem.

Ciganski golaž po moje

Sestavine:

  • 3 čebule,
  • 500 g govedine,
  • 6 krompirjev,
  • 4 korenčki,
  • 1 rdeča paprika (lahko tudi kot začimba),
  • vegeta,
  • poper,
  • začimba za golaž.

Postopek

Najprej prepražimo na koščke narezano čebulo, dodamo ji govedino in meso prepražimo. Ko govedina porjavi in spusti svoj sok, dodamo narezan krompir in korenje.

Jed vegetamo, popramo in zalijemo z veliko vode. Golaž pustimo, da se kuha. Čez nekaj časa dodamo narezano rdečo papriko ter začimbo za golaž. Nato pustimo, da se golaž kuha sam.

Med kuho neprestano kolaž zalivamo z vodo in mešamo. Jed se kuha približno eno uro.

Ričet s sadjem

Sestavine

  • 200 g ješprenja
  • 3 veliki korenčki
  • 4 veliki krompirji
  • 400 g fižola (velika konzerva)
  • druga zelenjava po želji
  • 1 jabolko/4 suhe slive
  • peteršilj
  • 2 čebuli
  • ostale začimbe po želji

Postopek

Najprej na olju prepražimo čebulo. Nato dodamo na kocke narezan krompir, korenček, ješprenj ter drugo zelenjavo po želji. Vse skupaj začinimo, zalijemo in pustimo da se kuha.

Čez nekaj časa v enolončnico dodamo na kocke narezano jabolko/ suhe slive ter fižol. Dodamo še peteršilj ter začimbe po okusu.

Tako pustimo, da se enolončnica kuha približno eno uro, vmes pa neprestano zalivamo in mešamo.

Namig: Jaz med zbirko začimb za ričet vedno umestim domačo mešanico začimb (origano, šetraj, timijan), vegeto, poper, malce rdeče paprike ter kurkume. Za piko na I dodam še “za odtenek” sladke smetane.

Gobova juha

Ker obožujem domačo gobovo juho, sem vam danes tudi pripravila recept za zelo okusno gobovo juho, ki jo pripravljam sama.

Za jed boste potrebovali zgolj eno uro, ker pa si stvari zelo rada olajšam, za jed ne boste potrebovali veliko sestavin.

Sestavine

  • 500 g šampinjonov (še boljše če imate gobe, ki ste jih nabrali sami)
  • 1 velika čebula
  • štirje veliki krompirji
  • trije veliki korenčki
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • kisla smetana
  • sol, poper, vegeta (ali druge začimbe po želji)

Postopek

Najprej v veliki kozici prepražite čebulo. Dodate ji na kose narezane gobe, na kose narezani krompir ter narezan korenček. Vse skupaj zalijete z vodo (da stvari plavajo) in začinite.

Nato pustite, da se juha kuha nekaj časa. Vmes neprestano mešate in dolivate vodo. Po približno 15-tih minutah v juho dodate smetano za kuhanje (približno polovico). Pustite, da se juha nekaj časa kuha, nato pa še dodate ostalo smetano.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117860301_700153307230190_2944395119112510553_n.jpg

Preden juho sevirate, dodate v jed še nekaj kisle smetane (približno 3-4 žlice) in vaša jed je pripravljena.

Tople murke ali kumarčni zos

Babica mi je pripovedovala, da jim je mama (torej moja prababica) vedno, ko so obirali hmelj, prinašala za malico tople murke. V receptu nisem navedla točne količine za posamezne sestavine, saj jih dodajam po občutku. Recept vam ne bo vzel veliko časa, zanj pa ne boste potrebovali veliko sestavin.

Sestavine

Za približno štiri osebe potrebujete:

  • 1 čebulo
  • olje
  • krompir (6 srednjih krompirjev)
  • 2 veliki kumari
  • česen (3 stoke)
  • kislo smetano
  • maslo
  • mleko
  • sol, poper, po želji tudi druge začimbe

Postopek

Najprej krompir olupimo, narežemo in damo kuhati v kozico. Medtem narežemo čebulo ter naribamo kumari. Čebulo popražimo v ponvi, nato pa dodamo naribane kumare. Vse skupaj premešamo, posolimo in popopramo. Na vse skupaj stisnemo česen s pomočjo stiskalnika za česen. Dobro bo tudi, če boste česen zgolj narezali (če stiskalnika nimate). Nato vse skupaj še zalijemo z vodo in pustimo, da se kuha.

Ko je krompir skuhan od njega odlijemo nekaj vode, vendar ne vse. Nato v krompir dodamo nekaj masla in mleko ter s pomočjo mešalnika naredimo tekoč pire krompir (saj vode, v kateri se je kuhal krompir, nismo odlili). Nato pire krompir damo v večjo kozico v katero dodamo tudi kumare, ki smo jih prej kuhali. Vse skupaj še nekaj časa kuhamo, dodamo pa tudi kislo smetano, jaz običajno dodam tri žlice. Po potrebi še dodamo druge začimbe in naša jed na žlico je gotova.

This image has an empty alt attribute; its file name is juhica2.jpg

Kaj ponuditi zraven jedi na žlico?

Odločitev o tem je povsem o vaših rokah. Predlagam vam, da zraven enolončnice ponudite domač kruh.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117965955_786797438739380_4257311874739437305_n.jpg

Iz jesenskih jabolk lahko spečete dobro jabolčno pito, zavitek ali kolač, lahko pa skuhate tudi jabolčni kompot.

Možnosti je seveda ogromno. Nekaj idej vam ponuja tudi Cuker blog v svoji kategoriji “Kulinarika”.

Dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor