Pred kratkim sem si za god spekla preprosto malinovo torto, ki je nastala kot nekakšno eksperimentiranje in združevanje mojih najljubših okusov; čokolade, maline in sira Mascarpone.
Zgolj pekarska sreča?
Nad rezultatom mojega poskusa je bila zelo navdušena moja družina, zato ocenjujem, da se mi je torta dokaj posrečila. Tortico sem kasneje spekla še večkrat in lahko povem, da je bila tudi v drugo zelo dobra. Torej pri prvem poskusu ni šlo zgolj za pekarsko srečo.
Pretirana amerikanizacija?
Sama sicer nikoli ne praznujem svojega godu, na njega me vedno spomni babica. Menim, da je god zelo lep posameznikov praznik, ki mu namenimo premalo pozornosti. Namesto tega, raje uvažamo vedno več ameriških praznikov in običajev, namesto da bi spoštovali našo tradicijo.
Tako sem moji babici vedno znova hvaležna, ko me spomni na moj praznik.
Kaj pa vi, ali praznujete svoj god? Ali se strinjate s tem, da preveč častimo uvožene praznike in običaje?
Preprosta malinova tortica
Danes bi vam rada predstavila recept za to preprosto in osvežilno malinovo tortico.

Sestavine
Za biskvit
- 4 jajca
- 2 skodelici sladkorja
- 3 skodelice moke
- 1 skodelica navadnega jogurta
- pol skodelice olja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor
- mleko (za navlažitev biskvita)
Za kremo
- 500 g sira Mascarpone
- 250 g malin (lahko zmrznjene, še boljše pa je če so sveže)
- sladkor
Postopek
Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno pol ure. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.
Za kremo zmešamo skupaj Mascarpone in maline, po občutku pa dodamo tudi sladkor. Jaz na primer ne dodam veliko sladkorja, saj mi ni všeč, da je krema pretirano sladka.
Biskvit kasneje dobro navlažimo, spodnjo polovico biskvita pa dobro namažemo s kremo iz malin. Na premazano polovico položimo zgornjo polovico biskvita.
Torto kasneje poljubno okrasimo. Jaz sem jo na primer premazala s čokolado (glej spodnjo sliko), ki sem jo naredila tako, da sem jedilno čokolado zakuhala v sladki smetani.
Torto sem kasneje okrasila z malinami, ribezom, sivko ter meto, s stvarmi, ki sem jih nabrala na domačem vrtu. Bodite kreativni!
Sem že omenila, da obožujem sivko?
