Cukrove ideje Prosti čas Za dušo

Cukrova ideja: Prikupna lanterna za veselje in srečo

Danes vam predstavljam idejo za domač izdelek, za katerega boste potrebovali zgolj; kozarec za vlaganje, aranžersko žičko, ščepec kreative in nekaj domišljije.

Za izdelek boste potrebovali zgolj; kozarec za vlaganje, aranžersko žičko, ščepec kreative in nekaj domišljije.

Predstavljam vam idejo za izdelavo lanterne iz kozarca za vlaganje, ki je odlična ideja za poklon bližnji osebi.

Kozarci za vlaganje in naravno lepilo

V današnjem prispevku bomo spoznali, kako lahko kozarce za vlaganje, ki bi jih po vsej verjetnosti zavrgli, predelate v prikupne lanterne.

Moka, kozarci, žička in še kaj

Kozarce za vlaganje najprej okrasite s prtično tehniko, kot vezivno sredstvo med prtičkom in kozarcem pa lahko uporabite naravno lepilo.

Kozarce za vlaganje najprej okrasite s prtično tehniko, kot vezivno sredstvo med prtičkom in kozarcem pa lahko uporabite naravno lepilo.

Moka kot lepilo?

Ja prav ste slišali, kot lepilo bomo uporabili moko. Spoznali bomo način za izdelavo naravnega lepila iz moke, ki vam pride prav, ko vam doma zmanjka lepila.

Spoznali bomo način za izdelavo naravnega lepila iz moke, ki vam pride prav, ko vam doma zmanjka lepila.

Eko je kul!

Velik plus pri omenjeni dejavnosti je to, da je ta ekološko usmerjena, vas pa bo vzpodbudila, da predmete, ki bi jih vi po vsej verjetnosti zavrgli, predelate.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1.png

Velik plus pri omenjeni dejavnosti je to, da je ta ekološko usmerjena, vas pa bo vzpodbudila, da predmete, ki bi jih vi po vsej verjetnosti zavrgli, predelate.

Velik plus pri omenjeni dejavnosti je to, da je ta ekološko usmerjena, vas pa bo vzpodbudila, da predmete, ki bi jih vi po vsej verjetnosti zavrgli, predelate.

Že majhen korak posameznika lahko k ohranjanju planeta pripomore veliko.

This image has an empty alt attribute; its file name is parrfum.jpg
Namesto, da stekleničke parfuma zavržemo, jih lahko ponovno uporabimo.

Naravno lepilo iz moke

Za naravno lepilo potrebujemo zgolj moko ter vodo.

Najprej daste v posodico nekaj moke, nato pa prilijete vodo. Najbolje je, da to naredite v razmerju 2:1. Torej potrebujete dvakrat toliko moke kot potrebujete vode. Vaše lepilo namreč ne sme biti preredko.

Kasneje moko in vodo zmešate, da dobite gosto zmes. Vaše naravno lepilo je narejeno!

This image has an empty alt attribute; its file name is 124430189_357355085566572_5175023999407010016_n-860x1024.jpg

Sedaj pa si poglejmo, kako naredimo prikupne kozarce.

Prikupni eko kozarci (osnova)

Kaj potrebujemo?

  • kozarce za vlaganje,
  • prtičke ali serviete,
  • naravno lepilo,
  • čopič,
  • škarje.

Postopek

Kozarce za vlaganje najprej temeljito umijemo, iz njih pa odstranimo tudi etikete. Kozarce pustimo, da se dobro posušijo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117771679_324988102273974_6013643172531870775_n.jpg

Nato si pripravimo prtičke s poljubnim potiskom. Prtičke razgrnemo in iz njih odstranimo spodnjo plast (damo narazen obe plasti prtička).

Pripravimo si naravno lepilo, ki smo si ga predhodno izdelali, umite kozarce za vlaganje ter čopič.

Kasneje s pomočjo čopiča naravno lepilo nanašamo na zunanjo površino kozarca za vlaganje. Najprej nanesemo naravno lepilo na del površine kozarca, nato pa na namazani del kozarca pritrdimo prtiček. To delamo tako dolgo, dokler s prtičkom ne pokrijemo celotne površine kozarca.

Pri pritrjevanju prtička na kozarce si pomagamo tudi s škarjami. Tako s škarjami razrežemo prtiček na manjše dele, da ga lahko kasneje lažje nanašamo na kozarec.

Ko je celotna površina kozarca prekrita s prtičkom, damo naš izdelek sušiti. Pozor: Kozarec se mora dobro posušiti, saj je njegova površina po prtični tehniki mokra!

Naš izdelek se mora sušiti tako dolgo, dokler ni njegova celotna površina suha.

This image has an empty alt attribute; its file name is 124312415_1048341605626750_6430374659046170426_n-667x1024.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 124430189_357355085566572_5175023999407010016_n-860x1024.jpg

Ni še konec…

No, sedaj smo si naredili eko kozarec, pravzaprav osnovno za našo lanterno, sedaj pa še moramo naši lanterni narediti ročaj. Da bomo sploh lahko rekli, da smo naredili lanterno. 😀

Potrebujemo:

  • aranžersko žičko,
  • silikon,
  • škarje,
  • dekorativne materiale.

Ročaj za lanterno

Ročaj za lanterno naredimo tako, da okoli zgornjega dela kozarca, tam kjer je rebrasto mesto, na katerem se pokrov in kozarec prilegata, navijemo aranžersko žičko.

Aranžersko žičko trdno navijemo okoli zgornjega dela kozarca, tako, da nam še nekaj aranžerske žičke ostane za ročaj, ki ga bomo oblikovali nad kozarcem.

Ko ročaj oblikujemo, preostanek žičke zavijemo okoli zgornjega dela kozarca (tako kot smo to storili prej). Najbolje bo, da pri tem uporabimo silikonsko lepilo, s pomočjo katerega pritrdimo aranžersko žičko na kozarec. Jaz sem na primer mesto, okoli katerega sem navila žičko, najprej namazala s silikonom. Pazite, da se ne opečete. Vaša lanterna je nareta!

Dekorativni dodatki

Kasneje lahko ročaj lanterne tudi okrasimo. Jaz sem na primer uporabila zlat dekorativni trak, ki sem ga navila okoli aranžerske žičke, tako da sem žičko v celoti prekrila. Dekorativni trak sem na žičko pritrdila s pomočjo silikona.

Priporočam vam, da ročaj lanterne oblikujete res iz aranžerske žičke, saj je ta res zelo upogljiva in fleksibilna.

Ko se kozarec posuši, ga lahko po želji dekorativno okrasimo. Pri tem lahko uporabimo vrvico, dekorativne perlice ali ostale okraske. Pustite domišljiji prosto pot!

POZOR: Če boste v lanterno dali svečko je zelo pomembno, da je ročaj upognjen ob lanterno (tako kot kaže spodnja fotografija), da ne bi slučajno prišlo do požara. Jaz vam sicer to odsvetujem, saj lahko namesto svečke v lanterno daste sladkarije ali piškote, ki ste jih spekli svojim ljubim osebam. Bodite zelo previdni!

Vedno eko!

Sicer pa ste lahko ekološki na različne načine. Eden izmed njih je ekološka predelava oblačil. Kje piše, da bi morali vedno kupovati nova oblačila, ki so po navadi tudi slabše kakovosti, velikokrat pa vsebujejo tudi snovi, ki so nevarne za zdravje.

Ekološki ste lahko na različne načine. Eden izmed njih je ekološka predelava oblačil.

Jaz sem si na primer predelala svojo staro džins jakno, ki sem jo nazadnje nosila v osnovni šoli. Možnosti je ogromno!

This image has an empty alt attribute; its file name is 123565766_382501012869432_2939411101801946968_n-1-891x1024.jpg

Bodite kreativni!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor