Prosti čas Za dušo

Dom popestrijo in osvetlijo

Ste tudi vi ljubitelji rož?

No, jaz definitivno sem. Nad rožami sem navdušena do te mere, da se mi zdi prostor brez njih prazen, poleg tega pa me napolnijo s posebno energijo in radostjo.

Moja ljubezen do rož sega v otroška leta, ko smo imeli doma družinsko podjetje, cvetličarno in vrtnarijo.

Z rožami najrazličnejših barv in oblik sem tako rekoč rastla. Vedno sem z zanimanjem opazovala, kako so se te razvijale, rastle in kako so moji domači za njih skrbeli.

This image has an empty alt attribute; its file name is rože.jpg

Uporabni nasveti za ljubitelje lončnic

Pa se na rože spoznam? Niti ne. Če me boste vprašali kako se imenuje ta ali ona roža, vam bom znala poimenovati samo nekatere (kot na primer kaktus). 😛

Sem pa zato pred časom za nasvete o negi sobnih rastlin oz. lončnic povprašala strokovnjakinjo, ki mi je povedala naslednje;

  • Lončnice je potrebno zalivati v dopoldanskem času in nikakor ne v večernih urah. To je zelo pomembno, saj tudi rastline ponoči počivajo.
  • Pozorni moramo biti tudi na to, da lončnice naenkrat ne zalijemo s preveliko količino vode, da ta ne stoji na dnu lonca. Korenine lončnice lahko namreč na ta način zgnijejo.
  • Če je naše stanovanje bolj temačno, dotok svetlobe pa je omejen, lahko imamo težave z vzgojo lončnic, saj te ne uspevajo kot bi želeli. Poskrbite torej, da bodo lončnice na takšnem mestu, kjer bodo dobile dovolj svetlobe.
  • Lončnice so take kot ženske, saj se tudi one zelo rade ogledujejo, ali so dovolj lepe ali privlačne. Sigurno ste že slišali, da lepim dekletom pravijo, da so tako lepe kot rože. Zato je priporočljivo, da v kakšen kot stanovanja postavite ogledalo, ob njem pa lončnico. Videli boste, kako bo ta postala bujno razraščena ali živo zelena.

Lončnice so take kot ženske, saj se tudi one zelo rade ogledujejo, ali so dovolj lepe ali privlačne. Sigurno ste že slišali, da lepim dekletom pravijo, da so tako lepe kot rože.

  • Ena od dobrih praks je tudi ta, da postavite lončnice drugo zraven druge, saj bodo le-te kasneje med sabo tekmovale, katera bo lepša, vi pa boste za nameček imeli lepše rastline.
  • Lončnice si od nas želijo pozornosti. Če jim bomo nudili pozornost, nas bodo poplačale z neizmerno lepoto.

Lončnice si od nas želijo pozornosti. Če jim jo bomo nudili, nas bodo poplačale z neizmerno lepoto.

  • Kot domača, naravna gnojila lahko za lončnice uporabite kavno usedlino, bananine olupke, jajčne lupine, zeleni čaj itd. (Bavčar, 2020) Več o tem si preberite na spletni strani Deloindom.si.

Kot domača, naravna gnojila lahko za lončnice uporabite kavno usedlino, bananine olupke, jajčne lupine, zeleni čaj itd. (Bavčar, 2020)

  • Če ste ljubitelj poldragih kamnov, le te postavite poleg vaših lončnic. Te bodo namreč energijo kamnov začutile in zato posledično še rastle hitreje.

Kako posaditi avokado?

Sama zelo rada vzgajam potaknjence.

This image has an empty alt attribute; its file name is pileja.jpg
potaknjenec pileje

Pred nekaj mesci sem posadila tudi avokado. Po mesecih čakanja je rastlinica iz koščice avokada le pognala. Zato bodite pri vzgajanju avokada potrpežljivi.

This image has an empty alt attribute; its file name is avokado.jpg
stebelce malega avokada

Avokado sem posadila tako, da sem koščico sadeža preprosto kar posadila v zemljo, medtem ko jo večina ljudi prepika in pusti še nekaj časa v vodi.

Ne zavržite orhideje, ko se vam posuši!

Zelo rada imam tudi orhideje, ki mi dokaj dobro tudi uspevajo. Pri tem pa bi rada izpostavila, da tudi, če se vam orhideja posuši in izgleda, kot da iz nje ne bo nič več, jo nikar ne zavržite. Posušene dele zgolj odrežite, rastlino pa redno zalivajte. Čez nekaj časa do ta znova pognala steblo, kasneje pa tudi cvetove.

This image has an empty alt attribute; its file name is orhhhideja.jpg

Tudi energije so pomembne

Pri rastlinah je tudi zelo pomembno, da odcvetele ali posušene dele rastline redno odstranjujete, da ne bo nepotrebna energija, ki jo vnašate v rastlino, uhaja v nerabne in odcvetele dele rastline.

Zakaj mi v sobi uspevajo rastline tako dobro?

Ko me ljudje sprašujejo, kaj je skrivnost tega, da mi v sobi uspevajo rastline tako dobro, se pogosto pošalim, da se z njimi pogovarjam. Dejstvo pa je. da če nekaj delate z ljubeznijo, se vam bo to povrnilo v trikratni obliki.

Če nekaj delate z ljubeznijo, se vam bo to povrnilo v trikratni obliki.

Pred časom sem v vrtnariji kupila lončnico ciklame, ki jih naravnost obožujem.

Prodajalka v vrtnariji mi je rekla, da mi v sobi ciklama niti slučajno ne bo uspevala. A moj notranji glas mi je rekel, naj je ne poslušam. In res, rastlino sem kupila. Moram povedati, da mi je ciklama uspevala zelo dobro, saj je od cvetov kar puhtela. Kmalu je odcvetela in čez nekaj časa ponovno zacvetela, vnovič pa je imela več kot 10 cvetov. Kar vam hočem povedati pri tem je to, da se nikoli preveč ne ozirajte na to, kar vam pravijo drugi. Naredite tisto kar čutite in tisto kar vas veseli (pa tudi če je to včasih skregano z logiko).

This image has an empty alt attribute; its file name is ciklama.jpg

Nikoli se preveč ne ozirajte na to, kar vam pravijo drugi. Naredite tisto kar čutite in tisto kar vas veseli (pa tudi če je to včasih skregano z logiko).

Super božična zvezda

Pred lanskih božičem sem si tradicionalno kupila božično zvezdo, ki mi je kasneje cvetela kar devet mesecev (vse do avgusta). Je res, da je imela v pomladnih mesecih več zelenih kot rdečih listov, vendar sem prepričana, da bi zdržala do naslednjega božiča, če je ne bi napadla bolezen. Tudi letos sem si kupila božično zvezdo, ki bi lahko postavila nov rekord, vendar je bila žal žrtev karantene.

Kakšni so moji nasveti za “vrtnarjenje”?

Pri skrbi za sobne rastline nimam posebnega nasveta. Je pa res, da rastline (pri steblu) večkrat zalijem s kavo, saj sem nekje prebrala, da slednje rože obogati z minerali. Po preizkušenem se moram s to trditvijo kar strinjati. Pred letom sem si kupila tudi humus deževnikov, ki vam ga toplo priporočam.

This image has an empty alt attribute; its file name is ROŽEEE-rotated.jpg

Dejstvo je, da sem velika trma in radovednica. Že od otroških let poskušam saditi najrazličnejša semena (posadila sem že bukev, hrast, sadna drevesa), saj mi mlada rastlinica, ki pokuka iz zemlje, predstavlja največje veselje. Seveda mi vedno ne uspe, vendar me to ne ustavi. Ob tem se veliko novega naučim in pridobim nova znanja.

Pa veliko uspeha ob vrtnarjenju vam želim!

Viri:

  • Bavčar, J. (2020). Domača gnojila za sobne rastline, Delo. deloindom.si. Pridobljeno 17. 8. 2020.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor