Prosti čas Utrinki iz narave

Majhna žival, velika nadloga ali nekaj brni okoli ušes

Še malo in na vrata bo potrkalo poletje

Čas visokih temperatur, osvežilnih sladoledov, uživanja v zasluženih dopustih …

… in na žalost tudi čas komarjev.

Mala žival, a velika nadloga

Zdi se, da so komarji povsod.

Na sprehodu po gozdu, travniku, ob potoku … pa tudi v mestu. Če mislimo, da bomo pred njimi na varnem v hiši, pa obstaja zelo velika verjetnost, da bomo tudi tam naleteli na kakšnega.

Zdi se, da so komarji povsod.

Dobri živci in neprespane noči

Ti nadležni insekti marsikomu ne pijejo le krvi, pač pa s svojim neumornim brenčanjem tudi živce. Le kdo ne pozna tistega občutka nejevolje, ko se utrujen od dolgega dne in pravkar oprhan uležeš na posteljo, pripravljen na nočni počitek, a zaradi neprestanega brenčanja okoli ušes (in vedenja, kaj bo v prihodnje le to pomenilo za tvojo kožo!) več ur ne moreš zaspati.

Ti nadležni insekti marsikomu ne pijejo le krvi, pač pa s svojim neumornim brenčanjem tudi živce.

Zakaj komarji pijejo kri?

V Sloveniji je trenutno zabeleženih med 30 in 40 različnih vrst komarjev, v Evropi okoli 120, na svetu pa naj bi jih obstajalo celo okoli 3500, od tega največ v tropskem in subtropskem pasu. Več o tem si lahko preberete na povezavi. (Wikipedija, org., 2020)

Ste vedeli?

Ste vedeli, da nas (in mnoge druge vretenčarje) v resnici pikajo ‘komarke’ in ne komarji? Komarji se hranijo z rastlinskimi sokovi, medtem ko oplojene samice za to, da izgradijo in uspešno odložijo jajčeca, potrebujejo beljakovinsko bogatejšo hrano, zato sesajo kri. Jajčeca  morajo nato skozi vse štiri faze preobrazbe, da se razvijejo v odrasle živali.

Ste vedeli, da nas v resnici pikajo ‘komarke’?

Pogoji za razmnoževanje

Nujen pogoj za razmnoževanje komarjev je voda.

Komarji so v prisotnosti počasnih, zlasti pa stoječih voda in mokrih območjih (kot npr. barja, močvirja, mokrišča …) stalnica. Če v vaših žlebovih zastaja voda, so podstavki korit za rože polni vode ali pa imate celo luže, ki se več dni ne uspejo posušiti, tvegate, da bodo samice komarjev vanje odložile svoja jajčeca.

Če v vaših žlebovih zastaja voda, so podstavki korit za rože polni vode ali pa imate celo luže, ki se več dni ne uspejo posušiti, tvegate, da bodo samice komarjev vanje odložile svoja jajčeca.

Kako se pred njimi obraniti?

Eden od načinov za ubranitev pred komarji je zato izsuševanje luž in ostalih stoječih voda, kjer se razmnožujejo.

Možno skrivališče komarja

Komarji so namreč dokaj slabi letalci in običajno ne zmorejo leteti dlje od nekaj sto metrov od stoječe vode.

Na NIJZ so zapisali: “Izpraznimo ali zaprimo posode za zalivanje, izpraznimo podstavke za rože, odstranimo vodo iz zamašenih žlebov in jih sanirajmo. Iz svojega zunanjega okolja odstranimo predmete, v katerih se voda zadržuje, npr. vedra, odprte plastenke, gume, vaze, igrače …. Mestom, kjer stoječe vode ne moremo odstraniti (npr. večje luže), se izogibajmo. Pravilno odlagajmo odpadke (tako, da se v njih ne nabira voda), redno vzdržujmo bazene, okrasna jezera in vodnjake ter urejajmo zelene površine”. (www.nijz.si, 2014)

Komarji so namreč dokaj slabi letalci in običajno ne zmorejo leteti dlje od nekaj sto  metrov od stoječe vode.

Če vas zanima še več načinov kako se izogniti komarjem, jih lahko preberete na povezavi.

Nekaj dejstev za tolažbo…

Obstaja pa nekaj dejstev, ki kljub temu, da so komarji zelo številčni in zelo nadležni, predstavljajo za ljudi (in druge njihove gostitelje) dobro novico;

  • Večina vrst komarjev ne živi dlje od enega meseca.
  • Večina vrst, ki živi v Sloveniji, ljudem ne predstavlja nevarnosti, ampak le srbečo nadlogo. Tu velja povedati, da so invazivne vrste komarjev, kot je npr. tigrasti komar, za nas nevarnejše. Mnoge prenašajo človeku nevarne bolezni, kot so rumena mrzlica, virus Zahodnega Nila, japonski encefalitis,  zika, malarijo, denga in čikungunja.
  • Komarji imajo mnogo naravnih plenilcev (žabe/paglavci, kačji pastirji, določene vrste rib, z odraslimi pa netopirji in nekatere vrste ptic (lastovka breguljka) …). (Tavčar, B., Drevenšek, S., delo.si/novice, 2019)

Večina vrst komarjev ne živi dlje od enega meseca.

Pred milijoni let in Himalaja?

  • Na nekaterih delih sveta, kjer ne živi dosti drugih žuželk, veljajo komarji za glavne opraševalce rastlin.
  • Večina komarjev namreč leti pod višino osmih metrov, a našli so jih že v Himalaji, na višini več kot 2400 metrov. (radioprvi.rtvslo.si, 2018)
  • Komarji verjetno ne bodo nikoli izumrli. Njihove prednike so našli že ujete v jantarju iz obdobja jure (okoli 150 milijonov let nazaj). Ker imajo kratko življenjsko dobo, so zmožni relativno hitrih prilagoditev na okoljske spremembe, zaradi česar (v kombinaciji z njihovo številčnostjo) delujejo skoraj nepremagljivi.

Viri:

  • Tavčar, B., Drevenšek, S., (2019). Voda je, toplota tudi, komarji prihajajo. Pridobljeno 3. 7. 2021 iz https://www.delo.si/novice/okolje/voda-je-toplota-tudi-komarji-prihajajo/.
  • Nijz.si. (2014). Pogosta vprašanja in odgovori o zaščiti pred komarji. Pridobljeno 3. 7. 2021 iz https://www.nijz.si/sl/pogosta-vprasanja-in-odgovori-o-zasciti-pred-komarji#kako-se-zascitimo-pred-piki-komarjev%3F.
  • Wikipedija, org. (2020). Komarji. Pridobljeno 3.7.2021 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Komarji.
  • https://www.cakalnedobe.si/nasvet/komarji-zakaj-nas-pikajo-in-katere-bolezni-prenasajo/
  • https://radioprvi.rtvslo.si/2018/08/torkov-kviz-77/

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor