Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Najbolj brani cukrovi recepti

Predstavljam vam nekaj cukrovih “top” receptov oz. nekaj receptov, ki so bili med bralci v zadnjem času najbolje sprejeti.

Morda pa med predstavljenimi recepti najdete idejo za kosilo, brunch ali sladico.

Morda pa med predstavljenimi recepti najdete idejo za kosilo, brunch ali sladico.

Cukrovi top recepti

Logo

Preprosto pecivo s figami

Sestavine;

  • 480g navadnih maslenih keksov,
  • 2 vaniljeva pudinga,
  • liter mleka,
  • 250g sira Mascarpone,
  • 3 velike žlice čokoladnega namaza,
  • 250 ml smetane za stepanje,
  • 10 zrelih fig

Postopek;

Na dno pekača položimo maslene kekse, ki bodo služili kot podloga našemu pecivu. V mleku skuhamo oba pudinga. Nato puding prelijemo po maslenih piškotih (podlogi iz maslenih piškotov za pecivo) in pustimo, da se nekoliko ohladi in strdi. Medtem, ko se puding hladi, pripravimo novo plast pecivo. V posodi stepemo smetano, nato pa ji dodamo sir Mascarpone ter čokoladni namaz. Vse skupaj previdno zmešamo (najbolje kar z mešalnikom). Nato na puding, ki se je medtem ohladil in strdil, damo še eno plast maslenih piškotov. Po tej plasti kasneje namažemo kremo iz smetane, Mascarponeja in namaza. Na koncu narežemo še fige in jih položimo na vrh peciva.

Preprosto pecivo z malinami

Sestavine;

Za biskvit;

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • mleko (za navlažitev biskvita).

Za kremo;

  • 250 g sira Mascarpone,
  • 250 ml smetane za stepanje,
  • 250 g malin (lahko zmrznjene, še boljše pa je če so sveže)
  • sladkor.

Posip;

  • maline

Postopek

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v pekač in pečemo na 180 stopinj Celzija, približno pol ure. Počakamo, da se biskvit ohladi, medtem pa naredimo kremo.

Najprej steptamo smetano za stepanje, nato pa smetani primešamo Mascarpone in maline. Opomba: Nekaj malin si prihranimo, saj jih bomo kasneje potrosili po pecivu. Po občutku pa dodamo tudi sladkor. Jaz na primer ne dodam veliko sladkorja (1-2 žlici), saj mi ni všeč, da je krema pretirano sladka.

Biskvit kasneje dobro navlažimo z mlekom, nato pa ga namažemo s kremo iz malin. Kremo še nato potrosimo z malinami, ki so nam ostale. Pecivo je gotovo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 141202538_3866852453374496_7707554525375129016_n-2-768x1024.jpg

Preprosto pecivo z borovnicami

Sestavine;

Za biskvit;

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • mleko (za navlažitev biskvita).

Za kremo;

  • 250 g sira Mascarpone,
  • 250 ml smetane za stepanje,
  • 250 g borovnic (lahko zmrznjene, še boljše pa je če so sveže),
  • sladkor.

Posip;

  • borovnice

Postopek

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v pekač in pečemo na 180 stopinj Celzija, približno pol ure. Počakamo, da se biskvit ohladi, medtem pa naredimo kremo.

Najprej steptamo smetano za stepanje, nato pa smetani primešamo Mascarpone in borovnice. Opomba: Nekaj borovnic si prihranimo, saj jih bomo kasneje potrosili po pecivu. Po občutku pa dodamo tudi sladkor. Jaz na primer ne dodam veliko sladkorja (1 žlica), saj mi ni všeč, da je krema pretirano sladka.

Biskvit kasneje dobro navlažimo z mlekom, nato pa ga namažemo s kremo iz borovnic. Kremo še nato potrosimo z borovnicami, ki so nam ostale. Pecivo je gotovo.

Čokoladna razvada

This image has an empty alt attribute; its file name is Mascarpone21-1.jpg

Sestavine;

Za biskvit

  • 4 jajca,
  • 5 žlic sladkorja,
  • 5 žlic moke,
  • 2 žlici kakava,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • 1 pecilni prašek.

Za nadev

  • 500 g sira Mascarpone,
  • mleko.

Za preliv

  • 3 dl sladke smetane,
  • 300 g jedilne čokolade.

Postopek;

Najprej jajca in sladkor zmešamo skupaj z mešalcem, nato pa še dodamo ostale sestavine. Vse skupaj zmešamo, vlijemo v srednje velik pravokotni pekač in pečemo na 180 stopinj Celzija.

Medtem ko se pecivo peče, si pripravimo preliv. V kozico nalijemo sladko smetano, v njej pa raztopimo jedilno čokolado. Kasneje počakamo, da se preliv ohladi.

Ko je biskvit pečen, ga ohladimo, nato pa prerežemo na pol (najboljše po dolžini), na dva enaka dela. Eno polovico najprej navlažimo z mlekom, nato pa premažemo z 250 g sira Mascarpone. To kasneje oblijemo s polovično količino čokoladnega preliva, ki smo ga predhodno naredili.

Na vse to položimo drugo polovico biskvita (kot sendvič), na njega nanesemo preostali sir Mascarpone (250 g), vse skupaj pa še prelijemo s preostalim čokoladnim prelivom.

Po želji lahko pecivo okrasimo s sezonskih sadjem, nanj naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Po želji lahko pecivo okrasimo s sezonskih sadjem, nanj naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Sladico damo za nekaj časa v hladilnik (za vsaj eno uro), kasneje pa ga serviramo svojim gostom.

Zelenjavno-mesna lazanja

This image has an empty alt attribute; its file name is lazanja1.jpg

Sestavine;

  • široki rezanci,
  • 500g piščančjih prsi,
  • čebula,
  • gobice šampinjoni (po želji),
  • bučka, korenček (lahko tudi druga zelenjava, ki jo imate “pri roki”),
  • sladka smetana,
  • sol, poper (po želji tudi ostale začimbe),
  • moka,
  • mleko,
  • sir.

Postopek;

Najprej čebulo narežemo in jo popražimo. Čebuli dodamo piščančja prsa, ki smo jih predhodno narezali na kocke. Meso tako nekaj časa pražimo, nato pa mu dodamo narezane šampinjone. Gobe sicer ni nujno dodati, vendar pa celotno jed zelo popestrijo. Nato dodamo bučke, ki smo jih predhodno narezali na koščke, jaz jih sicer naribam, saj fant ne je zelenjave. Po želji še dodamo korenček ali ostalo zelenjavo. Vse skupaj zalijemo z vodo, solimo, popramo, po želji pa še dodamo ostale začimbe. Omako nekaj časa kuhamo. Medtem v kozici zavremo osoljeno vodo, v kateri kasneje skuhamo široke rezance. Naredimo tudi omako bešamel in sicer tako, da na olju prepražimo malo moke, ki ji dolivamo mleko, vmes pa mešamo. Če se naredijo grudice, jaz ponavadi le-te zravnam tako, da omako na kocu zmešam z mešalcem.

Pripravimo si pekač, nato pa začnemo v njega nalagati plasti lazanje. Dno pekača naprej navlažimo s tekočino iz omake, ki smo jo prvotno naredili (omaka z mesom). Nato v pekač položimo široke rezance, in sicer po celotni površini pekača. Rezance polijemo z omako iz mesa, bučk in ostale zelenjave, zraven pa potrosimo tudi naribani sir. Na vse to položimo še eno plast širokih rezancev. Po rezancih polijemo bešamel omako, zraven pa še potrosimo naribani sir. Lazanjo damo v pečico in jo pečemo 30 minut na 200 stopnjah Celzija.

Po želji lahko naredimo še več plasti za lazanjo, vendar moramo pri tem biti previdni, kako bomo razporedili komponente. Seveda pa lahko jed prilagodite tudi za vegetarijance in namesto piščanca uporabite še več zelenjave. Bodite čimbolj kreativni.

Tople murke ali kumarčni zos

Babica mi je pripovedovala, da jim je mama (torej moja prababica) vedno, ko so obirali hmelj, prinašala za malico tople murke. V receptu nisem navedla točne količine za posamezne sestavine, saj jih dodajam po občutku. Recept vam ne bo vzel veliko časa, zanj pa ne boste potrebovali veliko sestavin.

Sestavine;

Za približno štiri osebe potrebujete:

  • 1 čebulo,
  • olje,
  • krompir (6 srednjih krompirjev),
  • 2 veliki kumari,
  • česen (3 stoke),
  • kislo smetano,
  • maslo,
  • mleko,
  • sol, poper, po želji tudi druge začimbe.

Postopek;

Najprej krompir olupimo, narežemo in damo kuhati v kozico. Medtem narežemo čebulo ter naribamo kumari. Čebulo popražimo v ponvi, nato pa dodamo naribane kumare. Vse skupaj premešamo, posolimo in popopramo. Na vse skupaj stisnemo česen s pomočjo stiskalnika za česen. Dobro bo tudi, če boste česen zgolj narezali (če stiskalnika nimate). Nato vse skupaj še zalijemo z vodo in pustimo, da se kuha.

Ko je krompir skuhan od njega odlijemo nekaj vode, vendar ne vse. Nato v krompir dodamo nekaj masla in mleko ter s pomočjo mešalnika naredimo tekoč pire krompir (saj vode, v kateri se je kuhal krompir, nismo odlili). Nato pire krompir damo v večjo kozico v katero dodamo tudi kumare, ki smo jih prej kuhali. Vse skupaj še nekaj časa kuhamo, dodamo pa tudi kislo smetano, jaz običajno dodam tri žlice. Po potrebi še dodamo druge začimbe in naša jed na žlico je gotova.

Na celjskem koncu še poleg toplih murk ponavadi jemo tudi zabeljeni stročji fižol. Možnosti, kaj servirati poleg murk pa je seveda ogromno.

Pa dober tek!

Pica kruhki

Sestavine;

Testo

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki),
  • 1 žlica sladkorja,
  • 1 žlica moke,
  • 1 dl mlačne vode,
  • 600 g moke,
  • 1 dl vode (ali po občutku),
  • žlička soli,
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega),

Nadev (predlog sestavin)

  • naribani sir,
  • sirni namaz,
  • šunka,
  • paradižnikova mezga,
  • gobice, koruza,
  • origano.

Postopek;

V posodo posujte suhi kvas (lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Nato ga razdelite na kroglice, vsako kroglico pa kasneje razvaljajte v obliko pravokotnika. Nasvet: Priporočam vam, da testa ne razvaljajte v preveč debelo, niti ne v preveč tanko plast.

Nato na eno stran plasti testa nadevajte izbrane sestavine za nadev. Kasneje testo zvijajte, robe pa upognite na notranjo stran.

Kruhke pecite na 200 stopinj Celzija, približno 20 minut.

Bodite kreativni! Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor