Kolumna Literarni kotiček Prosti čas Za dušo Za otroke

Pisanje kot terapija

Ljudje se v življenju izražamo na različne načine; z govorjenjem, plesom, preko ustvarjanja, preko glasbe, preko športa, s fotografiranjem; skratka na voljo imamo res veliko načinov za izražanje naših misli, občutkov, želja, interesov in mnenj.

Ljudje se v življenju izražamo na različne načine.

Učinkovita terapija

Eden izmed načinov izražanja, ki nam je bil dan oz. se ga tekom našega življenja naučimo pa je tudi pisanje.

Pisanje je res dober način za izražanje naših misli, interesov, mnenj, predstavlja pa tudi dober način terapije. Ljudje lahko svoje težave, občutke in negativna čustva preprosto prenesejo na papir in se jih na tak način tako osvobodijo. Saj veste, kaj pravijo; “Papir prenese vse”.

Ljudje lahko svoje težave, občutke in negativna čustva preprosto prenesejo na papir in se jih na tak način tako osvobodijo.

Pisatelji/pesniki med nami

Veliko ljudi v prostem času piše ali se literarno udejstvuje, no med njimi sem tudi jaz. Posamezniki, ki se v prostem času “prelevijo” v pisatelje pravijo/pravimo, da jim/nam pisanje pomeni res veliko.

Pisanje je nekakšno sredstvo, ki jih/nas osvobodi negativnih misli in jim/nam predstavlja ventil za izražanje čustev. Jaz sem na primer vedno čutila, da lahko preko svojega pisanja, drugim nekaj podarim oz. jim na nek način pomagam. Pisanje me poleg tega neizmerno veseli in mislim, da mi je bilo veselje do njega položeno v zibko.

Pisanje me neizmerno veseli in mislim, da mi je bilo veselje do njega položeno v zibko.

Zakaj sem poudarila besedo veselje? Zato, ker je veselje ključno.

Pisanje ima zelo podobne učinke kot glasba, katere pomen za posameznika sem ugotavljala že v preteklosti. Izsledke moje raziskave si lahko preberete na povezavi.

Papir prenese vse

Cuker blog si preko svojih prispevkov prizadeva pri svojih bralcih spodbujati kreativnost in poudarja predvsem to, da je zelo pomembno, da vsak dan vsaj nekaj minut namenite tisti dejavnosti, ki vas veseli. Pa naj bo to šport, igranje inštrumenta, likovno udejstvovanje, kuharija, mizarjenje, aranžiranje, pisanje itd.

Cuker blog si preko svojih prispevkov prizadeva pri svojih bralcih spodbujati kreativnost in poudarja predvsem to, da je zelo pomembno, da vsak dan vsaj nekaj minut namenite tisti dejavnosti, ki vas veseli.

Če radi pišete in ob tem tem čutite veselje, se začnite izražati s pisano besedo!

Več pisanja, manj žalosti

Pisanje je tudi zelo učinkovito sredstvo proti melanholiji, slabi volji ali žalosti. Preprosto vzemite papir (ali odprite Wordov dokument 😀 ) in začnite pisati.

Pisanje je tudi zelo učinkovito sredstvo proti melanholiji, slabi volji ali žalosti.

Pretvorite slabe občutke in negativne misli v nekaj lepega, v pisano besedo, ki vas bo slej kot prej ponesla v svet boljšega počutja. Ko bi le vedeli, kakšne terapevtske učinke ima lahko pisanje!

Pretvorite slabe občutke in negativne misli v nekaj lepega, v pisano besedo, ki vas bo slej ko prej ponesla v svet boljšega počutja.

PESEM
Kadar v srcu me teži,
mi pesem odvzame vse skrbi.

V mislih se poraja,
v duši me napaja.

Pesem spremlja me vse dni.
ali je žalostna
ali je vesela – radostno zveni. (Krhlanko, 2004)

Preko pisanja lahko ustvarite čudovite izdelke ali stvaritve, nekomu polepšate dan, kar pa je najpomembnejše; zagotovo boste polepšali dan prav sebi.

Vi ste tista oseba, ki se mora počutiti dobro od določeni dejavnosti, ki jo počnete, saj si to zaslužite. Zakaj si ne bi življenja obarvali pretežno z veselimi in pozitivnimi barvami in z dejavnostmi, ki vas polnijo z energijo?

Zakaj si ne bi življenje obarvali pretežno z veselimi in pozitivnimi barvami in z dejavnostmi, ki vas polnijo z energijo.

Nekaterim pisanje predstavlja hobi, nekakšno rešilno barko, ki ga ponese v svet dobrega počutja in veselja.

Ti posamezniki ob pisanju na nek način “padejo” v stanje zanosa.

Kaj je zanos?

Zanos ali po angleško “flow” je pravzaprav stanje, v katerem je človek v neko dejavnost zatopljen do te mere, da izgubi občutek za čas, prostor, osnovne potrebe, dejavnosti pa se popolnoma prepusti.

Zanos ali po angleško “flow” je pravzaprav stanje, v katerem je človek v neko dejavnost zatopljen do te mere, da izgubi občutek za čas, prostor, osnovne potrebe, dejavnosti pa se popolnoma prepusti.

Posameznik v stanju zanosa vso svojo pozornost namenja in se popolnoma osredotoča na določeno mentalno ali fizično aktivnost. Temelj zanosa je posameznikova notranja motivacija za to aktivnost. (Wikipedija. org., 2020)

Nekdo je lahko notranje motiviran za šport, drugi za branje knjig, spet drugi za umetnost itd.

Posameznik bo doživel zanos, če se bo posluževal dejavnosti, za katero je notranje motiviran.

Zanos samo ob izzivih

Pojem zanosa je leta 1975 prvi opredelil Mihaly Csikszentmihalyi s številnimi študijami. Gre torej za relativno mlad pojem. (Wikipedija. org., 2020)

Na podlagi kasnejših raziskav so ugotovili, da lahko posameznik zanos doseže le takrat, ko svoje sposobnosti ocenjuje visoko, nalogo pa dojema kot izziv.

Ugotovili so, da lahko posameznik zanos doseže le takrat, ko svoje sposobnosti ocenjuje visoko, nalogo pa dojema kot izziv.

Kaj pravi stroka?

V preteklosti sem se pogovarjala s priznanim psihologom, ki mi je povedal, da so ljudje danes vse preveč zasedeni in obremenjeni.

Priznani psiholog mi je povedal, da so ljudje danes vse preveč zasedeni in obremenjeni. Dodal pa je tudi, da se mu zdi nujno, da se ljudje ukvarjajo s svojimi hobiji oz. s stvarmi, ki jih osrečujejo.

Pretirana obremenjenost, se po njegovem mnenju, opaža že pri otrocih. Dodal pa je tudi, da se mu zdi nujno, da se ljudje ukvarjajo s svojimi hobiji oz. s stvarmi, ki jih osrečujejo.

Na spletni strani psychic-parapsychologist navajajo, da naj bi študije pokazale, da so bili ljudje, ki so svojim hobijem posvečali vsaj 20 minut na dan, manj dovzetni za utrujenost. Več informacij o pozitivnih učinkih hobijev na zdravje, si lahko preberete na njihovi spletni strani. (Slv.psychic-parapsychologist.com, 2020)

Moje laično mnenje?

Ljudje bi imeli veliko manj težav, če bi več časa posvetili tistim stvarem, ki jih radi počno in aktivnostim, ki jih polnijo z energijo. Prepričana sem, da bi bilo med ljudmi manj obolenj, manj depresije, ankioznosti, celotna družba pa bi bila bolj zadovoljna.

Iz prakse namreč vemo, da so zadovoljni posamezniki pri svojem delu bolj efektivni.

Časa je dovolj!

A kaj, ko je sodoben način življenja tako hiter, da včasih nimamo časa, da bi živeli, kaj šele, da bi se ukvarjali s konjički.

A saj veste kaj pravijo, časa je dovolj, le vzeti si ga je potrebno.

Časa je dovolj, le vzeti si ga je potrebno.

Cukrova ideja: Mali pisatelji in male pisateljice

Predstavljam vam aktivnost, s pomočjo katere lahko veselje do pisanja vzpodbujate že pri otrocih.

Otroška domišljija ne pozna meja.

In prav je tako. Pomembno je, da jo znamo pri naših najmlajših pravilno spodbujati ter da otrokom ponudimo priložnosti, da jo razvijajo. Le-na tak način se otroci najbolj učijo in pridobivajo dragocene izkušnje.

Pomembno je, da znamo domišljijo pri naših najmlajših pravilno spodbujati ter da otrokom ponudimo priložnosti, da jo razvijajo. Le-na tak način se otroci najbolj učijo in pridobivajo dragocene izkušnje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 122266390_392241181787532_7390979829782208729_n.jpg

Pomen ustvarjalnih dejavnosti

Ena izmed mnogih rešitev za razvoj otroške domišljije so tudi kreativne in ustvarjalne dejavnosti. Pa naj gre za likovne dejavnosti, dejavnosti modeliranja, dejavnosti kreativnega pisanja, športne dejavnosti itd.

Ena izmed mnogih rešitev za razvoj otroške domišljije so tudi kreativne in ustvarjalne dejavnosti.

Pisanje pesmic in pravljic

Tudi pisanje pravljic in pesmic je eden izmed načinov za razvijanje kreativnosti pri otrocih, sicer pri nekoliko starejših.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117388578_313851703144951_359409491918651440_n.jpg

Izdelajte si čisto pravo knjigo

Za začetek kreativnega pisanja otrok, si naj ti izdelajo osnovo za njihovo ustvarjanje. Najprej prepognejo papir formata A4 tako, da dobijo format A5. Uporabijo lahko več listov papirja, ki jih prepogibajo, kasneje pa zložijo skupaj v knjigo.

Liste papirja lahko v knjigo povežejo s spenjačem, ali pa v knjigo s pomočjo luknjača naredijo dve luknji, ki ju povežejo z vrvico. Pri tem jim na pomoč priskočite vi.

Otroci lahko uporabijo tudi papir drugih formatov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117585061_680654199329419_4315448175329836379_n.jpg

Domišljija bo dobila prosto pot!

Otroci naj v osnove knjig, ki so si jih predhodno izdelali, napišejo svoje pravljice ali pesmi. Svoje literarne prispevke naj tudi ilustrirajo. Ustvarijo lahko tudi naslovnico svoje knjige ter kazalo.

Priporočilo: Otrok ne omejujte s tematiko, na katero se naj navezuje njihovo delo. Tako bo njihova domišljija dobila res prosto pot.

Otrok ne omejujte s tematiko, na katero se naj navezuje njihovo delo. Tako bo njihova domišljija dobila res prosto pot.

This image has an empty alt attribute; its file name is Screenshot_4.png

Nadobudnim pisateljem želim čim več pisateljskega navdiha!

So še pisma IN?

Kdaj ste nazadnje napisali kakšno pismo?

This image has an empty alt attribute; its file name is 117724834_318188285994090_2202643844061562119_n.jpg

Sama sem nad pisanjem pisem zelo navdušena. Tu in tam napišem kakšno pismo, s katerim presenetim kakšno prijateljico, ki je že dolgo nisem videla.

Menim, da je pisanje pisem nekaj najlepšega. Je dejanje, v katerega človek “vloži” svoj trud, čas in energijo. In prav energija, s katero ste napisali pismo, se pri naslovniku še kako čuti.

Pisanje pisem je nekaj najlepšega, je dejanje v katerega človek “vloži” svoj trud, čas in energijo. In prav energija, s katero ste napisali pismo, se pri naslovniku še kako čuti.

PISMO

Pišem in pišem,
dan za dnem pišem.
Zate je to pisemce – zate,
ki si daleč od mene.

Pišem ti,
da v meni iskrica živi,
da to iskrico si pustil ti.

To moja je skrivnost –
a zate dragi, velika je novost.

Želim, da čimprej to izveš,
da poleg naju še kdo živi,
nekdo, ki je kot jaz in ti. (Krhlanko, 2004)

Zakaj bi pisali, če lahko tipkamo?

V zadnjih letih je navada pisanja pisem nekoliko zamrla, saj je pisano besedo zamenjala sodobna tehnologija. Zakaj bi pisali pisma in se mučili z besedami če imamo; messenger, e-pošto, instagram, je mišljenje mnogih.

No, pravzaprav imajo prav, zakaj bi porabljali čas in trud z ročnim pisanjem, če lahko tipkamo?

A vseeno, ali v tipkanje vložimo res toliko truda in svoje energije, kot v pisanje pisem?

Ali v tipkanje vložimo res toliko truda in svoje energije, kot v pisanje pisem?

No, tu tiči bistvo pisanja pisem. Tipkanje je sicer hitrejše in manj potratno, a tako poglobljenih čustev in toliko energije kot v pismu v natipkanem besedilo sigurno ne boste našli.

Tipkanje je sicer hitrejše in manj potratno, a tako poglobljenih čustev in toliko energije kot v pismu v natipkanem besedilo sigurno ne boste našli.

Skratka pišite, pesnite, bodite ustvarjalni in predvsem počnite tiste stvari, ki vas veselijo.

Viri:

  • Wikipedija. org. (2020). Flow (psychology). Pridobljeno 7. 8. 2020.
  • Slv.psychic-parapsychologist.com. (2020). Pomen hobijev za odpravo stresa – Obvladovanje stresa – 2020. Pridobljeno 7. 8. 2020.
  • Krhlanko, E. (2002). Iskrice za dušo. Celje: Izdano v samozaložbi.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor