Kulinarika

Ključna je bila vloga svetovnega popotnika

Špageti. Priljubljene testenine tisočerih možnosti. Špageti s priljubljeno omako bolognese, pa morski špageti, špageti z zelenjavo omako, špageti z gobami in še bi lahko naštevali.

Ta priljubljena jed nam ponuja res veliko možnosti, da smo kreativni in da med seboj kombiniramo različne sestavine.

Že v 2. stoletju pred našim štetjem

Ali veste, da so slavne testenine na Kitajskem poznali že v drugem stoletju pred našim štetjem?

Svetovno znani popotnik Marco Polo, naj bi špagete videl pri mongolskih kuharjih in jih kasneje prinesel v Italijo.

Iz Italije pa se je ta slavna jed razširila po vsej Evropi. (Wikipedija. org., 2020)

Svetovno znani popotnik Marco Polo, naj bi špagete videl pri mongolskih kuharjih, in jih kasneje prinesel v Italijo.

Še nekaj zanimivosti

Predstavljam vam še nekaj zanimivosti o testeninah, ki jih še verjetno ne poznate (Wikipedija, org., 2020).

  • Sprva so bili špageti daljši, krajša dolžina pa se je uveljavila nekje na sredini 20. stoletja. Sicer pa so špageti danes najpogosteje na voljo v dolžini od 25 do 30 centimetrov.
  • Beseda špageti je v italijanskem jeziku množinska oblika besede “spago”, kar pomeni tanko vrvico.
  • Prvi pisni vir, ki omenja špagete, je iz 5. stoletja.
  • Špageti so v Evropi postali popularni v 19. stoletju, z začetkom masovne proizvodnje le-teh v Italiji.

Beseda špageti je v italijanskem jeziku množinska oblika besede “spago”, kar pomeni tanko vrvico.

Špageti z gobicami in šunko

Danes vam bom predstavila enega izmed tisočerih receptov za omako za špagete. Sama namreč zelo rada ustvarjam raznolike jedi s testeninami, pri tem pa kombiniram različne komponente.

Sestavine

  • 250 g šampinjonov ali drugih gob
  • 5 rezin šunke (toast šunka)
  • bučke ali ostala sezonska zelenjava
  • 1 čebula
  • 1 jajce
  • 60 g sladke smetane
  • vegeta, po želji tudi ostale začimbe
  • polovica zavojčka špagetov
  • olje

Postopek

Najprej na olju prepražimo čebulo, ki smo jo predhodno narezali. Nato dodamo narezane gobe, narezane bučke ali ostalo zelenjavo. Dodamo tudi na kocke/delčke narezano šunko. Vse skupaj začinimo z vegeto (ali ostalimi začimbami) ter zalijemo z vodo.

Po nekaj minutah jed zalijemo s sladko smetano, tik pred koncem kuhe pa v jed dodamo še eno razžvrkljano jajce in pustimo, da se to malo pokuha.

Omako postrežemo na špagetih, ki smo jih že predhodno skuhali v osoljeni vodi. Po želji lahko po jedi potrosimo parmezan.

Viri:

  • Wikipedija.org. (2020). Pasta. Pridobljeno 5. 8. 2020.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor