Cuker praznuje Kulinarika Literarni kotiček Prosti čas Utrinki iz narave Za otroke

Zadovoljni gregorčki in “čivkasta” svatba

12. marca goduje Sveti Gregor, zato na ta dan praznujemo praznik zaljubljencev; gregorjevo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117406327_2775209529422274_6520008520803265581_n.jpg

Gregorjevo je dobilo ime po svetniku Gregorju Velikemu, ki je bil rimski papež in verski učitelj. Živel je okoli leta 540. (STA, Doljak E., 2018)

Na gregorjevo se po ljudskem izročilu ženijo ptički.

PTIČEK

Ob jutranji zarji
je ptiček na vejico priletel
in nežno, nežno zapel.

Kaj poješ mi ptiček rano tako,
saj sonce še ni vstalo.

A ptiček je pel,
nihče ga ni razumel,
potem je utihnil in odletel.

Ker pa ptiček ni več pel,
se je fantič prebudil,
a v glavi mu je še spev donel.

Oh, pridi, ptiček ti, nazaj,
da zapoješ mi še kaj. (Krhlanko, 2004)

Gregorjevo bi lahko poimenovali tudi kot slovensko različico komercialnega ameriškega praznika valentinovega, ki ga praznujemo 14. februarja.

LJUBEZEN

Listje je nežno šelestelo,
ko tihi gozd naju je brez besed objel.

Kot hrast je najina ljubezen,
so veje njegove naju objele
in srci združile,
a ni jih sij, ki bi naju ločile.

Zato gozd vedno k tebi hitiva,
pod tvojim okriljem je ljubezen
neranljiva. (Krhlanko, 2004)

Močnejša povezava z naravo

Osebno mi je je gregorjevo veliko bolj pri srcu kot valentinovo, saj je omenjeni praznik bolj povezan z naravo, z dogajanjem v naravi, prav tako pa v tako veliki meri ne temelji na potrošništvu in količinah zapravljenega denarja.

Hkrati pa se mi zdi, da dajemo tujim običajem oz. praznikom preveliko veljavo, svoje običaje, ki so unikatni in ki imajo čudovito sporočilo, pa pogosto pozabimo. Seveda pa je to zgolj moje mnenje.

Menim, da dajemo tujim običajem oz. praznikom preveliko veljajo, svoje običaje, ki so unikatni in ki imajo čudovito sporočilo pa pogosto pozabimo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117406327_2775209529422274_6520008520803265581_n.jpg

Zanimiva zgodovina in svetlobni gregorčki

Korenine tega praznika zaljubljencev segajo že v predkrščansko dobo, ko je praznik sovpadal z začetkom pomladi, 21. marca. Po starem koledarju se je namreč pomlad pričela na dan gregorjevega. Slednje se je spremenilo v 16. stoletju, ko je julijanski koledar zamenjal gregorijanski koledar, gregorjevo pa je tako “prešlo” oz. se pomaknilo na 12. marec. (sl.wikipedia.org, 2020)

Po starem koledarju se je namreč pomlad pričela na dan gregorjevega. Slednje se je spremenilo v 16. stoletju, ko je julijanski koledar zamenjal gregorijanski koledar, gregorjevo pa je tako “prešlo” oz. se pomaknilo na 12. marec. (sl.wikipedia.org, 2020)

V predkrščanskem obdobju, so na dan gregorjevega, kot obredje, po vodi spuščali ogenj, od tod pa se je razširila ponekod še vedno aktualna tradicija spuščanja gregorčkov oz. luči po vodi. Ta spomladanska šega je bila razširjena tudi pri nas, predvsem na Gorenjskem in na območju Ljubljane. (sl.wikipedia.org, 2020)

V predkrščanskem obdobju, so na dan gregorjevega, kot obredje, po vodi spuščali ogenj, od tod pa se je razširila ponekod še vedno aktualna tradicija spuščanja gregorčkov oz. luči po vodi. (sl.wikipedia.org, 2020)

Luč, ki so spustijo po vodi je pravzaprav naznanjala čas v letu, ko je bilo čez dan dovolj dolgo svetlo, da rokodelcem ni bilo potrebno delati ob umetni svetlobi. (sl.wikipedia.org, 2020)

Spuščanje po vodi in ptičja svatba

Predvsem na Gorenjskem se je omenjena tradicija po številnih krajih ohranila tudi v današnjih dneh, omenjen dogodek pa je danes tudi turistična atrakcija. (sl.wikipedia.org, 2020)

Različne svetlobne izvorne, položene na raznolike materiale, spuščajo po rekah, potokih ali drugih vodnih virih. Zanimiva je tudi tradicija iz Krope, kjer so prtičkom na ta dan priredili pravo “ptičjo svatbo“. V okviru dogodka so tako v grmovju pustili ptičkom različne slaščice, ki so jih potem lahko pojedli otroci. (sl.wikipedia.org, 2020)

Predvsem na Gorenjskem se je omenjena tradicija po številnih krajih ohranila tudi v današnjih dneh, danes pa je omenjen dogodek tudi turistična atrakcija. (sl.wikipedia.org, 2020)

Več o zanimivih običajih na ta dan pa si lahko preberete na povezavi.

Pregovori za gregorčke

Različni kraji po Sloveniji so za gregorjevo poznali različne pregovore npr. za gregorjevo, ki jih je zbrala in uredila Marija Obreza.

Pregovori na gregorjevo:

  • Če breskve pred sv. Gregorjem cvetó, se štirje tovorniki za eno tepó.
  • Če breskve pred sv. Gregorjem cvetó, trije eno pojedó.
  • Če o sv. Gregorju breskve cvetejo, se devet županov za eno stepejo.
  • O sv. Gregorju najvišji gorjanec na drvo potrka (orje).
  • O svetem Gregorju se ptiči pare (ali: ženijo).
  • Po sv. Gregorju od vsakega vetra sneg kopni.
  • Sv. Gregor je materi kožuh kupil. (povzeto po; Šašelj, etno-muzej.si, 2021)

Nova cukrova ideja

Cuker blog pa je danes pripravil še eno aktivnost povezano z gregorjevim. In sicer vam predstavlja recept za “vesele gregorčke“.

Zadovoljni gregorčki

S svojimi najmlajšimi lahko doma spečete preproste gregorčke iz testa. Potrebujete zgolj osnovne sestavine za peko (moka, kvas, voda, olje, sol) ter ščepec kreativnosti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 118015724_1186683708361355_621158265317581732_n.jpg

Vaši najmlajši bodo preprosto navdušeni, hkrati pa jim boste pomagali, da bodo razvijali svoje delovne navade ter kreativnost.

Veseli gregorčki

Sestavine;

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki),
  • 1 žlica sladkorja,
  • 800 g do 1 kg moke,
  • 2,5 dl vode (ali po občutku),
  • žlička soli,
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega),
  • rozine (lahko tudi brusnice ali orehi).

Postopek;

V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Kasneje testo razdelite na manjše dele iz katerih oblikujete race.

Racam še nato dodate oči (rozine, brusnice, orehi), nato pa jih daste v pečico. Pečete jih na 200 stopinj Celzija, približno 40 minut.

Lepa sporočilca

Na pečene gregorčke s pomočjo trakca zataknete drobno sporočilo oz. zahvalo, gregorčke pa kasneje podelite svoji ljubljeni osebi.

Bodite kreativni!

Viri

  • Doljak, E., STA. (2018). To so zanimivi običaji, ki veljajo za gregorjevo. Pridobljeno 28. 2. 2021 iz https://siol.net/trendi/odnosi/to-so-zanimivi-obicaji-ki-veljajo-za-gregorjevo-462189.
  • Slo. Wikipedija, org. (2020). Gregorjevo. Pridobljeno 28. 2. 2021 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Gregorjevo.
  • Šašelj, I. Etno-muzej.si, (2021). Svetniki in svetnice v slovenskih pregovorih in vremenskih prislovicah. Pridobljeno 5. 3. 2021 iz https://www.etno-muzej.si/files/etnolog/pdf/Etnolog_10_11_1937_1939_saselj_svetniki.pdf

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor