Cuker praznuje Kolumna Prosti čas Za dušo Za otroke

Najmočnejša sila v različnih oblikah in odtenkih

Ali veste, katera sila je v našem življenju najmočnejša?

LJUBEZEN

Listje je nežno šelestelo,
ko tihi gozd naju je brez besed objel.

Kot hrast je najina ljubezen,
so veje njegove naju objele
in srci združile,
a ni jih sij, ki bi naju ločile.

Zato gozd vedno k tebi hitiva,
pod tvojim okriljem je ljubezen
neranljiva. (Krhlanko, 2004)

To je ljubezen. Ta neverjetna sila lahko premaga tudi najhujše prepreke in izzive.

Ta neverjetna sila lahko premaga tudi najhujše prepreke in izzive.

This image has an empty alt attribute; its file name is srček1.jpg

Ta najmočnejša sila pa se ne navezuje samo na ljubezen v partnerskem odnosu. Ljubezen lahko občutimo do različnih stvari in v različnih oblikah.

Ljubezen lahko občutimo do različnih stvari in v različnih oblikah.

Zelo močna vez, katere osnova je definitivno ljubezen, je na primer interakcija med človekom in živaljo.

Človeško-živalska interakcija

Ugotovljeni so bili številni pozitivni učinki človeško-živalske interakcije na fizično in duševno zdravje človeka ter na izboljšanje njegovega vsakdanjega življenja.

Interakcije imajo pozitivne učinke tudi na živali, saj se jim v odnosu z ljudmi zmanjša tesnoba in strah, izboljša pa se jim zdravje.

Ugotovljeni so bili številni pozitivni učinki človeško-živalske interakcije na fizično in duševno zdravje človeka ter na izboljšanje njegovega vsakdanjega življenja.

Tudi do posameznih dejavnosti lahko občutimo ljubezen. Ljudje imamo v življenju različne hobije; dejavnosti, ki nas napolnijo z energijo, ki nam rišejo na obraz nasmeh in ki jih preprosto počnemo z ljubeznijo.

Ljudje imamo v življenju različne hobije; dejavnosti, ki nas napolnijo z energijo, ki nam rišejo na obraz nasmeh in ki jih preprosto počnemo z ljubeznijo.

Naše rešilne barke

So vas že kdaj prevzele negativne misli, ki ste jih “utišali” šele takrat, ko ste počeli kaj prijetnega?

Meni se to dogaja stalno. Zato se vedno, ko sem slabe volje, ali me prevzemajo negativne misli, “zavlečem” h kateremu izmed svojih hobijev.

In moram vam povedati, da mi ti vedno pomagajo. Čez čas tako spet postanem dobre volje in na svoje skrbi kar malo pozabim. No, vedno tudi ni tako preprosto, je pa dejstvo, da sem zaradi hobijev boljše razpoložena.

Ko sem slabe volje, se največkrat “zavlečem” h kateremu izmed mojih hobijev.

V času otroštva in najstništva sem imela res ogromno hobijev in obšolskih dejavnosti.

Hobiji so me, poleg šolskega dela, zaposlili do te mere, da nisem imela veliko časa razmišljati o negativnih stvareh in težavah, ki so me pestile. Hobiji so bili na nek način vedno moje rešilne barke.

Kaj pravi stroka?

V preteklosti sem se pogovarjala s priznanim psihologom, ki mi je povedal, da so ljudje danes vse preveč zasedeni in obremenjeni.

Priznani psiholog mi je povedal, da so ljudje danes vse preveč zasedeni in obremenjeni. Dodal pa je tudi, da se mu zdi nujno, da se ljudje ukvarjajo s svojimi hobiji oz. s stvarmi, ki jih osrečujejo.

Pretirana obremenjenost, se po njegovem mnenju, opaža že pri otrocih. Dodal pa je tudi, da se mu zdi nujno, da se ljudje ukvarjajo s svojimi hobiji oz. s stvarmi, ki jih osrečujejo.

Na spletni strani psychic-parapsychologist navajajo, da naj bi študije pokazale, da so bili ljudje, ki so svojim hobijem posvečali vsaj 20 minut na dan, manj dovzetni za utrujenost. Več informacij o pozitivnih učinkih hobijev na zdravje, si lahko preberete na njihovi spletni strani. (Slv.psychic-parapsychologist.com, 2020)

Moje laično mnenje?

Ljudje bi imeli veliko manj težav, če bi več časa posvetili tistim stvarem, ki jih radi počno in aktivnostim, ki jih polnijo z energijo. Prepričana sem, da bi bilo med ljudmi manj obolenj, manj depresije, ankioznosti, celotna družba pa bi bila bolj zadovoljna.

Srečna med rožami

Nekateri ljudje pravijo, da so tako srečni, saj jim njihova služba, ki jim prinaša dohodek, ob enem predstavlja tudi hobij. Pravijo, da svoje delo opravljajo z veliko mero ljubezni. Pa tudi vi tako radi opravljate svoje delo?

Jaz sem se na primer pogovarjala s strokovnjakinjo s področja cvetličarstva, ki mi je povedala, da ji je njeno delo vedno predstavljajo veselje in da se je na delovnem mestu počutila tako, kot da sploh ne bila v službi.

Zelo pomembna je tudi ljubezen do samega sebe.

Kako bi ocenili svojo samozavest in svojo samopodobo?

Gre za dva zelo pomembna dela posameznikove osebnosti, od katerih je odvisno mnogo stvari. Med drugim je od teh dveh ključnih stvari odvisno tudi to, kako nas bodo dojemali drugi.

Osnova za dobre odnose

Najprej moramo v sebi zgraditi zdravo samopodobo in samozavest, šele nato pa lahko sklepamo dobre odnose z drugimi.

Ljubezen do samega sebe je namreč osnova za zdrave medsebojne odnose.

Ljubezen do samega sebe je osnova za zdrave medsebojne odnose.

Če bomo sami sebe zaničevali ali imeli do sebe slab odnos, je veliko večja verjetnost, da bomo podobnega odnosa deležni tudi s strani ostalih.

Tudi v partnerstvu je podobno. Najprej moramo biti sami s sabo zadovoljni in srečni, šele nato pa lahko zgradimo trden partnerski odnos, v katerem bosta srečna oba partnerja.

Pomembno je torej, da si “zgradimo” zdravo samopodobo in samozavest.

Ljubezen skozi prijaznost

Sama sem mnenja, da ljudje tudi s prijaznostjo na nek način izražamo ljubezen.

Prijaznost. Beseda s tako velikim pomenom. Beseda, ki je plemenita in v sebi nosi toliko topline, mehkobe in pozitive.

Prijaznost. Beseda s tako velikim pomenom. Beseda, ki je plemenita in ki v sebi nosi toliko topline, mehkobe in pozitive.

Prijaznost je kot sonce, ki nas s svojimi žarki mehko poboža in nam razsvetljuje naše dni.

This image has an empty alt attribute; its file name is 119643456_241469277261346_8632880531060610909_n-2.jpg

Svet v katerem se vsak počuti dobro

Prijaznost predstavlja pravzaprav nekakšen svet, v katerem se vsaka oseba počuti ljubljeno, sprejeto in varno.

A ni nekaj najlepšega, ko vam nekdo nameni lepo besedo, ko se vam lepo nasmeji ali ko nekdo naredi nekaj lepega za vas. Zagotovo se ob prijazni gesti s strani drugega počutite dobro. Pa se na drugi strani zavedate, da se ob prijaznih gestah s strani vas počutijo dobro tudi ostali?

Vsak od nas je lahko prijazen; preko svojih gest, besed ali dejanj. Naše prijazno dejanje je lahko tako preprosto, prinese pa lahko toliko lepega. Že s preprostim nasmehom lahko drugemu polepšate dan, topla beseda pa lahko razneži vsakega človeka.

Vsak od nas je lahko prijazen; preko svojih gest, besed ali dejanj. Naše prijazno dejanje je lahko tako preprosto, prinese pa lahko toliko lepega.

Ali veste, da je barva ljubezni pravzaprav roza?

Tako je, prav ste slišali. Barva ljubezni naj bi bila pravzaprav roza barva. Mi po navadi z ljubeznijo povezujemo rdečo barvo. Kaj pa pomen drugih barv?

Modra barva je pravzaprav izrazna barva ter barva komuniciranja in zdravja. Rdeča barva je barva poživitve, ki nam pomaga izboljšati življenjsko energijo. Zelena barva je zelo pomirjujoča, vzpodbuja pa tudi ravnovesje, saj lahko z njeno pomočjo vzpostavimo ravnovesje telesa in duha. (Sensa.metropolitan.si, 2019)

Rumena barva je barva kreative in inspiratorstva, blagodejno pa vpliva tudi na kožo. Oranžna barva je vesela barva, ki izboljšuje naše ravnovesje. Roza barva je barva ljubezni, ki lahko poveča našo srečo. Vijolična barva izraža moč, blagodejno pa vpliva na naše možgane in živčni sistem. (Sensa.metropolitan.si, 2019)

Modra barva je pravzaprav izrazna barva ter barva komuniciranja in zdravja. Rdeča barva je barva poživitve, ki nam pomaga izboljšati življenjsko energijo. Zelena barva je zelo pomirjujoča, vzpodbuja pa tudi ravnovesje, saj lahko z njeno pomočjo vzpostavimo ravnovesje telesa in duha. (Sensa.metropolitan.si, 2019)

Rumena barva je barva kreative in inspiratorstva, blagodejno pa vpliva tudi na kožo. Oranžna barva je vesela barva, ki izboljšuje naše ravnovesje. Roza barva je barva ljubezni, ki lahko poveča našo srečo. Vijolična barva izraža moč, blagodejno pa vpliva na naše možgane in živčni sistem. (Sensa.metropolitan.si, 2019)

Ali ste vedeli, da naj bi vsak posameznik videl drugačen odtenek določene barve?

Še vedno velja, da je simbol ljubezni srce.

Zato vam danes predstavljam inovativno eko idejo za izdelavo srčastih obeskov, kar iz krpe za brisanje prahu.

Aktivnost je primerna tudi za otroke.

MALI KROJAČ/MALA ŠIVILJA

KAJ POTREBUJEŠ ZA AKTIVNOST?

 • ŠIVANKO
 • SUKANEC
 • BLAGO-KRPA ZA BRISANJE PRAHU
 • PISALO
 • TRŠI PAPIR
 • ŠKARJE
 • POLNILO (ALI VATA)
 • VRVICA
 1. NAJPREJ SI NA PAPIR NARIŠI POLJUBNO OBLIKO FIGURE, KI JO ŽELIŠ ZAŠITI. (SRCE)
 2. IZ PAPIRJA S ŠKARJAMI IZREŽI NARISANO OBLIKO.
 3. S PISALOM NA BLAGO OBRIŠI OBLIKO, KI SI JO PREDHODNO IZREZAL IZ PAPIRJA. POTREBUJEŠ DVA OBRISA. OBRIS NA BLAGO NAREDIŠ TAKO, DA S PISALOM POTUJEŠ OB ROBU PAPIRNATE OBLIKE IN TAKO NARIŠEŠ OBRIS NA BLAGO.
 4. S ŠKARJAMI IZREŽI DVA OBRISA IZ BLAGA.
 5. VZEMI ŠIVANKO, V KATERO SI PREDHODNO NAPELJAL SUKANEC IN IZREZANI OBLIKI IZ BLAGA PO ROBU ZAŠIJ SKUPAJ.
 6. MED OBLIKAMI LAHKO DODAŠ MALO POLNILA OZ. VATE, DA BO TVOJA FIGURA BOLJ POLNA.
 7. NA VRH DOBELJENEGA OBESKA V OBLIKI SRČKA ŠE PRIŠIJ VRVICO, KI JO OBLIKUJEŠ V OBESEK. TOREJ VRVICO PRIŠIJEŠ TAKO, DA BOŠ SRČEK LAHKO KASNEJE KAM PRITRDIL.
 8. PO ŽELJI LAHKO ZAŠIT OBESEK S POMOČJO VRVICE POVEŽEŠ S KOVINSKIM NASTAVKOM ZA OBESEK ZA KLJUČE. TVOJ SRČKASTI OBESEK ZA KLJUČE JE NAREJEN!

Pomen bele omele v ljubezni

Po enem izmed starih keltskih verovanj naj bi imel bela omela velik pomen v ljubezni. Po enem izmed starih keltskih verovanj naj bi ta polzajedalska rastlina v razmerju prinesla blagostanje, zvestobo in večno ljubezen. (Pušnik, 2012)

This image has an empty alt attribute; its file name is 130471340_143036823933769_4186231211319130095_n-745x1024.jpg

Po enem izmed starih keltskih verovanj naj bi poljub pod belo omelo prinesel večno ljubezen, blagostanje in zvestobo v razmerju. (Pušnik, 2012)

Ker Cuker blog spodbuja tudi ljubezen, je tvoja decembrska naloga ta, da s partnerjem/partnerko na sprehodu poiščeta belo omelo in se pod njo poljubita. Pa veselo iskanje!

This image has an empty alt attribute; its file name is 121989969_2508570505934595_4348919264518662135_n.jpg

Viri

 • Purdue Univesity. (2020). What is Human-Animal Interaction?. Pridobljeno 9. 8. 2020.
 • Wikipedia.org. (2020). Human–canine bond. Pridobljeno 9. 8. 2020.
 • Dominvrt.si. (2020). Se lahko vez med človekom in psom primerja s tisto med materjo in otrokom? Pridobljeno 9. 8. 2020.
 • Slv.psychic-parapsychologist.com. (2020). Pomen hobijev za odpravo stresa – Obvladovanje stresa – 2020. Pridobljeno 7. 8. 2020.
 • Sensa.metropolitan.si, (2019). Kaj pomeni vaša najljubša barva? Pridobljeno 14. 9. 2020 iz https://sensa.metropolitan.si/osebna-rast/pomen-vase-najljubse-barve/.
 • Pušnik, M. (2012). Zakaj se poljubljamo pod belo omelo? Finance.si. Pridobljeno 7. 12. 2020 iz https://www.finance.si/8329245/Zakaj-se-poljubljamo-pod-belo-omelo.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor