Ste tudi vi ljubitelj/ica sadja?
“Jabolko na dan odžene zdravnika stran!”
Sadje vsebuje zelo veliko vitaminov, priporočljivo pa se tudi, da vsak dan zaužijemo dovolj sadja, ki se poleg zelenjave nahaja v zelenem polju prehranske piramide, nad tekočinami.
Podroben opis “prenovljene” prehranske piramide najdete na povezavi.
Po priporočili strokovnjakov naj bi vsak dan pojedli vsaj dva predstavnika sadja in tri predstavnike zelenjave. Zelo zdravi so tudi sokovi, ki jih iztisnemo iz svežega sadja. (ZZZS in NIJZ, 2018)
Po priporočili strokovnjakov naj bi vsak dan pojedli vsaj dva predstavnika sadja in tri predstavnike zelenjave.
Ali pojeste dovolj sadja/zelenjave?
Sadne dobrote
Cuker blog vam danes predstavlja nekaj svojih receptov, ki so obogateni s sadjem.
1. Ričet s sadjem
Sestavine;
- 200 g ješprenja,
- 3 veliki korenčki,
- 4 veliki krompirji,
- 400 g fižola (velika konzerva),
- druga zelenjava po želji,
- 1 jabolko/4 suhe slive,
- peteršilj,
- 2 čebuli,
- ostale začimbe po želji.
Postopek;
Najprej na olju prepražimo čebulo. Nato dodamo na kocke narezan krompir, korenček, ješprenj ter drugo zelenjavo po želji. Vse skupaj začinimo, zalijemo in pustimo da se kuha.
Čez nekaj časa v enolončnico dodamo na kocke narezano jabolko/ suhe slive ter fižol. Dodamo še peteršilj ter začimbe po okusu.
Tako pustimo, da se enolončnica kuha približno eno uro, vmes pa neprestano zalivamo in mešamo.
Namig: Jaz med zbirko začimb za ričet vedno umestim domačo mešanico začimb (origano, šetraj, timijan), vegeto, poper, malce rdeče paprike ter kurkume. Za piko na I dodam še “za odtenek” sladke smetane.
2. Medena hruška z orehi
Sestavine;
- tri hruške (lahko tudi več, odvisno od količine, ki jo želite pripraviti),
- 50 g orehov,
- en navadni jogurt,
- 2 žlici medu,
- žlička cimeta,
- 50 g masla.
Opomba; Jogurt lahko nadomestite tudi s kislo smetano.
Postopek
Najprej dobro operete hruške in jih olupite. Nato jih prerežete na pol in očistite (odstranite pečke in pecelj), v hruške pa tudi izdolbete luknjo, v katero boste kasneje nadevali nadev iz orehov.
Hruške nato položite na pekač, ki je prekrit s peki papirjem.
Kasneje se lotite nadeva. Jedrca orehov očistite in zmeljete. Zmletim orehom dodate še jogurt, med, raztopljeno maslo in žličko cimeta. Vse skupaj dobro zmešate in nadevate na/v hruške.
Nadevane hruške daste v pečico in pečete na 180 stopinj Celzija približno 20 minut. Vaša sladica je narejena.
Sladico lahko ob serviraju, po želji, tudi dekorirate. Bodite kreativni!
3. Sadni cmoki iz krompirja
Prva različica slivovih cmokov je standardna varianta, ki sestoji iz pire krompirja, moke ter jajc.
Sestavine
- 750 g krompirja,
- 300 g moke,
- 2 jajci,
- 1 žlička soli,
- maslo,
- 1 kilogram poljubnega sadja.
Postopek
Najprej skuhamo krompir, ki mu dodamo maslo ter sol. Vse skupaj pretlačimo, da dobimo pire krompir. Pretlačenemu krompirju dodamo moko in dve jajci ter vse skupaj zmešamo, da dobimo kompaktno testo.
Iz testa oblikujemo kroglice, v vsako kroglico pa damo v sredino poljubno sadje.
Cmoke kuhamo v vreli vodi, približno 15 minut oz. tako dolgo, da priplavajo na površje.
4. Sadni cmoki iz skute
Meni osebno so ljubši nekoliko manj znani cmoki iz skute.
Sestavine
- 250 g skute (jaz imam rajši nepasirano),
- 140 g moke,
- 2 jajci,
- 40 g masla,
- pol kilograma poljubnega sadja,
- ščep soli.
Postopek
Najprej skuto v posodi pretlačimo z vilico in ji dodamo moko. Dodamo še stopljeno (ohlajeno) maslo ter ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo kompaktno testo. Testo za približno pol ure postavimo v hladilnik. Nato iz testa oblikujemo kroglice, na sredino vsake kroglice pa damo poljubno sadje.
Cmoke kuhamo v osoljeni, vreli vodi do 15 minut oz. tako dolgo, da cmoki priplavajo na površje.
Nasvet: Na cmoke se zelo dobro podajo drobtine, ki jih prepražimo na olju ali maslu. K drobtinam še primešamo sladkor in naša polivka za cmoke je gotova.
5. Sadne košarice presenečenja
Sestavine;
Za dvanajst košaric boste potrebovali:
- 400 g listnatega testa (jaz ga kupim, še boljše je, če ga naredite sami),
- vanilijev puding,
- 250 g sadja (jaz uporabim jagodičevje).
Postopek;
Pri pripravi košaric potrebujete pekač za mafine. Odprtine v pekaču dobro namastite ali naoljite. Listnato testo razvaljate in ga z nožem razrežite na pravokotnike. Pazite, da listnato testo ne razvaljate preveč na tanko.
Z vsakim pravokotnikom dobro prekrijte odprtino v pekaču za mafine, po njeni celotni površini. Košarice dajte peči na 180 stopinj Celzija, za približno 20 minut oz. odvisno od vaše pečice. Ko so košarice pečene, jih ohladite in dajte ven iz pekača.
Nato skuhajte puding in ga ohladite. Pazite, da bo puding dovolj gost. Kasneje vsako košarico iz listnatega testa napolnite s pudingom. Vsako košarico še prekrijte s poljubnim sadjem.
Vaša sladica ne bo le dobra, temveč tudi lepa na pogled.
6. Jogurtovo pecivo z jabolki
Sestavine;
Za biskvit
- 4 jajca
- 2 skodelici sladkorja
- 3 skodelice moke
- 1 skodelica navadnega jogurta
- pol skodelice olja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor
- mleko (za navlažitev biskvita)
- 5 jabolk
Postopek;
Vse sestavine za biskvit, razen jabolk, zmešamo z mešalcem. Nato v maso dodamo tudi na lističe narezana jabolka, ki jih zraven vmešamo z žlico.
Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi, nato pa ga razrežemo.
7. Palačinke z medom, jabolki in cimetom
Zelo dobra in bolj zdrava varianta palačink so palačinke z medom, jabolki in cimetom. Za pripravo le-teh potrebujete zgolj; moko, dve jajci, jogurt, med, cimet in naribana jabolka. Vse sestavine zmešate, dodate pa še pecilni prašek in malo vode.
Sadni predlogi za serviranje palačink
Predstavljam vam nekaj sadnih predlogov za serviranje palačink.
Opomba; uporabite lahko tudi drugo (sezonsko) sadje ali namaze.
8. Cukrove sadne torte
8.1 Preprosta jagodna torta
Sestavine;
Za biskvit;
- 4 jajca
- 2 skodelici sladkorja
- 3 skodelice moke
- 2 skodelici navadnega jogurta
- pol skodelice olja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor
- mleko (za navlažitev biskvita)
Za kremo;
- 250 g sira Mascarpone,
- 375 ml smetane za stepanje (ena mala smetana in pol),
- 450 g zmrznjenih jagod,
- sladkor (po okusu).
Postopek;
Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno 35 minut. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.
Za kremo najprej stepemo smetano, nato pa v njo primešamo sir Mascarpone, dodamo pa tudi jagode, ki smo jih predhodno odmrznili in narezali na kose. Opomba: Nekaj jagod si prihranimo za okrasitev torte. Po občutku dodamo še sladkor (jaz dodam približno štiri žlice) in vse skupaj zmešamo.
Biskvit kasneje dobro navlažimo, spodnjo polovico biskvita pa dobro namažemo z jagodno kremo. Na premazano polovico položimo zgornjo polovico biskvita.
Torto kasneje poljubno okrasimo. Jaz sem jo na primer premazala s čokolado (glej spodnjo sliko), ki sem jo naredila tako, da sem jedilno čokolado zakuhala v sladki smetani.
Torto sem kasneje okrasila z jagodami in posula s kokosovo moko.
8.2 Preprosta malinova tortica
Sestavine;
Za biskvit;
- 4 jajca
- 2 skodelici sladkorja
- 3 skodelice moke
- 1 skodelica navadnega jogurta
- pol skodelice olja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor
- mleko (za navlažitev biskvita)
Za kremo;
- 500 g sira Mascarpone
- 250 g malin (lahko zmrznjene, še boljše pa je če so sveže)
- sladkor
Postopek;
Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno pol ure. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.
Za kremo zmešamo skupaj Mascarpone in maline, po občutku pa dodamo tudi sladkor. Jaz na primer ne dodam veliko sladkorja, saj mi ni všeč, da je krema pretirano sladka.
Biskvit kasneje dobro navlažimo, spodnjo polovico biskvita pa dobro namažemo s kremo iz malin. Na premazano polovico položimo zgornjo polovico biskvita.
Torto kasneje poljubno okrasimo. Jaz sem jo na primer premazala s čokolado (glej spodnjo sliko), ki sem jo naredila tako, da sem jedilno čokolado zakuhala v sladki smetani.
8.3 Preprosta višnjeva torta
Sestavine;
Za biskvit;
- 4 jajca,
- 2 skodelici sladkorja,
- 3 skodelice moke,
- 2 skodelici navadnega jogurta,
- pol skodelice olja,
- 6 žlic kakava ali čokolade v prahu,
- 1 pecilni prašek,
- 1 vanilijev sladkor
- mleko (za navlažitev biskvita)
Za kremo;
- 250 g sira Mascarpone,
- 250 ml sladke smetane za stepanje (ena mala smetana),
- 450 g zmrznjenih višenj,
- sladkor (po okusu).
Za nadev;
- 125 ml smetane za stepanje,
- naribana čokolada ali čokoladni lističi.
Postopek;
Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno 35 minut. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.
Za kremo najprej stepemo 250 ml sladke smetane, nato pa v njo primešamo sir Mascarpone, dodamo pa tudi višnje, ki smo jih predhodno odmrznili in narezali na kose. Opomba: Nekaj višenj si prihranimo za okrasitev torte. Po občutku dodamo še sladkor (jaz dodam približno štiri žlice) in vse skupaj zmešamo.
Biskvit kasneje dobro navlažimo, spodnjo polovico biskvita pa dobro namažemo z višnjevo kremo. Na premazano polovico položimo zgornjo polovico biskvita.
Za premaz torte stepemo smetano in jo premažemo po torti. Torto še posujemo s čokolado in okrasimo z višnjami.
Bodite kreativni! Pa dober tek!
Viri:
- Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. (2018). Zdrava prehrana. Pridobljeno 21. 8. 2020 iz https://www.zzzs.si/zdravje/zdrava-prehrana.html.