Doma na dvorišču imamo mogočno drevo oreha. Vsako leto nas razveseli z obilno letino plodov. Jedrca orehov uporabljamo največkrat pri peki.

Oreh je čudo narave in vir mnogih zdravilnih učinkovin. Jedrca oreha nam sama po sebi povedo, da so zelo dobra za možgane ter da preprečujejo demenco. Po videzu namreč močno spominjajo na možgane. Jedrca oreha so energetsko tudi zelo bogata, saj vsebujejo veliko koristnih maščob. (Wikipedija. org., 2020)
Jedrca oreha nam sama po sebi povedo, da so zelo dobra za možgane ter da preprečujejo demenco.

Poln vitaminov in zdravilnih učinkovin
Navadni oreh je listnato drevo, ki spada med družino orehovk. Listi rastline imajo zelo močen vonj.
Le-ti skupaj s plodovi oreha vsebujejo veliko vitamina C, prav tako pa s svojim značilnim vonjem odganjajo številne škodljivce. Rastlina vsebuje tudi eterično olje, flavonojde, juglon itd. (Wikipedija. org., 2020)

Splošno uporaben
Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile. Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. Iz listov oreha lahko pripravimo tudi čaje, kreme, različne poparke itd. Več o zdravilnih učinkih oreha si lahko preberete na spletni strani Bodieko.si. (Hieng, 2020)

Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile. Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. (Hieng, 2020)

Recept za manj znano in odlično sladico Orehovi smrkci (na zgornji sliki) najdete na povezavi.
Enostavno in osvežilno
Danes pa bi vam rada predstavila še eno zelo okusno in dobro sladico, ki vsebuje orehe. Gre za preprosto orehovo sladico, s pridihom kokosa in kisle smetane. Pecivo je enostavno, sočno in ne pretirano sladko.

Sestavine;
Za biskvit
- 4 jajca,
- 2 skodelici sladkorja,
- 3 skodelice moke,
- 1 skodelica navadnega jogurta,
- pol skodelice olja,
- 50 g mletih orehov,
- 1 pecilni prašek,
- 1 vanilijev sladkor,
- mleko (za navlažitev biskvita).
Za nadev
- 50 g zmletih orehov,
- 610 g kisle smetane (en velik lonček in pol kisle smetane),
- polovica skodelice sladkorja,
- kokosova moka (po občutku).

Postopek;
Vse sestavine za biskvit zmešamo z mešalcem. Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi.
V posodi zmešamo zmlete orehe, kislo smetano sladkor in kokosovo moko. Maso damo za približno eno uro v hladilnik, medtem ko se biskvit za pecivo hladi.
Kasneje nadev namažemo po biskvitu, ki smo ga predhodno navlažili z mlekom. Pecivo še posujemo z zmletimi orehi ali s kokosovo moko.

Še nekaj predlogov uporabe
Predstavljam vam še nekaj predlogov, kako lahko uporabite orehe.




Palačinke z orehi
Meni osebno najboljše palačinke so tiste z orehi. Orehovo kremo pripravite tako, da zmlete orehe zgolj zmešate s kislo smetano in sladkorjem (najboljše v prahu). Sestavite prilagajajte količini.

Dekoracija z orehi
Plodove oreha lahko uporabite tudi za dekoracijo. Predstavljam vam nekaj primerov.




Bodite kreativni in ustvarjalni!
Viri:
- Wikipedija. org. (2020). Navadni oreh. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_oreh.
- Hieg, B. (2020). Oreh za žile, koži in prebavo. Bodieko.si. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://www.bodieko.si/oreh.