Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Bučke so zakon!

Ker sem velika ljubiteljica bučk, jih zelo rada pripravljam na sto in en način. Uporabljam jih v omakah, kot prilogo, v juhi ali celo v pecivih.

Ta neverjetna zelenjava nam ponuja res nešteto možnosti, kako jo uporabiti v kulinariki.

“Gušt” v vseh letnih časih

Bučke uživamo v poletnih ter jesenskih dneh. No, pravzaprav jih lahko uživamo skozi vso leto, saj si jih lahko pripravimo tudi za ozimnico.

Bučke vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, kot so; vitamin C, kalij, fosfor, kalcij itd. (Aktivni. Metropolitan.si, 2016)

O zdravilni moči bučk si lahko preberete na spletni strani aktivni.metropolitan.si.

Čeprav bučke obravnavamo kot zelenjavo, spadajo te med sadje (z botaničnega vidika). (Bodieko. si, 2020)

Čeprav bučke obravnavamo kot zelenjavo, spadajo te med sadje.

Najbolj so znane podolgovate zelene bučke, ki pravzaprav izhajajo iz velikih buč. (Bodieko. si, 2020)

Nešteto “zelenih” možnosti

Danes bi rada z vami delila nekaj idej, kako pripraviti to zanimivo podolgovato zeleno zelenjavo, ki je pravzaprav sadje.

Bučkini polpeti

Pripravite si lahko bučkine polpete, ki so božanskega okusa. Ta okusna jed bo z lahkoto nadomestila meso.

Sestavine

  • 500 g bučk
  • 2 jajci
  • drobtine (toliko, da se masa sprime skupaj)
  • 1 čebula
  • sol, poper
  • peteršilj (ali druge začimbe)
  • naribani sir

Postopek

Najprej bučke naribamo in dobro odcedimo. Medtem narežemo čebulo, peteršilj in razžvrkljamo jajci. Precejene bučke damo v posodo in jih zmešamo z vsemi ostalimi sestavinami. Iz dobljene mase oblikujemo polpete. Polpete kasneje spečemo v ponvi, na vročem olju.

Polpete lahko spečemo tudi v pečici. V tem primeru jih pečemo na 200 stopinj Celzija, polpete pa pečemo približno 20 minut.

Polnjene bučke

Bučke lahko pripravimo tudi tako, da jih napolnimo z različnimi sestavinami. Nekateri jih polnijo z mletim mesom, s šunko, s sirom itd.

Bučke najprej olupimo in izdolbemo. Nato bučke napolnimo z različnimi polnili. Jaz sem na primer dala na bučke malo paradižnika, malo naribanega sira in šunke, malo skute ter origano (spodnja slika). Bučke damo nato peči.

Še druge možnosti…

Bučke lahko uporabimo tudi v juhi (bučna juha). Najprej prepražimo čebulo in ji dodamo narezane bučke. Bučke nekaj časa pražimo, nato pa jih zalijemo z vodo ter dodamo začimbe. Pustimo, da se jed nekaj časa kuha, prilivamo vodo, kasneje pa dodamo tudi smetano za kuhanje. Na koncu z mešalnikom jed zmešamo (pretlačimo), da dobimo kremasto juho.

Po želji lahko v juho dodamo kislo smetano ali popečene kruhke, ki jed še dodatno popestrijo.

Iz bučk lahko pripravimo tudi različne omake za testenine ali rižote.

Jaz si bučke rada tudi pripravim tako, da jih narežem in preprosto prepražim v ponvi. Dobre so tudi ocvrte bučke, ali pa bolj zdrava varianta; bučke pečene v pečici.

Bučke rada uporabim kot dodatek v zavitku, po domače “štrudlu”. Naribane bučke preprosto vmešam k naribanim jabolkom.

Za več bučnih receptov obiščite spletno stran Odprtakuhinja.delo.si.

Bodite kreativni!

Viri

  • Aktivni. metropolitan. si. (2016). Zakaj so bučke tako dobre za zdravje. Pridobljeno 23. 8. 2020 iz https://aktivni.metropolitan.si/prehrana/zdrava-prehrana/zakaj-so-bucke-tako-dobre-za-zdravje/.
  • Bodieko. si. (2020). Bučke – zdrava vrtnina za poletne in jesenske dni. Pridobljeno 23. 6. 2020 iz https://www.bodieko.si/bucke.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor