Kolumna Prosti čas Za dušo Za otroke

Tako malo je potrebno…

Prijaznost. Beseda s tako velikim pomenom. Beseda, ki je plemenita in v sebi nosi toliko topline, mehkobe in pozitive.

Prijaznost je kot sonce, ki nas s svojimi žarki mehko poboža in nam razsvetljuje naše dni.

This image has an empty alt attribute; its file name is 119643456_241469277261346_8632880531060610909_n-2.jpg

Svet v katerem se vsak počuti dobro

Prijaznost predstavlja pravzaprav nekakšen svet, v katerem se vsaka oseba počuti ljubljeno, sprejeto in varno.

A ni nekaj najlepšega, ko vam nekdo nameni lepo besedo, ko se vam lepo nasmeji ali ko nekdo naredi nekaj lepega za vas. Zagotovo se ob prijazni gesti s strani drugega počutite dobro. Pa se na drugi strani zavedate, da se ob prijaznih gestah s strani vas počutijo dobro tudi ostali?

Vsak od nas je lahko prijazen; preko svojih gest, besed ali dejanj.

Naše prijazno dejanje je lahko tako preprosto, prinese pa lahko toliko lepega. Že s preprostim nasmehom lahko drugemu polepšate dan, topla beseda pa lahko razneži vsakega človeka.

Ali ste vedeli, da 13. novembra obeležujemo Mednarodni dan prijaznosti?

Leta 1998 je bila podpisana deklaracija prijaznosti in od takrat tudi praznujemo dan, v okviru katerega se poudarja pomen drobnih dejanj. Mednarodni dan prijaznosti že nekaj let obeležujejo v društvu Humanitarček. (Luna-portal.si, 2019)

Pomen prijaznosti

Živimo v svetu, ki je na žalost poln pohlepa, nevoščljivosti in tekmovalnosti. Ljudje smo drug do drugega preveč nestrpni, vedno moramo imeti prav in seveda, biti moramo najboljši. Vse preveč je medsebojnega primerjanja in tekmovalnosti, kar pa ne vodi v nič dobrega.

Ljudje se preprosto ne znamo več pogovarjati, ne znamo poslušati in drugih mnenj preprosto več ne sprejemamo. Zakaj je temu tako? Zakaj moramo izgubljati našo energijo s tekmovalnostjo, nevoščljivostjo in pohlepnostjo?

Zakaj preprosto ne uživamo v slehernem trenutku našega življenja in zakaj raje namesto tega, da izgubljamo dragoceno energijo s; pohlepom, tekmovalnostjo, primerjanjem, opravljanjem itd., ne počnemo nekaj, kar nas veseli in kar nas dela srečne?

Namesto tega, da izgubljamo dragocen čas se raje torej posvetimo stvarem, ki nas delajo srečne, vesele in ki nas polnijo z energijo. Raje delajmo na sebi in se skušajmo imeti radi. In pa še posebej; bodimo do drugih prijazni.

Moč skozi prijaznost

V današnjem svetu, polnem nestrpnosti, je še posebej pomembno, da smo drug do drugega prijazni. Kajti prijaznost je najmočnejša sila, ki na koncu premaga vse.

Bodite do drugih vedno prijazni. Tako boste prihranili energijo sebi, drugemu pa polepšali dan. Tako boste na koncu zadovoljni vsi!

Cukrova prijazna ideja

Danes vam predstavljam še eno idejo za izdelke, ki jih lahko z vašimi najmlajšimi izdelujete na Mednarodni dan prijaznosti.

Prijazne hiške in ladjice

Izdelate lahko prijazne hiške ali ladjice. Aktivnost je res preprosta, zabavna in koristna. Ob izdelkih se lahko s svojimi najmlajšimi pogovarjate o pomenu prijaznosti, o tem, kdaj so oni prijazni, kdaj so naredili kaj prijaznega itd.

Kaj potrebujete za aktivnost?

 • papir formata A4
 • barvice, pisala

Najprej iz papirja izdelate hiško ali ladjico, nato pa na izdelke otroci pišejo prijazne besede, povedi itd. Pišejo lahko tudi kratke prijazne zgodbice, svoje izdelke pa kasneje tudi pobarvajo in okrasijo.

Seznam malenkosti za lepši dan

Cuker blog vam je v svojem “stilu” pripravil seznam malenkosti, s katerimi lahko drugemu polepšate dan.

Drugemu lahko polepšam dan tako;

 • da se mu nasmejem, ko grem mimo njega,
 • da ga lepo pozdravim,
 • da mu zaželim lep dan,
 • da mu namenim lepo besedo,
 • da ga pohvalim,
 • da mu povem, da ga imam rad,
 • da mu povem, da ga cenim,
 • da sem do njega obziren,
 • da mu napišem lepo sporočilo.

Drugemu lahko polepšam dan tako; da se mu nasmejem, ko grem mimo njega, da ga lepo pozdravim, da mu zaželim lep dan, da mu namenim lepo besedo, da ga pohvalim, da mu povem, da ga imam rad, da mu povem, da ga cenim, da sem do njega obziren, da mu napišem lepo sporočilo.

Uživajte življenje, bodite prijazni in cenite malenkosti!

Vir

 • Lupa-porta.si (2019). Jutri je Mednarodni dan prijaznosti-nekaj idej, kako z majhnimi dejanji polepšati dan. Pridobljeno 1. 11. 2020 iz https://www.lupa-portal.si/vsebina/zanimivo/jutri-je-mednarodni-dan-prijaznosti-nekaj-idej-kako-z-majhnimi-dejanji-polepsati-dan/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor