Cukrove ideje Prosti čas Za dušo

Cukrova pustna ideja: Kurent

Bliža se veseli in norčavi pustni čas.

Čas, ko se lahko sprostimo in za nekaj časa prevzamemo vlogo; pravljičnega junaka/junakinje, svoje najljubše živali, pustolovca, priljubljenega idola itd.

This image has an empty alt attribute; its file name is 132097425_2814270905515437_5424116862295277924_n-1-576x1024.jpg

Čas, ko se lahko sprostimo in za nekaj časa prevzamemo vlogo; pravljičnega junaka/junakinje, svoje najljubše živali, pustolovca, priljubljenega idola itd.

Bogata tradicija pri nas

Pri nas je pustna tradicija zelo močna in hkrati zelo razširjena.

Pri nas je pustna tradicija zelo močna in hkrati zelo razširjena.

Le kdo ne pozna naših tradicionalnih mask, kot so; kurenti iz Ptuja, pa laufarji iz Cerkenega, pozvačini iz Prekmurja, pa coprnice z Uršulo na čelu iz Slivnice itd. (Slovenia.info, 2021)

V Sloveniji so v pustnem času uveljavljeni številni zanimivi in raznoliki pustni običaji ter navade, o katerih si lahko več preberete na povezavi.

V veliko slovenskih krajih v tem času potekajo tudi pustni karnevali, posebno znan je tisti iz Ptuja, kjer vsako leto priredijo Kurentovanje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 126117893_743478366515022_624607428107333036_n.jpg

Pustne dobrote

Pustni čas je znan tudi po pustnih dobrotah, med katerimi so nepogrešljivi pustni krofi, miške pa flancati itd.

Dober recept za miške z jogurtom dobite na povezavi.

Ali ste vedeli?

Pustni čas je pravzaprav odvisen od velike noči, saj pustna nedelja vsako leto nastopi sedem tednov pred tem velikim krščanskim praznikom. (Wikipedija, 2021)

Pustna nedelja nastopi sedem tednov pred veliko nočjo. (Wikipedija, 2021)

Pestra zgodovina

Beseda “pust” izvira iz italijanske besede “carneleva”, kar pomeni opustiti meso, slednje pa je povezano s postom. To bi lahko logično povezali z dejstvom, da pustovanje danes nastopi v času pred štiridesetdnevnim postom, a se je ta čas za pustovanje uveljavil šele po letu 1300, kar pa je bilo tudi bistveno kasneje od samega “izvora” pustovanja. (Wikipedija, 2021)

Iz italijanske besede “carneleva” je kasneje nastala izpeljanka “carnevale”, kar v prevodu pomeni pust in praznovanje. (Wikipedija, 2021)

Pust naj bi bil že razširjen v obdobju pred krščanstvom, kasneje pa so to navado prevzeli Rimljani. Slednji so se šemili ob različnih praznikih v času pred pomladjo. (Wikipedija, 2021)

V času pokristjanjevanja in prevlade Cerkve je bila navada šemljenja nekoliko v zatonu, a se je kasneje kljub temu ohranila. (Wikipedija, 2021)

Kako pa je letos?

Ali veste, da letos pust “pade” na 13. februarja 2024, ko je pustni torek, ter na 10. in 11. februarja, ko je pustni vikend?

Preprosta pustna ideja

Ker je pust pred vrati, vam Cuker blog predstavlja preprosto ustvarjalno idejo, ki se osredotoča na eno izmed naših tradicionalnih pustnih mask; kurenta.

Kurent iz papirja

Kaj potrebujemo za izdelavo?

  • časopis,
  • barvni papir,
  • barvne/dekorativne trakove,
  • zobotrebce,
  • upogljive barvne trakove/žice,
  • barvne pom-pome,
  • škarje,
  • lepilo,
  • pisala,
  • ostale dekorativne dodatke po želji.

Postopek izdelave;

Najprej iz časopisnega papirja narežemo trakove in iz njih sestavimo osnovo za kurenta. Osnovo z lepilom pritrdimo skupaj.

Nato uporabimo barvni papir in iz njega izrežemo ostale dele za kurenta: masko za obraz, oči, nos, jezik, zvonce, ki jih ima okoli pasu, rogove itd. Po želji lahko rogove, ki jih ima kurent na glavi, oblikujemo tudi iz zobotrebcev, na katere s pomočjo močnega lepila prilepimo še barvne trakove.

Iz zobotrebca in barvnih trakov naredimo kurentu še ježevko.

Vse dele, ki smo jih izrezali, razporedimo in prilepimo na osnovo za kurenta, ki smo jo izdelali predhodno. Naš izdelek je narejen.

Po želji lahko maski dodamo še ostale dekorativne dodatke. Jaz sem recimo dodala barvne pom-pome, ki so masko dodatno popestrili.

Več ustvarjalnih idej pa dobite v kategoriji “cukrove ideje“.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor