Cuker praznuje Cukrove ideje Kulinarika Literarni kotiček Prosti čas Utrinki iz narave

Barviti oktober in “smrkastično” dobro pecivo

Na vrata je potrkal mesec poln raznolikih barv, veselja in kreativnosti!

Mesec, v katerem narava kar “puhti” v raznolikih barvah in mesec v katerem imajo kostanj, grozdje, jabolka in hruške še posebej dober okus.

Mesec, v katerem narava kar “puhti” v raznolikih barvah

Ali veste, o katerem mesecu govorimo?

Seveda govorimo o mesecu oktobru!

Vinotok ali oktober, deseti mesec v našem koledarju, ima enaintrideset dni. Ime vinotok je povezano s procesom, ko so grozdje spreminja v mošt.

Ime vinotok je povezano s procesom, ko so grozdje spreminja v mošt.

Oktober je mesec, v katerem je jesen v polnem razcvetu.

Jesen zaznamujejo; raznolike barve listov, jesenski plodovi, dozorelo sadje, grozdje, buče, toplejša oblačila, priprava ozimnice, priprava živali na prezimovanje itd.

Jesensko listje

Lepo škrlatno je drevo,
ko hladen veter veje,
v vseh barvah zažari jesen,
a sivo je nebo. (Hyden J. , Jesensko listje)

Sama imam jesen zelo rada. Obožujem raznolike barve jesenskega gozda ter jesenske dobrote.

Ker pa sem zelo rada kreativna, pa jesen obožujem tudi zaradi pestrih jesenskih dekoracij, ki se jih vsako leto z veseljem lotim. Nekaj predlogov za jesensko dekoracijo najdete v enem izmed predhodnih člankov.

V tem času nas že razveseljujejo jesenski plodovi. Eden izmed njih je tudi kostanj. O zdravilnih učinkovinah kostanja si lahko preberete na povezavi.

Kostanjček zaspanček na veji visi;
zavit ves v lupino prav sladko že spi.
Tedaj pa zapiha vanj veter močan:
kostanjček zaspanček, jesen je na plan! (M. Voglar, 2017)

Številni lepi dogodki

V septembru se zvrstijo številni lepi dogodki.

Med drugim v mesecu oktobru praznujemo svetovni dan učiteljev (5. oktober), svetovni dan boja proti revščini (17. oktober), v mesecu oktobru pa praznujemo tudi teden otroka (od 4. do 10. oktobra 2021).

O slednjem bomo na Cuker blogu še posebej poročali.

Recept meseca oktobra

Ali ste gledali Smrkce, ko ste bili mali?

Saj veste, tista mala modra bitja z belim klobukom. Sigurno se spomnite Ata Smrka pa Smrkete, edine punce med njimi, v katero so bili zaljubljeni vsi Smrkci in ki si je vedno prepevala isto pesem.

Jaz sem jih zelo rada gledala, zbirala pa sem tudi njihove figurice, ki so bile kot presenečenje v čokoladnih jajcih.

Priljubljeni junaki imajo tudi svoje pecivo

Ko sem pred nekaj dnevi brskala po starih knjigah, sem po naključju našla star recept za pecivo oz. kolače, ki se, ne boste verjeli, imenujejo smrkci. Zakaj se imenujejo tako, vam žal ne morem povedati, po mojih predvidevanjih pa se tako imenujejo, zaradi podobnosti peciva s kapami, ki jih nosijo priljubljeni risani junaki.

Poslastica za brbončice

Rada bi vam predstavila to orehovo sladico, ki jo pozna le peščica ljudi. Je res, da je sama priprava sladice zahtevnejša, je pa zato rezultat res božansko dober in prava poslastica za brbončice. Pa poglejmo.

Slastni orehovi kolački

Sestavine

  • 4 jajca
  • 4 skodelice (za črno kavo) sladkorja
  • 2 skodelici olja
  • 1 skodelica mleka
  • 4 skodelice moke
  • 10 dag zmletih orehov
  • 1 pecilni prašek

Sestavine za nadev

  • 10 dag sladkorja
  • 1 dl mleka
  • 3 rebra čokolade
  • rum
  • 4 žlice marmelade
  • sladka smetana
  • jedrca orehov

Potek

Najprej naredimo biskvit. Jajca in sladkor dobro stepamo ter dodamo olje, mleko, zmlete orehe in 1 pecilni prašek. Vse skupaj dobro premešamo, zlijemo v pekač ter zmešamo. Pečemo na 180 stopinjah Celzija približno dvajset minut do pol ure. Iz pečenega mrzlega biskvita s kozarcem ali modelom okrogle oblike izrežemo kroge.

Kasneje naredimo nadev. Mleko, sladkor in čokolado segrejemo ter dodamo ostanke peciva, ki so nam ostali po izrezovanju krogov iz biskvita. Dodamo še malo ruma in 4 žlice dobre marelične (lahko tudi druge) marmelade. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo kompakten nadev.

Nadev damo kasneje, s pomočjo kavne žličke, na izrezane kroge iz biskvita, na vse to pa še damo kepo stepene smetane. Na smetano damo še orehovo jedrce. Za lažjo predstavo si poglejte spodnjo sliko.

Pa dober tek!

Več kreativnih orehovih sladic najdete na povezavi.

This image has an empty alt attribute; its file name is orehi.jpg

Viri

  • Hyden, J. (1968) Jesensko listje. Pridobljeno 4. 8. 2020 iz https://takopreprosto.blogspot.com/2015/10/jesensko-listje.html.
  • Voglar, M. (2017). Kostanjček zaspanček. Ljubljana: Mladinska knjiga.
  • Wikipedija, org. (2020). September. Pridobljeno 15. 8. 2021 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/September.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor