Cuker praznuje Cukrove ideje Prosti čas Za dušo Za otroke

Unikatna voščilnica ob materinskem dnevu

Vsako leto 25. marca praznujejo naše mame.

Na ta dan namreč obeležujemo materinski dan.

This image has an empty alt attribute; its file name is 153355039_421180732285666_8513447755043332524_n-768x1024.jpg

Ta dan slavijo neustrašne bojevnice in osebe, ki premorejo ogromno topline, bližine in ljubezni; naše mame. Osebe, ki v sebi nosijo neprecenljivo bogastvo in veliko moč.

This image has an empty alt attribute; its file name is 146106990_169566094964188_5944873749310154551_n-723x1024.jpg

Kratka zgodovina praznika

Ta praznik pravzaprav izvira iz Združenih držav Amerike, kjer so ga prvič praznovali že leta 1910. (24ur.com, 2003)

V Evropo so ga zanesli šele po prvi svetovni vojni. Sprva so ga praznovali na sredini maja, žele kasneje pa se je ustalil datum 25. marec. (24ur.com, 2003)

Še ena zanimivost; materinski dan se praznuje šele zadnjih nekaj desetletij, medtem ko pred tem praviloma tega praznika niso praznovali. (24ur.com, 2003)

Ta praznik pravzaprav izvira iz Združenih držav Amerike, kjer so ga prvič praznovali že leta 1910. (24ur.com, 2003)

Materinski dan naj bi se sicer zgodovinsko gledano navezoval na slavljenje boginje Ree (Zevsove matere) in ostalih antičnih materinskih likov. Cerkev pa je omenjeni praznik namenila Devici Mariji, na ta dan namreč praznujejo Marijino oznanenje. 25. marca tako godujejo številne žene, ki nosijo ime Marija. (24ur.com, 2003)

Cukrov predlog- unikatna voščilnica

Sedaj pa vam cuker blog predstavlja novo idejo, v okviru katere lahko svoji mami ob materinskem dnevu izdelate unikatno voščilnico.

Prepričana sem, da ste že slišali za praskanko. Gre za likovno tehniko s področja risanja in slikanja, pri kateri otroci s praskanjem na posebno podlago ustvarjajo različne motive.

Praskanko si lahko doma izdelate tudi sami.

In zagotovo se sedaj sprašujete; Kaj imajo skupnega voščilnice in praskanka?

Unikatne voščilnice

Danes bi vam rada predstavila inovativen način za izdelavo voščilnic, ki bodo unikatne in malce drugačne od običajnih.

Danes bi vam rada predstavila inovativen način za izdelavo voščilnic, ki bodo unikatne in malce drugačne od običajnih.

Pravzaprav lahko vaše voščilnice ustvarite kar s praskanjem.

Izdelajte voščilnico na zabaven način

Najprej si morate pripraviti osnovo za vašo praskanko.

1. Osnova za praskanko

Že na začetku se morate odločiti, ali bi vaša praskanka barvna, torej ali bo vsebovala več barv, ali pa bo zgolj črno-bela. Če se boste odločili, da bo vaša praskanka raznobarvna, potrebujete pri pripravi osnove za praskanje tudi voščenke.

Že na začetku se morate odločiti, ali bi vaša praskanka barvna, torej ali bo vsebovala več barv, ali pa bo zgolj črno-bela.

Za pripravo osnove za praskanko potrebujete:

  • trši papir format (najboljše papir od koledarja),
  • črno tempero,
  • dva jajčna rumenjaka,
  • lonček za mešanje,
  • debel čopič,
  • zobotrebec ali špilo,
  • voščenke,
  • škarje.

Najprej si pripravite trši papir, torej podlago za vašo praskanko. Najbolje je, da uporabite kar papir od koledarja. V primeru, da bo vaša praskanka raznobarvna, celotno površino tršega papirja pobarvate z voščenkami. Če ste se odločili, da bo vaša praskanka črno-bela pa lista ne barvate.

Kasneje v lončku dobro zmešate dva jajčna rumenjaka in malce črne tempere. Nato pa premaz, ki ste ga dobili z mešanjem rumenjaka in tempere, nanesete na celotno površino tršega (belega ali pobarvanega) papirja. Kasneje počakate nekaj ur, da se papir posuši.

2. Priprava osnove za voščilnico

V vmesnem času si lahko pripravite papir za vašo voščilnico. Potrebujete barvni papir formata A4 poljubne barve. Papir prepognete in ga razrežete na dva dela (dva A5 formata). Vsakega izmed dobljenih delov še enkrat prepognete, da dobite dve voščilnici. Na sprednjo stran voščilnice boste kasneje prilepili vašo praskanko.

3. Zabava-praskanje

Ko se črna podlaga posuši, je na vrsti zabava. Pripravite si zobotrebec ali leseno špilo nato pa s pomočjo pripravljenega začnete praskati po črni podlagi. Praskate lahko poljubne motive, kar pa je tudi odvisno od namena vaše voščilnice oz. ob kateri priložnosti voščilnico izdelujete.

Kasneje vašo praskanko obrežete na željeno velikost (najboljše na velikost A6 formata, ki se bo prilegal sprednjemu delu voščilnice) ter jo prilepite na sprednjo stran voščilnice, katere osnovo ste si izdelali že prej.

Vaša unikatna voščilnica je narejena. Vse kar morate še sedaj narediti je to, da v voščilnico še nekaj lepega napišete.

Aktivnost je primerna tudi za otroke.

Veliko idej za domače poklone ob materinskem dnevu dobite na povezavi.

Vir

  • 24ur.com. (2003). 25. marec, materinski dan. Pridobljeno 7. 3. 2021 iz https://www.24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/25-marec-materinski-dan-2.html.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor