Kulinarika

Preprosta sladica, ki bo vedno “vžgala”

Predstavljam vam idejo za božansko dobro sladico, ki jo lahko uvrstite na vaš pekarski repertoar ob deževnih ali sončnih dnevnih.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je Mascarpone2-1.jpg

Nepopolni recepti?

Ko sem začela pisati blog, je bila moja vizija ta, da bi moji kuharski recepti imeli zgolj neke osnovne smernice, veliko pa bi bilo prepuščeno kreativnosti mojih bralcev, torej vaši ustvarjalnosti. Zagotovo ste že opazili, da v svojih receptih velikokrat uporabim besedno zvezo “po želji”. Slednje je najbrž posledica tega, da sama ne maram dolgih in potratnih receptov, ki mi že s svojo dolžino vzamejo voljo, da bi jih sploh prebrala do konca, kaj šele upoštevala.

“Top hit” med sladicami

Pred časom sem med starimi recepti našla recept za sladico, ki sem ga, čisto v mojem stilu, nekoliko prilagodila in dopolnila. Rezultat je bil super, saj je sladica pri nas doma postala “top hit”.

Malo sladkorja za veliko sladkanja

Predstavljam vam sladico Čokoladna razvada, ki jo bodo vaši gosti naravnost oboževali, vam pa ne bo vzela veliko časa.

Njena glavna sestavina je kremasti sir Mascarpone, sladica pa ni pretirano sladka. Za njo boste namreč potrebovali zgolj pet žlic sladkorja.

Sladica ni pretirano sladka, saj boste za njo potrebovali zgolj pet žlic sladkorja.

Čokoladna razvada

Sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 5 žlic sladkorja
  • 5 žlic moke
  • 2 žlici kakava
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • 1 pecilni prašek

Za nadev

  • 500 g sira Mascarpone
  • mleko

Za preliv

  • 3 dl sladke smetane
  • 300 g jedilne čokolade

Postopek

Najprej jajca in sladkor zmešamo skupaj z mešalcem, nato pa še dodamo ostale sestavine. Vse skupaj zmešamo, vlijemo v srednje velik pravokotni pekač in pečemo na 180 stopinj Celzija.

Medtem ko se pecivo peče, si pripravimo preliv. V kozico nalijemo sladko smetano, v njej pa raztopimo jedilno čokolado. Kasneje počakamo, da se preliv ohladi.

Ko je biskvit pečen, ga ohladimo, nato pa prerežemo na pol (najboljše po dolžini), na dva enaka dela. Eno polovico najprej navlažimo z mlekom, nato pa premažemo z 250 g sira Mascarpone. To kasneje oblijemo s polovično količino čokoladnega preliva, ki smo ga predhodno naredili.

Na vse to položimo drugo polovico biskvita (kot sendvič), na njega nanesemo preostali sir Mascarpone (250 g), vse skupaj pa še prelijemo s preostalim čokoladnim prelivom.

Po želji lahko pecivo okrasimo s sezonskih sadjem, nanj naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Po želji lahko pecivo okrasimo s sezonskih sadjem, nanj naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Sladico damo za nekaj časa v hladilnik (za vsaj eno uro), kasneje pa ga serviramo svojim gostom.

Dva recepta v enem

Za rojstne dneve svojih bližnjih pogosto pečem torto, ki je podobna zgornjemu pecivu, saj prav tako vsebuje sir Mascarpone.

Sestavine za biskvit torte so nekoliko drugačne (od zgornjih sestavin), potrebna je namreč večja količina. Komponente za nadev ter preliv pa so popolnoma enake kot pri zgornjemu receptu.

Tortica je zelo priljubljena, moj fant pa pravi, da je njegova najljubša sladica. Tako si lahko predstavljate, katero torto si vedno zaželi za rojstni dan.

Mascarpone tortica

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice moke
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • pol skodelice olja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • 4 žlice kakava
  • mleko (za navlažitev biskvita)

Za nadev

  • 500 g sira Mascarpone
  • mleko

Za preliv

  • 3 dl sladke smetane
  • 300 g jedilne čokolade

Postopek

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno pol ure. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.

Medtem ko se pecivo peče, si pripravimo preliv. In sicer tako, da v kozici raztopimo jedilno čokolado v sladki smetani. Kasneje počakamo, da se preliv ohladi.

Spodnjo polovico biskvita najprej navlažimo z mlekom, nato pa premažemo z 250 g sira Mascarpone ter oblijemo s polovično količino čokoladnega preliva, ki smo ga predhodno naredili.

Na vse to položimo drugo polovico biskvita in na njega nanesemo preostali sir Mascarpone, vse skupaj pa še prelijemo s preostalim čokoladnim prelivom.

Po želji lahko torto okrasimo s sezonskih sadjem, nanjo naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Bodite kreativni !

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor