Prosti čas Za otroke

Ekološko usmerjena dejavnost ob kateri bodo vaši otroci uživali

Predstavljam vam ekološko usmerjeno dejavnost, ob kateri bodo vaši otroci preprosto uživali.

Eko je kul!

Velik plus pri omenjeni dejavnosti je to, da je ta ekološko usmerjena, vaše otroke pa bo vzpodbudila, da iz predmetov, ki bi jih vi po vsej verjetnosti zavrgli, izdelajo glasbila.

Varstvo okolja in ekologija sta pomembni temi, o katerih velja z otroki razpravljati že v rani mladosti.

Otroci se morajo zavedati, da moramo naš planet ohranjati karseda čist in da moramo do njega “zgraditi” spoštljiv odnos.

Otroci se morajo zavedati, da moramo naš planet ohranjati čist in da moramo do njega “zgraditi” spoštljiv odnos.

Že majhen korak posameznika lahko k ohranjanju planeta pripomore veliko.

Namesto, da stekleničke parfuma zavržemo, jih lahko ponovno uporabimo.

Krepitev finomotoričnih spretnosti

Otroci so ob omenjeni dejavnosti kreativni in ustvarjalni, pridobivajo nove izkušnje ter negujejo svoje finomotorične in glasbene spretnosti.

Za otroke je namreč zelo pomembno, da si krepijo finomotoriko. Današnji otroci so namreč manj motorično spretni, kot so bili otroci pred leti.

Za otroke je zelo pomembno, da si krepijo finomotoriko.

V nadaljevanju vam predstavljam nekaj idej, kako lahko otroci, iz sicer potrošnega materiala, izdelajo nekaj glasbil, ob katerih pa lahko kasneje tudi zapojejo.

Seveda pa sta pri tem dobrodošli njihova lastna kreativa in iniciativa, da še izdelajo katero drugo glasbilo, ki ga med naštetimi možnostmi ni.

Predstavitev dejavnosti

IZDELAJMO SI PREPROSTA GLASBILA


OTROCI, ALI STE KDAJ RAZMIŠLJALI, KAKO BI SI LAHKO SAMI DOMA IZDELALI GLASBILA? RAZMISLITE, KATERA GLASBILA BI LAHKO NAREDILI IN KATERE MATERIALE BI PRI TEM LAHKO UPORABILI.

ALI STE VEDELI, DA SI LAHKO PREPROSTA GLASBILA TUDI IZDELAMO IZ PLASTIČNIH LONČKOV, PLASTENK, GUMBOV, SLAMIC? PRI TEM PA TUDI POSKRBIMO ZA OKOLJE, SAJ OMENJENE STVARI RECIKLIRAMO.

DANES SI BOMO POGLEDALI NEKAJ MOŽNOSTI, KAKO SI LAHKO IZ STVARI, KI JIH UPORABLJAMO VSAK DAN, IZDELAMO PREPROSTA GLASBILA.

ROPOTULJA

ZA ZAČETEK POGLEJMO, KAKO LAHKO UPORABIMO PLASTIČNE LONČKE.
IZ PLASTIČNIH LONČKOV LAHKO IZDELAMO ROPOTULJO.

Ropotulja

KAJ POTREBUJEMO ZA ROPOTULJO?

 • 2 PLASTIČNA LONČKA
 • RIŽ (LAHKO TUDI PESEK, KORUZO, FIŽOL)
 • LEPILNI TRAK ALI LEPILO
 • FLUMASTRE ALI VODENE BARVE

POSTOPEK IZDELAVE

NAJPREJ SI PRIPRAVIMO 2 PLASTIČNA LONČKA. V PRVI LONČEK DAMO NEKAJ SEMEN RIŽA. NAMESTO RIŽA LAHKO UPORABIMO PESEK ALI KAKŠNA DRUGA SEMENA (SEMENA KORUZE, FIŽOLA). NATO NA ZGORNJI ROB PRVEGA KOZARCA (KOZARCA V KATEREGA SMO DALI RIŽ ALI SEMENA) POSTAVIMO DRUGI KOZAREC, TAKO DA SE ZGORNJA ROBA OBEH KOZARCEV DOTIKATA. NATO OBA ZGORNJA ROBA KOZARCEV ZALEPIMO SKUPAJ Z LEPILOM, ALI PA JU SKUPAJ PRITRDIMO Z LEPILNIM TRAKOM. TAKO DOBIMO PREPROSTO ROPOTULJO, KI JO STRESAMO.

POZORNO POSLUŠAJ ZVOK, KI PRI TEM NASTANE.
PO ŽELJI LAHKO ROPOTULJO PORIŠEMO ALI POSLIKAMO Z BARVICAMI, S FLUMASTI, VODENIMI BARVICAMI ALI PA Z VOŠČENKAMI.

ROPOTULJA IZ BALONA

ROPOTULJO LAHKO NAREDIMO TUDI IZ BALONA.

KAJ POTREBUJEMO ZA ROPOTULJO IZ BALONA?

 • BALON
 • RIŽ

TLESKAČI ALI KASTANJETE

ALI VEŠ KAJ SO KASTANJETE?

GRE ZA LESENO GLASBILO, KI JE SESTAVLJENO IZ DVEH PLOŠČIC, KI STA POVEZANI Z VRVICO. NA NJIH IGRAMO TAKO, DA S POMOČJO PRSTOV UDARJAMO OBE PLOŠČICI SKUPAJ. KASTANJETE SE POGOSTO UPORABLJAJO TUDI PRI ŠPANSKEM PLESU FLAMENKO.

MI SI BOMO IZ GUMBOV IZDELALI TLESKAČE, KI SO ZELO PODOBNI KASTANJETAM. 

KAJ POTREBUJEMO ZA TLESKAČE?

 • 2 VEČJA GUMBA, KI IMATA LUKNJICE  
 • 2 ELASTIČNI GUMICI ALI 2 VRVICI
 • ŠKARJE

POSTOPEK IZDELAVE

NAJPREJ SI PRIPRAVIMO DVA VEČJA GUMBA. PRIPRAVIMO SI TUDI DVE ELASTIČNI GUMICI ALI DVE VRVICI. V PRIMERU, DA IMAMO DVE ELASTIČNI GUMICI, VSAKO GUMICO PREREŽEMO NA POL. NATO SI PRIPRAVIMO PRVI GUMB. SKOZI LUKNJICE GUMBA NAPLJEMO ELASTIČNO GUMICO ALI VRVICO. ELASTIČNO GUMICO ALI VRVICO, KI SMO JO NAPELJALI SKOZI LUKNJICE GUMBA, KASNEJE ZAVEŽEMO. ELASTIČNO GUMICO ALI VRVICO ZAVEŽEMO TAKO, DA JE MED VOZLJEM IN GUMBOM PROSTOR ZA NAŠ PRSTEK. TAKO SMO DOBILI PRVI TLESKAČ.  NATO SI PRIPRAVIMO ŠE DRUGI GUMB IN ENAKO KOT SMO NAREDILI S PRVIM GUMBOM, NAREDIMO TUDI Z DRUGIM GUMBOM. KO IZDELAMO OBA TLESKAČA, SI NATO EN GUMB NAMESTIMO NA PALEC, DRUGI PA NA KAZALEC, TAKO KOT PRIKAZUJE SLIKA. Z GUMBOMA NATO TLESKAMO ALI GUMBA UDARJAMO DRUG OB DRUGEGA.

POZORNO POSLUŠAJ ZVOK, KI PRI TEM NASTANE.

TRSTENKE

ALI VEŠ KAJ SO TRSTENKE?

GRE ZA SLOVENSKO LJUDSKO GLASBILO, KI JE SESTAVLJENO IZ RAZLIČNO DOLGIH VOTLIH PALIC. NA TRSTENKE IGRAMO TAKO, DA V NJIH PIHAMO.

MI SI BOMO IZDELALI TRSTENKE IZ SLAMIC.

KAJ POTREBUJEMO ZA TRSTENKE?

 • SLAMICE,
 • LEPILO,
 • ŠKARJE

POSTOPEK IZDELAVE

NAJPREJ SI PRIPRAVIMO SLAMICE. S POMOČJO ŠKARIJ SLAMICE ODREŽEMO TAKO, DA DOBIMO RAZLIČNO DOLGE SLAMICE.  SLAMICE NATO PRILEPIMO SKUPAJ IN SICER TAKO, DA ROB SLAMICE NAMAŽEMO Z LEPILOM, NATO PA NA Z LEPILOM NAMAZAN ROB SLAMICE PRITISNEMO DRUGO SLAMICO. SLAMICI SE MORATA ZALEPITI SKUPAJ. NATO OB ZALEPLJENI SLAMICI PRILEPIMO ŠE ENO SLAMICO, NATO ŠE ENO… POSTOPEK PONAVLJAMO TAKO DOLGO, DA DOBIMO GLASBILO, KI JE PODOBNO TRSTENKAM. NATO POSKUSIMO ZAIGRATI NA GLASBILO TAKO, DA V SLAMICE PIHAMO.

POZORNO POSLUŠAJ ZVOK, KI PRI TEM NASTANE.

trstenke

KITARA

PREPROSTO KITARO SI LAHKO IZDELAŠ TUDI IZ PLASTENKE.

KAJ POTREBUJEMO ZA KITARO?

 • PLASTENKO,
 • VSAJ ŠTIRI ELASTIČNE GUMICE,
 • ŠKARJE

POSTOPEK IZDELAVE 

NAJPREJ SI PRIPRAVIMO PLASTENKO, IZ KATERE ODSTRANIMO ETIKETO (PAPIR). NATO NA SREDINI PLASTENKE IZREŽEMO PRAVOKOTNIK ALI KVADRAT. ČEZ IZREZAN KVADRAT ALI PRAVOKOTNIK NAPNEMO ELASTIČNE GUMICE.

ELASTIČNE GUMICE ČEZ KVADRAT ALI PRAVOKOTNIK NAPNEMO TAKO, DA SO MED GUMICAMI PROSTORČKI (TAKO DA GUMICE NISO PREVEČ SKUPAJ). KASNEJE PO ELASTIČNIH GUMICAH BRENKAMO, TAKO KOT BRENKAMO NA KITARO.

POZORNO POSLUŠAJ ZVOK, KI PRI TEM NASTANE.

NAMESTO PLASTENKE LAHKO UPORABIMO TUDI ŠKATLO ZA ČEVLJE.

kitara

SEVEDA PA SI LAHKO IZDELATE TUDI GLASBILO PO SVOJI ZAMISLI.

ZA KONEC ZAPOJTE SVOJO NAJLJUBŠO PESMICO, ZRAVEN PA SE SPREMLJAJTE Z GLASBILOM, KI STE SI GA IZDELALI.   

Pišite na mail naslov

Če bi kdo zaradi preglednosti raje imel delovni list, na katerem je zapisana omenjena dejavnost, naj mi piše na mail naslov: cukerblog20@gmail.com .

Malim nadobudnežem želim veliko veselja in kreativnosti ob izdelavi glasbil!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor