Cuker praznuje Prosti čas Utrinki iz narave Za dušo

Ali veste, kaj obeležujemo 3. marca?

3. marca obeležujemo Svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst.

3. marca obeležujemo Svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst.

Pomen biotske raznolikosti

Svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst poudarja pomen biotske raznolikosti ter pestrosti na Zemlji, opozarja pa tudi na pozitivne posledice, ki jih ima biotska raznovrstnost za nas. (K.Ž., STA, deloindom.delo.si, 2016)

Letos bomo ta svetovni dan obeležili že devetič.

Omenjeni svetovni dan je leta 2013 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov (UNGA) na svojem 68. zasedanju. Ta datum se navezuje na podpis Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES), ki se je zgodil 3. marca leta 1973. (wildlifeday.org, 2021)

Svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst poudarja pomen biotske raznolikosti ter pestrosti na Zemlji, opozarja pa tudi na pozitivne posledice, ki jih ima biotska raznovrstnost za nas. (K.Ž., STA, deloindom.delo.si, 2016)

Letos bo osrednja tema svetovnega dneva “Obnova ključnih vrst za obnovo ekosistema“. Pozornost bo usmerjena na tiste vrste flore in favne, ki so močno ogrožene. Pozornost bo usmerjena tudi na rešitve, kako omenjene vrste ohraniti oz. zavarovati. (https://wildlifeday.org/, 2022)

Več o tem si lahko preberete na povezavi.

Uradno spletno stran Svetovnega dneva prostoživečih rastlinskih in živalskih vrst si lahko ogledate na povezavi.

Letos bo osrednja tema svetovnega dneva “Obnova ključnih vrst za obnovo ekosistema“. (wildlifeday.org, 2021)

DREVO
Jaz sem drevo.
Moje korenine so v zemlji,
moje veje so visoko pri nebu.

Jaz sem drevo.
Spomladi ozelenim, jeseni ovenim
In ko je zima, sladko zaspim.

Jaz sem drevo.
Sem bilo zeleno,
sem ovenelo in sem zaspalo.

A srce je vedno živelo,
Je močno in trdno,
čeprav je trpelo,
pa vendar je živelo. (Krhlanko, 2004)

Nespametno ravnanje z usodnimi posledicami

Svetovni dan prostoživečih bitij nas spodbuja, da s skupnimi močmi zagotovimo obstoj številnih prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst. Ohranjanje številnih vrst in njihovih habitatov se namreč sooča s številnimi izzivi in ovirami, ki jih povzroča človek s svojim nespametnim poseganjem v okolje (gospodarstvo, kmetijstvo, lov itd). (K.Ž., STA, deloindom.delo.si, 2016)

Ohranjanje številnih vrst in njihovih habitatov se sooča s številnimi izzivi in ovirami, ki jih povzroča človek s svojim nespametnim poseganjem v okolje. (K.Ž., STA, deloindom.delo.si, 2016)

Več o omenjenem mednarodnem dnevu si lahko preberete na povezavi.

Živalske in rastlinske zanimivosti

  • Na svetu naj bi ocenah živelo več kot 12 milijonov različnih živalskih vrst. (Zrsvn-varstvonarave.si, 2019)
  • Slovenija sodi v sam vrh glede biološke pestrosti, tako na področju flore, kot tudi na področju favne.
  • V Sloveniji naj bi bilo kar 19.000 različnih živalskih vrst, kar pomeni, da je naša država živalsko zelo pestra in raznolika. (Zrsvn-varstvonarave.si, 2019)
  • V Sloveniji naj bi bilo kar 22.000 različnih rastlinskih vrst, torej se uvrščamo v sam evropski vrh glede na število rastlin. (biotskaraznovrstnost.si, 2010). Na podlagi tega, lahko sklepamo, zakaj naši državi pravijo tudi zelena dežela.
  • V sam vrh se uvrščamo tudi glede na pestrost jamskih živali, o kateri sem nedavno tudi pisala. Prvi predstavniki jamskih živali, so bili najdeni prav v Postojnski jami. Le-ta je glede na pestrost in številčnost živalskih vrst, na prvem mestu svetovne lestvice z jamskim živalstvom najbogatejših jam. Velja pa tudi za zibelko spelobiologije, znanosti, ki preučuje živi svet v podzemlju. (Wikipedija. org., 2020)

Slovenija sodi v sam vrh glede biološke pestrosti, tako na področju flore, kot tudi na področju favne.

Najlepši “prostoživeči” živalski in rastlinski foto utrinki

Ob svetovnem dnevu prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst vam Cuker blog podarja nekaj prelepih foto utrinkov naših dragocenih bitij.

Viri

  • Biotskaraznovrstnost.si. (2010). Biotska raznovrstnost Slovenije. Pridobljeno 25. 2. 2021 iz http://www.biotskaraznovrstnost.si/biotska_raznovrstnost_slo.html.
  • Purdue Univesity. (2020). What is Human-Animal Interaction?. Pridobljeno 9. 8. 2020.
  • Wikipedia.org. (2020). Human–canine bond. Pridobljeno 9. 8. 2020.
  • Dominvrt.si. (2020). Se lahko vez med človekom in psom primerja s tisto med materjo in otrokom? Pridobljeno 9. 8. 2020.
  • Zrsvn-varstvonarave.si (2019). 4-oktober-svetovni-dan-varstva-zivali. Pridobljeno 4. 10. 2020 z https://zrsvn-varstvonarave.si/4-oktober-svetovni-dan-varstva-zivali/.
  • K.Ž., STA, deloindom.delo.si. (2016). 3. marec-svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst. Pridobljeno 25. 2. 2021 z https://deloindom.delo.si/zivalski-sosedje/3-marec-svetovni-dan-prostozivecih-zivalskih-rastlinskih-vrst.
  • Wildlifeday.org. (2021). About. Pridobljeno 25. 2. 2021 z https://www.wildlifeday.org/
  • Wildlifeday.org/. (2022). Pridobljeno 26. 2. 2022 z https://wildlifeday.org/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor