Špageti. Priljubljene testenine tisočerih možnosti. Špageti s priljubljeno omako bolognese, pa morski špageti, špageti z zelenjavo omako, špageti z gobami in še bi lahko naštevali.
Ta priljubljena jed nam ponuja res veliko možnosti, da smo kreativni in da med seboj kombiniramo različne sestavine.
Že v 2. stoletju pred našim štetjem
Ali veste, da so slavne testenine na Kitajskem poznali že v drugem stoletju pred našim štetjem?
Svetovno znani popotnik Marco Polo, naj bi špagete videl pri mongolskih kuharjih in jih kasneje prinesel v Italijo.
Iz Italije pa se je ta slavna jed razširila po vsej Evropi. (Wikipedija. org., 2020)
Svetovno znani popotnik Marco Polo, naj bi špagete videl pri mongolskih kuharjih, in jih kasneje prinesel v Italijo.
Še nekaj zanimivosti
Predstavljam vam še nekaj zanimivosti o testeninah, ki jih še verjetno ne poznate (Wikipedija, org., 2020).
- Sprva so bili špageti daljši, krajša dolžina pa se je uveljavila nekje na sredini 20. stoletja. Sicer pa so špageti danes najpogosteje na voljo v dolžini od 25 do 30 centimetrov.
- Beseda špageti je v italijanskem jeziku množinska oblika besede “spago”, kar pomeni tanko vrvico.
- Prvi pisni vir, ki omenja špagete, je iz 5. stoletja.
- Špageti so v Evropi postali popularni v 19. stoletju, z začetkom masovne proizvodnje le-teh v Italiji.
Beseda špageti je v italijanskem jeziku množinska oblika besede “spago”, kar pomeni tanko vrvico.
Špageti z gobicami in šunko
Danes vam bom predstavila enega izmed tisočerih receptov za omako za špagete. Sama namreč zelo rada ustvarjam raznolike jedi s testeninami, pri tem pa kombiniram različne komponente.
Sestavine
- 250 g šampinjonov ali drugih gob
- 5 rezin šunke (toast šunka)
- bučke ali ostala sezonska zelenjava
- 1 čebula
- 1 jajce
- 60 g sladke smetane
- vegeta, po želji tudi ostale začimbe
- polovica zavojčka špagetov
- olje
Postopek
Najprej na olju prepražimo čebulo, ki smo jo predhodno narezali. Nato dodamo narezane gobe, narezane bučke ali ostalo zelenjavo. Dodamo tudi na kocke/delčke narezano šunko. Vse skupaj začinimo z vegeto (ali ostalimi začimbami) ter zalijemo z vodo.
Po nekaj minutah jed zalijemo s sladko smetano, tik pred koncem kuhe pa v jed dodamo še eno razžvrkljano jajce in pustimo, da se to malo pokuha.
Omako postrežemo na špagetih, ki smo jih že predhodno skuhali v osoljeni vodi. Po želji lahko po jedi potrosimo parmezan.
Viri:
- Wikipedija.org. (2020). Pasta. Pridobljeno 5. 8. 2020.