Kolumna Prosti čas Za dušo

Cukerčki za dušo ali kaj me je do sedaj naučilo življenje

Življenje. Bitka in borba neštetih ovinkov, hribov in prelepih razgledov.

Pot zaznamovana s številnimi vzponi in padci.

Pravljica z napakami ali cvetoča pot s trni.

Trenutki, ko lahko hodiš po oblakih

Življenje bi lahko opisali s številnimi pridevniki, besednimi zvezami ali stavki.

Vsakdo se na življenjski poti sreča s temnejšimi in svetlejšimi trenutki.

S trenutki, ko bi lahko hodili po oblakih, ali ko bi se najraje “vdrli” v zemljo.

Vsakdo se na življenjski poti sreča s temnejšimi in svetlejšimi trenutki.

Sončki, ki nam lepšajo dneve

A saj veste kaj pravijo, za vsakim dežjem, vedno znova posije sonce. Tudi ko se počutite nemočne ali na tleh, bo življenje vedno poskrbelo za to, da se boste v kasneje počutili bolje.

Bodisi s tem, da vam bo “poslalo” kakšen kompliment, pričaralo lep dogodek ali osebo, ki vam bo polepšala dan. Zapomnite si, življenje nikoli ne pozabi na vas.

Življenje nikoli ne pozabi na vas!

Tisti preprosti signali

Čeprav me imajo mnogi za osebo, ki je “obarvana” zgolj s smehom in veseljem, sem se tudi sama že ničkolikokrat znašla v položaju, ki se mi je zdel preprosto brezupen. Pa mi je življenje vedno znova pomagalo tako, da mi je poslalo preprost signal, ki mi je pomagal, da sem se počutila bolje.

Kaj me je do sedaj naučilo življenje?

Preko življenjskih izkušenj, pogosto bolečih in neprijetnih, sem prišla do številnih spoznanj, ki mi danes lajšajo vsakdan.

Življenje je namreč lahko zelo preprosto, le živeti ga je potrebno “pravilno” in skladno s samim seboj.

Življenje je lahko zelo preprosto, le živeti ga je potrebno “pravilno” in skladno s samim seboj.

Predstavljam vam nekaj preprostih cukerčkov za dušo, ki mi v življenju pomagajo, da se počutim bolje.

1. V vsaki stvari poišči nekaj dobrega

Preko različnih izkušenj sem prišla do spoznanja, da je potrebno v vsaki stvari poiskati nekaj dobrega. Slednje se sliši precej klišejsko, a dejstvo je, da je optimizem v življenju ključen.

Že preproste optimistične misli nam lahko pomagajo, da se počutimo dobro, poleg tega pa ne izgubljamo odvečne energije z nepomembnim obremenjevanjem ali s slabo voljo.

Že preproste optimistične misli nam lahko pomagajo, da se počutimo dobro.

2. Ne obremenjuj se z malenkostmi!

Že pri prvi točki sem naredila uvod v drugi “cukerček”, ki mi pomaga, da se v življenju počutim bolje.

V preteklosti sem se preveč obremenjevala z nepomembnimi malenkostmi, kot na primer to; kaj si drugi mislijo o meni. Ko pogledam nazaj, se mi moje takratne skrbi zdijo zelo smešne. Zakaj sem se sploh s tem obremenjevala in izgubljala svojo energijo?

Prvič me je dejstvo, da se z nepomembnimi stvarmi ni vredno obremenjevati, “presunilo”, pred nekaj leti. Bila sem priča zelo žalostnemu prizoru. Takrat sem se zavedala, da je v življenju najbolj pomembno naše zdravje. Vse druge skrbi so zgolj banalne in nepomembne.

V življenju je najbolj pomembno naše zdravje. Vse druge skrbi so zgolj banalne in nepomembne.

Druga pomembna stvar v življenju pa je tudi sreča. Kako pa lahko dosežemo srečo? Preberi naslednji “cukerček”.

3. Tvoje misli so ključne!

Sama trdno verjamem v to, da če v nekaj močno verjamemo in temu namenjamo naša pozornost, nam bo to tudi pomagalo. Nekdo ima zato vero v božanstvo, drugi ima priljubljeni amulet, tretji verjame v usodo, četrti v moč narave, jaz pa verjamem v zakon vzajemnosti.

Zagotovo ste že slišali za knjigo Skrivnost-Secret, avtorice Rhonde Byrne. Knjiga govori o zakonu privlačnosti oz. o zakonu vzajemnosti . Na kratko; knjiga poudarja, da boste tisto kar boste mislili, tudi privlačili.   

Ko sem se prvič srečala s Skrivnostjo, se mi je zdel zakon vzajemnosti preprosto neverjeten. Kako se bo lahko kar tako zgodilo tisto, kar mislim? Kar dolgo sem si »razbijala« glavo s tem vprašanjem, dokler nisem ugotovila, v čem je “štos”. Prišla sem do spoznanja, da je zakon privlačnosti še kako resničen in sila preprost. Kar pomislite na trenutke, ko ste slabe volje in vidite okoli sebe vse negativno. Po navadi se vam kasneje dogaja še več neprijetnih stvari, ki vas spravljajo v obup.

Pomislite na trenutke, ko ste slabe volje in vidite okoli sebe vse negativno. Po navadi se vam kasneje dogaja še več neprijetnih stvari, ki vas spravljajo v obup.

Vse preveč ljudi je danes “ujetih” v melanhonijo in v položaj, ko se jim zdi situacija brezizhodna. A saj veste, kaj pravi znani rek; “Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.”

4. Počni tisto, kar čutiš!

Zelo je pomembno, da znamo ljudje prisluhniti samemu sebi. Slednje se bo marsikomu zdelo smešno, a dejstvo je, da je najbolj pomembno, da počnemo tisto, kar nas veseli in kar nam na obraz riše nasmehe.

Zelo je pomembno, da znamo ljudje prisluhniti samemu sebi.

Hobiji so v našem življenju še kako pomembni. Vsak posameznik si mora v življenju vzeti nekaj časa zase in se posvetiti samemu sebi; bodisi, da dela tisto, kar ga veseli ali da zgolj počiva.

Da poslušamo samega sebe je zelo pomembno tudi v ključnih odločitvah v našem življenju. Bodisi, ko se odločamo za srednjo šolo ali fakulteto. Le mi sami namreč vemo, kaj nas veseli in kaj bomo z veseljem počeli celo naše življenje.

Dvomljivci pa se v našem življenju tako ali tako pojavljajo na vsakem koraku. In s tem je povezan tudi naslednji “cukerček”.

5. Ne obremenjuj se s tem, kaj pravijo drugi!

No, da sem prišla do tega spoznanja, je bilo potrebnih kar nekaj let.

Ljudje smo preveč obremenjeni s tem, ali bomo drugim všeč in kaj bodo rekli drugi.

Različnost ima, kljub številnim prizadevanjem, da temu ne bi bilo več tako, v družbi še vedno negativno konotacijo. Osebno mi je beseda različnost veliko bolj všeč kot beseda drugačnost, saj se mi zdi slednja nekoliko stereotipna.

Že pri otrocih v vrtcu lahko opazimo, da prihaja do t.i. poskusov zatiranja različnosti. Otroci (pretežno deklice) so zelo kruti drug do drugega: »Ne smeš narediti ono ali to, saj drugače ne boš več moj/a prijatelj/ica.« Kar bi lahko pretvorili v stavek: “Raje naredi enako kot jaz, ali bodi takšen/a kot jaz, saj te v nasprotnem primeru čaka kazen.” Otroci zato raje naredijo oz. rečejo to, kar od njih zahtevajo vrstniki, samo da bi ohranili dobre odnose. Torej lahko vidimo, da se (nehote?) družba, ki teži k enakosti in “preganja” raznolikost, izoblikuje že v zgodnjem otroštvu.

Zakaj bi se sploh obremenjevali z drugimi in s tem kar pravijo? Zakaj bi izgubljali našo dragoceno energijo. čas ali voljo, da bi drugim ustregli oz. da bi jim bili zadostni. Bodimo raje zadovoljni sami s sabo in imejmo se radi. Tako bomo zase naredili največ kar lahko.

Zakaj bi se sploh obremenjevali z drugimi in s tem kar pravijo? Zakaj bi izgubljali našo dragoceno energijo. čas ali voljo, da bi drugim ustregli oz. da bi jim bili zadostni.

6. Ne razmišljaj preveč!

Sodoben način življenja je poln stresa, nenehnega hitenja in pomanjkanja časa. Kljub številnim obremenjujočim dejavnikom, ki nas obkrožajo, smo za svoje težave pogosto krivi kar sami. Ne malokrat pa je glavni vzrok naših težav prav dejstvo, da o stvareh preprosto razmišljamo preveč.

Imate pogosto občutek manjvrednosti in nezmožnosti, da bi obvladali situacijo? Ali nenehno premlevate eno in isto odločitev? Ali neprestano razmišljate o preteklosti in se obremenjujete s prihodnostjo?

Če ste na vprašanja odgovorili pritrdilno, je to lahko pokazatelj, da o stvareh preprosto razmišljate preveč. Nenehno premlevanje misli pa tako kot druge skrajnosti, ni dobro. Več o tem si lahko preberete na povezavi.

Skratka uživajte svoje življenje, držite se “cukrčkov”, zaupajte svoji življenjski poti in čim več se smejte! Smeh je namreč pol zdravja.

Skratka uživajte svoje življenje, držite se “cukrčkov”, zaupajte svoji življenjski poti in čim več se smejte!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor