Cuker raziskuje Literarni kotiček Prosti čas Za dušo Za otroke

Sprostitev, razvedrilo ali tolažba

PESEM
Kadar v srcu me teži,
mi pesem odvzame vse skrbi.

V mislih se poraja,
v duši me napaja.

Pesem spremlja me vse dni.
Ali je žalostna
ali je vesela – radostno zveni. (Krhlanko, 2004)

Kaj vam pomeni glasba? Kakšen odnos imate do nje?

Dejstvo je, da je glasba ena izmed najmočnejših izraznih in terapevtskih sredstev sodobne družbe. Gre za umetnost, ki nam ogromno daje, z njo pa dajemo ogromno ostalim tudi mi.

Glasba je ena izmed najmočnejših izraznih in terapevtskih sredstev družbe.

Se vam je kdaj zgodilo, da ste bili otožni in žalostni, ko pa ste zaslišali določeno glasbo, pa se vam je razpoloženje izboljšalo?

Gre za umetnost, ki nam ogromno daje, z njo pa dajemo ogromno ostalim tudi mi.

Glasba ima definitivno terapevtske učinke. Izboljša nam razpoloženje, napolni nas s pozitivno energijo, zaceli “čustvene” rane in v nas prebudi določena čustva. Nekateri ob glasbi lažje opravljajo svoje delo ali izvajajo določene naloge.

Distraktor pozornosti?

Jaz sem morala vedno, ko sem se učila za šolo, obvezno zraven poslušati glasbo. Zanimivo, večina ljudi mora imeti pri učenju strogo tišino in mir, saj jim glasba pomeni distraktor pozornosti, jaz pa sem bila čisto nasprotje.

Zaljubljena v glasbo?

Glasba mi pomeni ogromno. Napolni me z energijo, pomaga pa mi premagati tudi strahove in čustvene bolečine, ki me “razžirajo”.

Glasba mi pomeni ogromno. Napolni me z energijo, pomaga pa mi premagati tudi strahove in čustvene bolečine, ki me “razžirajo”.

Glasba mi vedno obudi določene spomine. Eden izmed bolj hecnih spominov je ta, da sem vedno, ko sem v preteklosti imela določeno simpatijo, morala naprej vedeti katero glasbo ta simpatija posluša.

“Njegovo” glasbo sem začela poslušati tudi sama in postala njen največji oboževalec. Kot, da bi na nek način s pomočjo glasbe spoznavala osebo in njene lastnosti. Ko me je zanimanje za določeno osebo minilo, pa je glasba vendarle ostala.

Glasba me spremlja že od malih nog. V času osnovne in srednje šole sem obiskovala glasbeno šolo in prepevala v pevskih zborih. Še sedaj si občasno zaigram kaj za dušo.

Cuker blog vam svetuje, da poslušate čim več glasbe, ki vam daje energijo in vam na obraz nariše nasmeh.

Razvedrilo in sprostitev

Pred časom sem izvedla spletno anketo, s katero sem ugotavljala, kaj ljudem pomeni glasba, kaj najraje poslušajo itd. Dobila sem zanimive rezultate in raznolike odgovore.

Izsledki moje “glasbene” raziskave

Gostota poslušanja glasbe

Več kot polovica sodelujočih (56%) je v moji anketi navedla, da namensko posluša glasbo vsak dan, kar priča o tem, da je glasba v njihovem življenju res pomembna. Le 6 odstotkov vseh sodelujočih namensko nikoli ne posluša glasbe.

Pomen glasbe za posameznika

Zanimalo me je tudi, kakšen pomen ima glasba za anketirance. Anketiranci so v največji meri odgovorili, da je glasba za njih zelo pomembna, pomeni pa jim razvedrilo in sprostitev.

Anketiranci so v največji meri odgovorili, da je glasba za njih zelo pomembna, pomeni pa jim razvedrilo in sprostitev.

So gramofoni spet moderni?

Zanimalo me je tudi, preko katerega medija anketiranci poslušajo glasbo. Največ anketirancev je, po pričakovanjih, odgovorilo, da glasbo največkrat poslušajo preko interneta. V sodobnem času, ko imamo na voljo Youtube in ostale platforme, nam poslušanje glasbe preko interneta ne predstavlja nobenega problema. Veliko anketirancev je tudi navedlo, da poslušajo glasbo preko radia ali telefona, nobeden izmed njih pa ne posluša glasbe preko gramofona. Priznam, da sem slednjo možnost navedla zgolj zato, ker me je zanimalo, ali je res, da so gramofoni spet »moderni«.

Kraljujeta rock in pop

Zanimalo me je tudi, katera zvrst glasbe je med anketiranci najbolj priljubljena. Anketiranci so kot svojo najljubšo zvrst največkrat navedli rock, pop ter balkansko glasbo. Med dodatnimi možnostmi so anketiranci navedli; popevke, blues in soul, filmsko glasbo ter »party music«. Pričakovala sem, da bo balkanska glasba pri vrhu, saj je med različnimi generacijami vedno bolj priljubljena.

Premalo slovenske glasbe in slabša kvaliteta?

Zanimiva je tudi ugotovitev, da je več kot polovica anketirancev menila, da slovenski radii predvajajo premalo slovenske glasbe. Sodelujoči so še navedli, da je količina predvajane slovenske glasbe odvisna tudi od radijske postaje.

Anketiranci pa so navedli tudi, da se jim zdi, da je glasba v zadnjih letih izgubila na svoji kvaliteti oz. da je bila glasba včasih bolj kvalitetna kot danes.

Glasbeno obarvana aktivnost za otroke

Ko že ravno govorimo o glasbi, pa vam danes Cuker blog predstavlja še eno glasbeno obarvano aktivnost za otroke.

Omenjena aktivnost spodbuja otroško kreativo, iznajdljivost, fino motorične spretnosti in ekologijo. V okviru aktivnosti se namreč uporabljajo potrošni materiali, ki bi jih vi po vsej verjetnosti zavrgli.

Aktivnost spodbuja otroško kreativo, iznajdljivost, fino motorične spretnosti in ekologijo.

IZDELAJMO SI PREPROSTA GLASBILA

OTROCI, ALI STE KDAJ RAZMIŠLJALI, KAKO BI SI LAHKO SAMI DOMA IZDELALI GLASBILA? RAZMISLITE, KATERA GLASBILA BI LAHKO NAREDILI IN KATERE MATERIALE BI PRI TEM LAHKO UPORABILI.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2d-1024x837.png

ALI STE VEDELI, DA SI LAHKO PREPROSTA GLASBILA TUDI IZDELAMO IZ PLASTIČNIH LONČKOV, PLASTENK, GUMBOV, SLAMIC? PRI TEM PA TUDI POSKRBIMO ZA OKOLJE, SAJ OMENJENE STVARI RECIKLIRAMO.

This image has an empty alt attribute; its file name is sdvgergrg-1.png

DANES SI BOMO POGLEDALI NEKAJ MOŽNOSTI, KAKO SI LAHKO IZ STVARI, KI JIH UPORABLJAMO VSAK DAN, IZDELAMO PREPROSTA GLASBILA.

ROPOTULJA

ZA ZAČETEK POGLEJMO, KAKO LAHKO UPORABIMO PLASTIČNE LONČKE.
IZ PLASTIČNIH LONČKOV LAHKO IZDELAMO ROPOTULJO.

This image has an empty alt attribute; its file name is nzz.png
Ropotulja

KAJ POTREBUJEMO ZA ROPOTULJO?

 • 2 PLASTIČNA LONČKA
 • RIŽ (LAHKO TUDI PESEK, KORUZO, FIŽOL)
 • LEPILNI TRAK ALI LEPILO
 • FLUMASTRE ALI VODENE BARVE

POSTOPEK IZDELAVE

NAJPREJ SI PRIPRAVIMO 2 PLASTIČNA LONČKA. V PRVI LONČEK DAMO NEKAJ SEMEN RIŽA. NAMESTO RIŽA LAHKO UPORABIMO PESEK ALI KAKŠNA DRUGA SEMENA (SEMENA KORUZE, FIŽOLA). NATO NA ZGORNJI ROB PRVEGA KOZARCA (KOZARCA V KATEREGA SMO DALI RIŽ ALI SEMENA) POSTAVIMO DRUGI KOZAREC, TAKO DA SE ZGORNJA ROBA OBEH KOZARCEV DOTIKATA. NATO OBA ZGORNJA ROBA KOZARCEV ZALEPIMO SKUPAJ Z LEPILOM, ALI PA JU SKUPAJ PRITRDIMO Z LEPILNIM TRAKOM. TAKO DOBIMO PREPROSTO ROPOTULJO, KI JO STRESAMO.

POZORNO POSLUŠAJ ZVOK, KI PRI TEM NASTANE.
PO ŽELJI LAHKO ROPOTULJO PORIŠEMO ALI POSLIKAMO Z BARVICAMI, S FLUMASTI, VODENIMI BARVICAMI ALI PA Z VOŠČENKAMI.

ROPOTULJA IZ BALONA

ROPOTULJO LAHKO NAREDIMO TUDI IZ BALONA.

KAJ POTREBUJEMO ZA ROPOTULJO IZ BALONA?

 • BALON
 • RIŽ
This image has an empty alt attribute; its file name is OL9L9.png

TLESKAČI ALI KASTANJETE

ALI VEŠ KAJ SO KASTANJETE?

GRE ZA LESENO GLASBILO, KI JE SESTAVLJENO IZ DVEH PLOŠČIC, KI STA POVEZANI Z VRVICO. NA NJIH IGRAMO TAKO, DA S POMOČJO PRSTOV UDARJAMO OBE PLOŠČICI SKUPAJ. KASTANJETE SE POGOSTO UPORABLJAJO TUDI PRI ŠPANSKEM PLESU FLAMENKO.

MI SI BOMO IZ GUMBOV IZDELALI TLESKAČE, KI SO ZELO PODOBNI KASTANJETAM. 

KAJ POTREBUJEMO ZA TLESKAČE?

 • 2 VEČJA GUMBA, KI IMATA LUKNJICE  
 • 2 ELASTIČNI GUMICI ALI 2 VRVICI
 • ŠKARJE

POSTOPEK IZDELAVE

NAJPREJ SI PRIPRAVIMO DVA VEČJA GUMBA. PRIPRAVIMO SI TUDI DVE ELASTIČNI GUMICI ALI DVE VRVICI. V PRIMERU, DA IMAMO DVE ELASTIČNI GUMICI, VSAKO GUMICO PREREŽEMO NA POL. NATO SI PRIPRAVIMO PRVI GUMB. SKOZI LUKNJICE GUMBA NAPLJEMO ELASTIČNO GUMICO ALI VRVICO. ELASTIČNO GUMICO ALI VRVICO, KI SMO JO NAPELJALI SKOZI LUKNJICE GUMBA, KASNEJE ZAVEŽEMO. ELASTIČNO GUMICO ALI VRVICO ZAVEŽEMO TAKO, DA JE MED VOZLJEM IN GUMBOM PROSTOR ZA NAŠ PRSTEK. TAKO SMO DOBILI PRVI TLESKAČ.  NATO SI PRIPRAVIMO ŠE DRUGI GUMB IN ENAKO KOT SMO NAREDILI S PRVIM GUMBOM, NAREDIMO TUDI Z DRUGIM GUMBOM. KO IZDELAMO OBA TLESKAČA, SI NATO EN GUMB NAMESTIMO NA PALEC, DRUGI PA NA KAZALEC, TAKO KOT PRIKAZUJE SLIKA. Z GUMBOMA NATO TLESKAMO ALI GUMBA UDARJAMO DRUG OB DRUGEGA.

POZORNO POSLUŠAJ ZVOK, KI PRI TEM NASTANE.

This image has an empty alt attribute; its file name is BRTBTBTBT-1.png

TRSTENKE

ALI VEŠ KAJ SO TRSTENKE?

GRE ZA SLOVENSKO LJUDSKO GLASBILO, KI JE SESTAVLJENO IZ RAZLIČNO DOLGIH VOTLIH PALIC. NA TRSTENKE IGRAMO TAKO, DA V NJIH PIHAMO.

MI SI BOMO IZDELALI TRSTENKE IZ SLAMIC.

KAJ POTREBUJEMO ZA TRSTENKE?

 • SLAMICE,
 • LEPILO,
 • ŠKARJE

POSTOPEK IZDELAVE

NAJPREJ SI PRIPRAVIMO SLAMICE. S POMOČJO ŠKARIJ SLAMICE ODREŽEMO TAKO, DA DOBIMO RAZLIČNO DOLGE SLAMICE.  SLAMICE NATO PRILEPIMO SKUPAJ IN SICER TAKO, DA ROB SLAMICE NAMAŽEMO Z LEPILOM, NATO PA NA Z LEPILOM NAMAZAN ROB SLAMICE PRITISNEMO DRUGO SLAMICO. SLAMICI SE MORATA ZALEPITI SKUPAJ. NATO OB ZALEPLJENI SLAMICI PRILEPIMO ŠE ENO SLAMICO, NATO ŠE ENO… POSTOPEK PONAVLJAMO TAKO DOLGO, DA DOBIMO GLASBILO, KI JE PODOBNO TRSTENKAM. NATO POSKUSIMO ZAIGRATI NA GLASBILO TAKO, DA V SLAMICE PIHAMO.

POZORNO POSLUŠAJ ZVOK, KI PRI TEM NASTANE.

This image has an empty alt attribute; its file name is RVERVERVR.png
trstenke

KITARA

PREPROSTO KITARO SI LAHKO IZDELAŠ TUDI IZ PLASTENKE.

KAJ POTREBUJEMO ZA KITARO?

 • PLASTENKO,
 • VSAJ ŠTIRI ELASTIČNE GUMICE,
 • ŠKARJE

POSTOPEK IZDELAVE 

NAJPREJ SI PRIPRAVIMO PLASTENKO, IZ KATERE ODSTRANIMO ETIKETO (PAPIR). NATO NA SREDINI PLASTENKE IZREŽEMO PRAVOKOTNIK ALI KVADRAT. ČEZ IZREZAN KVADRAT ALI PRAVOKOTNIK NAPNEMO ELASTIČNE GUMICE.

ELASTIČNE GUMICE ČEZ KVADRAT ALI PRAVOKOTNIK NAPNEMO TAKO, DA SO MED GUMICAMI PROSTORČKI (TAKO DA GUMICE NISO PREVEČ SKUPAJ). KASNEJE PO ELASTIČNIH GUMICAH BRENKAMO, TAKO KOT BRENKAMO NA KITARO.

POZORNO POSLUŠAJ ZVOK, KI PRI TEM NASTANE.

NAMESTO PLASTENKE LAHKO UPORABIMO TUDI ŠKATLO ZA ČEVLJE.

This image has an empty alt attribute; its file name is ollolol.png
kitara

SEVEDA PA SI LAHKO IZDELATE TUDI GLASBILO PO SVOJI ZAMISLI.

ZA KONEC ZAPOJTE SVOJO NAJLJUBŠO PESMICO, ZRAVEN PA SE SPREMLJAJTE Z GLASBILOM, KI STE SI GA IZDELALI.   

Vir

 • Krhlanko, E. (2004). Iskrice za dušo. Celje: Izdano v samozaložbi.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor