Cuker praznuje Cukrove ideje Kulinarika

Orehova sladica za praznične dni

Ali ste gledali Smrkce, ko ste bili mali?

Saj veste, tista mala modra bitja z belim klobukom.

Sigurno se spomnite Ata Smrka pa Smrkete, edine punce med njimi, v katero so bili zaljubljeni vsi Smrkci in ki si je vedno prepevala isto pesem.

Jaz sem jih zelo rada gledala, zbirala pa sem tudi njihove figurice, ki so bile kot presenečenje v čokoladnih jajcih.

Priljubljeni junaki imajo tudi svoje pecivo

Ko sem pred nekaj dnevi brskala po starih knjigah, sem po naključju našla star recept za pecivo oz. kolače, ki se, ne boste verjeli, imenujejo smrkci. Zakaj se imenujejo tako, vam žal ne morem povedati, po mojih predvidevanjih pa se tako imenujejo, zaradi podobnosti peciva s kapami, ki jih nosijo priljubljeni risani junaki.

Poslastica za brbončice

Rada bi vam predstavila to orehovo sladico, ki jo pozna le peščica ljudi.

Je res, da je sama priprava sladice malce zahtevnejša, je pa zato rezultat res božansko dober in prava poslastica za brbončice.

Smrkci so super sladica za praznične dni.

Če nismo ljubitelji potice, lahko namesto nje naredimo smrkce.

Če nismo ljubitelji potice, lahko naredimo smrkce.

Pa poglejmo.

Slastni orehovi kolački

Sestavine

Sestavine za biskvit;

  • 4 jajca,
  • 4 skodelice (za črno kavo) sladkorja,
  • 2 skodelici olja,
  • 1 skodelica mleka,
  • 4 skodelice moke,
  • 10 dag zmletih orehov,
    • 1 pecilni prašek,

Sestavine za nadev;

  • 10 dag sladkorja
  • 1 dl mleka
  • 3 rebra čokolade
  • rum
  • 4 žlice marmelade
  • sladka smetana
  • jedrca orehov

Potek;

Najprej naredimo biskvit. Jajca in sladkor dobro stepamo ter dodamo olje, mleko, zmlete orehe in 1 pecilni prašek. Vse skupaj dobro premešamo, zlijemo v pekač ter zmešamo. Pečemo na 180 stopinjah Celzija približno dvajset minut do pol ure. Iz pečenega mrzlega biskvita s kozarcem ali modelom okrogle oblike izrežemo kroge.

Kasneje naredimo nadev. Mleko, sladkor in čokolado segrejemo ter dodamo ostanke peciva, ki so nam ostali po izrezovanju krogov iz biskvita. Dodamo še malo ruma in 4 žlice dobre marelične (lahko tudi druge) marmelade. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo kompakten nadev.

Nadev damo kasneje, s pomočjo kavne žličke, na izrezane kroge iz biskvita, na vse to pa še damo kepo stepene smetane. Na smetano damo še orehovo jedrce. Za lažjo predstavo si poglejte spodnjo sliko.

Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor