Cuker praznuje Cukrove ideje Kolumna Prosti čas Utrinki iz narave Za dušo

Začenja se novo poglavje

Narava. Naša največja učiteljica in podpornica, ki nam ponuja nešteto možnosti. Skupek lepote in bogastva, ki me vedno znova očara.

Skromna učiteljica, ki nam ponuja bogastvo

Naravni procesi, ki se dogajajo že celo večnost, so res neverjetni; od razvoja živih bitij, do menjave letnih časov, daljšanja in krajšanja dneva itd.

In prav z začetkom naravnega procesa daljšanja dneva bo danes povezan moj članek.

Naravni procesi so res neverjetni; od razvoja živih bitij, do menjave letnih časov, daljšanja in krajšanja dneva itd.

Poseben pomen za naše prednike

Narava od nas zahteva tako malo, povrne pa nam vse v desetkratni obliki. Do nas je vedno pravična in dobra učiteljica. Vprašanje pa je, ali smo pravični do nje tudi mi.

Narava tako malo od nas zahteva, povrne pa nam vse v desetkratni obliki. Do nas je vedno pravična in dobra učiteljica.

Če se je kdo zavedal pomena narave in njene vsemogočnosti pa so bili to zagotovo naši predniki. Še posebej pa so častili svetlobo, temu primerno pa so veliko pozornost tudi namenjali zimskemu solsticiju in praznovanju le-tega.

Če se je kdo zavedal pomena narave in njene vsemogočnosti so bili to zagotovo naši predniki.

Zimski solsticij kot nov začetek

Na dan zimskega solsticija je Sonce zelo nizko, mi pa dobimo od njega najmanj svetlobe. Na ta dan je noč najdaljša, dan pa je najkrajši. (Sensa.metropolitan.si, 2020)

Letos bo zimski solsticij 22. decembra ob 4. 29 (severna polobla).

Letos bo zimski solsticij 22. decembra ob 4. 29 (severna polobla).

Lahko bi opravičeno rekli, da se novo leto pravzaprav začne na dan zimskega solsticija.

No, naši predniki so ta dan res smatrali za začetek novega leta. (Sensa.metropolitan.si, 2020)

Keltski praznik Yule

Na dan zimskega solsticija so v preteklosti potekali številni obredi in praznovanja.

Na ta dan so Kelti praznovali svoj keltski praznik imenovan Yule, saj so verjeli da se na ta dan konča star in začne nov cikelj Sonca. V skladu s tem, so verjeli, da se mora vse staro pretvoriti v novo. (Sensa.metropolitan.si, 2020)

Na ta dan so Kelti praznovali svoj keltski praznik imenovan Yule, saj so verjeli da se na ta dan konča star in začne nov cikelj Sonca.(Sensa.metropolitan.si, 2020)

Kelti so imeli v letu kar osem glavnih praznikov, med katerimi je bil tudi Yule. (Društvo-gora.si, 2019)

Nov cikelj, nov začetek

Yule pravzaprav v norveškem jeziku pomeni krog, ki simbolizira cikelj. Na dan zimskega solsticija se torej začne nov cikelj Sonca. Na ta dan se tudi umirja narava, saj se vse odpravlja k počitku. (Sensa.metropolitan.si, 2020)

Ta dogodek pa je bil zelo pomemben pri naših prednikih tudi zato, ker so ti zelo častili Sonce, kot osnovni vir, ki omogoča življenje. (Sensa.metropolitan.si, 2020)

Predniki so zimski solsticij smatrali tudi kot nekakšno rojstvo svetlobe oz. ponovno rojstvo sonca, obstaja pa tudi mit, da naj bi na ta dan boginja rodila sončnega boga. (Društvo-gora.si, 2019)

Ta dogodek pa je bil zelo pomemben pri naših prednikih tudi zato, ker so ti zelo častili Sonce, kot osnovni vir, ki omogoča življenje. (Sensa.metropolitan.si, 2020)

Kaj se na ta dan zgodi?

Na dan zimskega solsticija se vse odpravlja k naravnemu počitku, narava pa se umirja. Globoko v notranjosti pa se skladno s tem začenja tudi novo življenje. (Društvo-gora.si, 2019)

Značilna simbolika

Simboli, ki so značilni za ta dan so; bršljan, omela, božje drevce, zlata sveča ter venčki iz smrečja. Ključne stvari, ki pa se na ta dan poudarjajo pa so; počitek, umirjenost ter oklevanje. (Društvo-gora.si, 2019)

Simboli, ki so značilni za ta dan so; bršljan, omela, božje drevce, zlata sveča ter venčki iz smrečja. (Društvo-gora.si, 2019)

Od keltskega praznika do božiča

Na dan zimskega solsticija so ljudje prižigali sveče, kar je bil eden od ključnih simbolov luči, prav tako pa so na ta nad obešali tudi venčke iz smrečja. Venček je pravzaprav simboliziral oz. simbolizira cikel življenja. (Društvo-gora.si, 2019)

Na ta dan so ljudje postavljali tudi božična drevesca, ki je z rdečimi in zlatimi okraski tradicionalno predstavljajo rojstvo svetlobe. (Društvo-gora.si, 2019)

Na dan zimskega solsticija so ljudje prižigali sveče, kar je bil eden od ključnih simbolov luči.

Kurjenje kresov in veselje

Na ta dan so ljudje tudi kurili kresove, imeli so posebne plese, igre, izvajali so darovanja, skratka veselili so se novega začetka. (novice.svet24.si, 2018)

Ko je zavladalo krščanstvo, ki je hkrati prevzelo tudi poganske praznike, zato so začeli keltski praznik Yule praznovati kot božič. (Društvo-gora.si, 2019)

Ko je zavladalo krščanstvo, ki je hkrati prevzelo tudi poganske praznike, zato so začeli keltski praznik Yule praznovati kot božič. (Društvo-gora.si, 2019)

6. januar je mali božič

Na dan solsticija se začne tudi 12 dni božiča, vse do 6. januarja. V preteklosti so se ljudje na ta dan, ki so ga imenovali mali božič, tudi obdarovali. (Društvo-gora.si, 2019)

Na dan solsticija se začne tudi 12 dni božiča, vse do 6. januarja. (Društvo-gora.si, 2019)

Zakaj je za nas pomemben zimski solsticij?

Na ta dan se tako kot narava tudi mi umirjamo, ozirajoč na preteklosti pa se osredotočamo tudi na prihodnost, ki je polna novih moči in izzivov. V tem času je pomembno, da se povežemo z našo notranjo modrostjo, skratka osredotočiti se moramo na našo notranjost. (novice.svet24.si, 2018)

V tem času se krepijo tudi zemeljske energije, ljudje pa naj bi v tem času raziskovali in odkrivali znanja, posebno pozornost pa naj bi namenili tudi svoji intuiciji in notranjim uvidom. (novice.svet24.si, 2018)

V tem času se krepijo tudi zemeljske energije, ljudje pa naj bi v tem času raziskovali in odkrivali znanja, posebno pozornost pa naj bi namenili tudi svoji intuiciji in notranjim uvidom. (novice.svet24.si, 2018)

Kako pa se lahko tudi mi približamo starim tradicijam na dan zimskega solsticija pa si lahko preberete na spletni strani novice.svet24.si.

Cukrov nasvet

Ta dan se poglobite vase in pomislite na vse lepe stvari v vašem življenju. Pozornost namenite vsemu tistemu, za kar ste hvaležni in kar vas osrečuje.

Viri

  • Sensa. metropolitan. si. (2020). Zimski solsticij 21. 12. – edino pravo novo leto. Pridobljeno 15. 12. 2020 iz https://sensa.metropolitan.si/osebna-rast/zimski-solsticij-21-12-cas-za-novo-rojstvo/.
  • Društvo-gora.si (2019). Ali poznate glavne keltske praznike. Pridobljeno 16. 12. 2020 iz http://www.drustvo-gora.si/ali-poznate-glavne-keltske-praznike/.
  • Novice.svet24.si (2018). Prihaja noč konca in novega rojstva. Pridobljeno 16. 12. 2020 iz https://novice.svet24.si/clanek/duhovnost/5c0685ff34bc8/prihaja-noc-konca-in-novega-rojstva.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor