Cuker raziskuje Prosti čas Za dušo

Gozdna vijolična kraljica

Zagotovo ste v zadnjem času opazili drobno zelnato rastlino z vijoličnimi cvetki, ki se razkošno bohoti v gozdni podrasti (na spodnji sliki). Če je niste opazili, pa ste zagotovo zavohali njen omamen in močan vonj.

Navadna ciklama

CVET
Jutranja rosa na cvetki blesti,
vetrič popiha,
se rosa posuši.

Prelepa cvetlica pa v soncu dehti,
dehti,
svoje cvetne lističe k nebu dviga,
da čimveč sonca ulovi.

Sonce jo boža in greje,
da cvet se veselo zasmeje.
Prelepa cvetlica dehti
in v vetru nežno dehti. (Krhlanko, 2004)

Kar 22 vrst

Gre za navadno ciklamo, ki spada v družino jegličevk (Primulaceae) ter v rod Cyclamen, kamor spada kar 22 različnih vrst ciklam. (Gozd-les.com, 2012)

Navadna ciklama spada v družino jegličevk (Primulaceae) ter v rod Cyclamen, kamor spada kar 22 različnih vrst ciklam. (Gozd-les.com, 2012)

Ker sem velika navdušenka nad ciklamami, sem o tej skrivnostni rastlini izbrskala nekaj informacij.

Znanilka jeseni?

Cveti v poznih poletnih in jesenskih mesecih. Gre za zimzeleno rastlino, ki je velika do 20 cm, uspeva pa v listnatih in mešanih gozdovih. Srčasti listi ciklame so na spodnji strani vijolične barve, na zgornji pa imajo lepe zelene vzorce. (Notranji-park. si, 2020)

Navadna ciklama cveti v poznih poletnih in jesenskih mesecih. Gre za zimzeleno rastlino, ki je velika do 20 cm, uspeva pa v listnatih in mešanih gozdovih. (Notranji-park. si, 2020)

V svetu je ta rastlina dokaj cenjena, v Angliji jo celo gojijo v alpskih hišah, ki so pokrite s steklom, zrak v njih pa dovajajo s pomočjo posebnih cevi. (Revijazeleniraj.si, 2017)

V angleški literaturi je navedeno, da je najlepše ciklame mogoče najti okoli našega blejskega jezera. (Revijazeleniraj.si, 2017)

Strupena in zaščitena

  • Ciklama v Sloveniji uspeva do 2000 metrov visoko.
  • Gre za zimzeleno rastlino. Pozimi, ko temperature padejo pod ledišče, njeni listi ovenijo, ko pa se temperatura povzpne nad ledišče, pa ti spet oživijo.
  • Ciklama preprečuje erozijo oz. odnašanje terena.
  • Gre za strupeno rastlino, ki ob zaužitju povzroči slabost, bruhanje, krče, ali celo oteži dihanje.
  • Pri nas je ciklama zaščitena, kar pomeni, da ne smemo izkopavati njene podzemne dele. Nabiramo lahko zgolj nadzemne dele (cveti, listi, steblo).
  • Navadni ciklami pravijo tudi kokorik. (Gozd-les.com, 2012)

Zakaj jo uporabljajo?

Zelo priljubljeni so parfumi iz ciklam, katerih osnova so eterična olja te rastline.

Zelo priljubljeni so parfumi iz ciklam, katerih osnova so eterična olja te rastline.

Korenino navadne ciklame se uporabljajo v zdravilstvu. Pri tem pa ne smemo zamenjati navadne ciklame in sobne. Več o tem si lahko preberete na spletni strani MMC RTV SLO. si.

Priljubljena lončnica

Ciklame so zelo priljubljene tudi v obliki lončnice, ki so cenjene tudi zato, ker cvetijo tudi pozimi. Pozimi tudi čistijo zrak v sobi. Več o oskrbi ciklame si lahko preberete na spletni strani Ekopridelava.si.

Viri:

  • Gozd-les.com (2012). Navadna ciklama. Pridobljeno 26. 8. 2020 iz https://www.gozd-les.com/novice/navadna-ciklama.
  • Notranji-park.si. (2020). Navadna ciklama. Pridobljeno 26. 8. 2020 iz https://www.notranjski-park.si/izobrazevalne-vsebine/rastlinski-svet/jeglicevke/navadna-ciklama.
  • Revija Zeleni raj.si (2020). Nepogrešljive, ko zadišijo ciklame. Pridobljeno 26. 8. 2020 iz http://revijazeleniraj.si/clanek/nepogresljive/599a7fc6ba3b0/ko-zadisijo-ciklame.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor