Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas Utrinki iz narave

Dobrodošel mali traven…

Na vrata že trka četrti mesec v letu; april.

April je mesec, v katerem je pomlad v polnem razcvetu in v katerem narava zaživi v vsej svoji lepoti.

April je mesec, v katerem je pomlad v polnem razcvetu in v katerem narava zaživi v vsej svoji lepoti.

POMLAD
Že trata zeleni
in na drevju listje že brsti,
sonce toplo sije čez plan,
zvončki in trobentice kukajo tu in
tam.

Prihaja pomlad,
vsa lepa in mlada čez polja hiti,
prinesla bo sonce, veselja
in ptičja žvrgolenja.

Dekle se nežno smehlja,
ko fantič ji roko poda,
na bregu sedita in v valove strmita. (Krhlanko, 2004)

Veliko idej za spomladansko dekoracijo lahko najdete na povezavi.

V malem travnu, kot se četrti mesec po starem poimenovanju tudi imenuje, se zvrstijo številni lepi dogodki.

Že prvega aprila nas bo razveselil velik krščanski praznik; velika noč, velikonočni ponedeljek je namreč letos 1. aprila.

Zakaj je v ospredju velikonočnega časa zajec, pa lahko preverite na povezavi.

V aprilu pa obeležujemo številne svetovne dneve, v sklopu katerih se spomnimo na različne naravne danosti in umetnosti; od svetovnega dneva mladinske književnosti (2. april), svetovnega dneva Zemlje (22. april), svetovnega dneva plesa (29. april) itd.

Seveda bomo o vsem tem poročali tudi na Cuker blogu.

Ali se spomnite starih imen za mesece v letu?

Saj veste, tista stara poimenovanja, ki smo se jih učili v šoli.

This image has an empty alt attribute; its file name is 129367970_391440608949117_1500063267748919726_n-1.jpg

Po starem poimenovanju, bi mesece v koledarskem letu poimenovali takole;

Opomba: Za vsak mesec posebej sem vam tudi pripisala, kako si najlažje zapomniti njegovo staro poimenovanje. Gre za mojo lastno interpretacijo.

  • januar-prosinec (vsi prosimo za dobro leto),
  • februar-svečan (ledene sveče v zimski pokrajini),
  • marec-sušec (zimska suša v naravi, ki nastopi pred pomladjo oz. pred novim začetkom življenja),
  • april-mali traven (“mala trava”, narava se začne počasi prebujati),
  • maj-veliki traven (“velika trava”, kar lahko ponazarja bujno, prerojeno naravo),
  • junij-rožnik (junij je poln cvetočih rož),
  • julij-mali srpan (veliko dela na prostem),
  • avgust-veliki srpan (še več dela na prostem),
  • kimavec-september (ta mesec nam kima, da se začenja spet jesen),
  • vinotok-oktober (grozdje dozori, pridelava vina),
  • listopad-november (jesensko listje se barva in pada na tla),
  • gruden-december (obilje in decembrsko veselje)

Ali ste vedeli?

V času rimske vladavine je bil uveljavljen rimski koledar, po katerem se je novo leto začelo 1. marca. V času vladavine Gaja Julija Cezarja pa se je leta 47 pred našim štetjem uveljavil julijanski koledar. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

Julijanski koledar še vedno uporablja pravoslavna cerkev, po njem pa je prvi dan novega leta 14. januar. Gregorijanski koledar se je uveljavil nekoliko kasneje, po korenitih spremembah in v času vladavine papeža Gregorja XIII. Današnji koledar je tako začel veljati šele leta 1582, po njem pa je tudi novo leto nastopilo 1. januarja. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

V času rimske vladavine je bil uveljavljen rimski koledar, po katerem se je novo leto začelo 1. marca. V času vladavine Gaja Julija Cezarja pa se je leta 47 pred našim štetjem uveljavil julijanski koledar. (RŠ, Dnevnik. si, 2017)

Recept meseca aprila

Preprosta jagodna torta

Sestavine;

Za biskvit;

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice moke
  • 2 skodelici navadnega jogurta
  • pol skodelice olja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • mleko (za navlažitev biskvita)

Za kremo;

  • 250 g sira Mascarpone,
  • 375 ml smetane za stepanje (ena mala smetana in pol),
  • 450 g zmrznjenih jagod,
  • sladkor (po okusu).

Postopek;

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno 35 minut. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.

Za kremo najprej stepemo smetano, nato pa v njo primešamo sir Mascarpone, dodamo pa tudi jagode, ki smo jih predhodno odmrznili in narezali na kose. Opomba: Nekaj jagod si prihranimo za okrasitev torte. Po občutku dodamo še sladkor (jaz dodam približno štiri žlice) in vse skupaj zmešamo.

Biskvit kasneje dobro navlažimo, spodnjo polovico biskvita pa dobro namažemo z jagodno kremo. Na premazano polovico položimo zgornjo polovico biskvita.

Torto kasneje poljubno okrasimo. Jaz sem jo na primer premazala s čokolado (glej spodnjo sliko), ki sem jo naredila tako, da sem jedilno čokolado zakuhala v sladki smetani.

Torto sem kasneje okrasila z jagodami in posula s kokosovo moko.

This image has an empty alt attribute; its file name is 139598351_421567609083213_7843611519606602220_n.jpg

Bodite kreativni!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor