Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Naj recepti cuker bloga

Predstavljam vam nekaj cukrovih “top” receptov oz. nekaj receptov, ki so bili med bralci v zadnjem času najbolje sprejeti.

Morda pa med predstavljenimi recepti najdete idejo za kosilo, brunch ali sladico.

Morda pa med predstavljenimi recepti najdete idejo za kosilo, brunch ali sladico.

Cukrovi top recepti

Logo

Juha iz bodeče buče čajote

This image has an empty alt attribute; its file name is 124061360_3365133547045205_9005210969666631044_n-768x1024.jpg

Kremna juhica, ki jo naredim iz čajote, je res božanska, recept za njo pa je enostaven.

Sestavine;

  • 4 velike buče čajote,
  • 2 veliki čebuli,
  • 50 ml sladke smetane,
  • vegeta in ostale poljubne začimbe

Postopek;

Najprej vse buče dajte (neolupljene) za pol ure v pečico na 180 stopinj Celzija. Nato vzamite buče iz pečice ven in jih na tanko olupite.

Toplota bo povzročila, da se bo olup buče omehčal, buča pa se bo posledično lažje olupila.

Nato v kozici prepražite čebuli, ki ste ju predhodno narezali na kose. Čebulam dodajte na kocke narezane buče, vse skupaj pa dobro premešajte in začinite (vegeta in ostale začimbe). Nato še vse skupaj zalijte z vodo (tako da bodo vsi kosi buče v vodi) in pustite, da se jed kuha sama.

Po tridesetih minutah jed odstavite iz štedilnika in jo s paličnim mešalnikom pretlačite tako, da dobite rahlo, gosto kremo.

Nato jed ponovno dajte na štedilnik in jo kuhajte še petnajst minut. Medtem v jed še dodajte sladko smetano, premešajte in po potrebi dodajte še druge začimbe. Vaša jed je gotova!

Nasvet: Zelo dobra kombinacija z juho iz buče čajote so popečeni kruhki, ki jih pripravite tako, da na kocke narezane kruhke popečete na olju, dokler ne postanejo zlato-rumene barve.

Enostavni domači kuglof

Sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica mleka,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • 100 g orehovih jeder,
  • 100 g rozin (ali drugih poljubnih dodatkov).

Postopek

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Temu dodamo kasneje moko, jogurt, mleko, olje, pecilni prašek in vanilijev sladkor. Vse skupaj zmešano. Kasneje dodamo še jedra orehov, ki smo jih predhodno dobro prebrali in rozine. Obe sestavini v maso vmešamo s pomočjo žlice.

Maso zlijemo v namaščen pekač za šarkelj. Kuglof pečemo na 200 stopinjah Celzija, približno 50 do 55 minut.

Kasneje pustimo, da se kolač ohladi, nato pa ga damo ven iz pekača. Po želji ga lahko tudi dekoriramo.

Čokoladna razvada

This image has an empty alt attribute; its file name is Mascarpone21-1.jpg

Sestavine;

Za biskvit

  • 4 jajca,
  • 5 žlic sladkorja,
  • 5 žlic moke,
  • 2 žlici kakava,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • 1 pecilni prašek.

Za nadev

  • 500 g sira Mascarpone,
  • mleko.

Za preliv

  • 3 dl sladke smetane,
  • 300 g jedilne čokolade.

Postopek;

Najprej jajca in sladkor zmešamo skupaj z mešalcem, nato pa še dodamo ostale sestavine. Vse skupaj zmešamo, vlijemo v srednje velik pravokotni pekač in pečemo na 180 stopinj Celzija.

Medtem ko se pecivo peče, si pripravimo preliv. V kozico nalijemo sladko smetano, v njej pa raztopimo jedilno čokolado. Kasneje počakamo, da se preliv ohladi.

Ko je biskvit pečen, ga ohladimo, nato pa prerežemo na pol (najboljše po dolžini), na dva enaka dela. Eno polovico najprej navlažimo z mlekom, nato pa premažemo z 250 g sira Mascarpone. To kasneje oblijemo s polovično količino čokoladnega preliva, ki smo ga predhodno naredili.

Na vse to položimo drugo polovico biskvita (kot sendvič), na njega nanesemo preostali sir Mascarpone (250 g), vse skupaj pa še prelijemo s preostalim čokoladnim prelivom.

Po želji lahko pecivo okrasimo s sezonskih sadjem, nanj naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Po želji lahko pecivo okrasimo s sezonskih sadjem, nanj naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Sladico damo za nekaj časa v hladilnik (za vsaj eno uro), kasneje pa ga serviramo svojim gostom.

Najenostavnejši domači kruh

This image has an empty alt attribute; its file name is 117965955_786797438739380_4257311874739437305_n.jpg

Sestavine;

  • 2 vrečki suhega kvasa,
  • 1 žlica sladkorja,
  • 1 kg moke poljubne moke (lahko uporabite samo belo moko, ali pa kombinirate različne moke),
  • 2,5 dl vode (ali po občutku),
  • 2 žlički soli,
  • 1,5 dl olja (sončničnega, olivnega).

Postopek;

V posodo posujte suhi kvas, sladkor ter žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočo zmes, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, ki jo predhodno presejete skozi cedilo, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvas in sol. Vse dobro pregnetite, po potrebi pa dodajte še vodo, testo mora biti na koncu kompaktno, pazite pa tudi, da ne bo suho. Nasvet: Testo gnetite vsaj 5 minut. Testo nato pustite, da vzhaja v posodi, vsaj 1 uro. Posodo pokrijte s svežo servieto.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še enkrat vzkipi. Nasvet: Priporočam vam, da kruh res dobro in večkrat pregnetete, saj bo kasneje bolj čvrst in se vam ne bo drobil.

Kruh pečete v pečici na 200 stopinj Celzija, približno 45 minut. Ko je pečen, ga vzamete iz pečice, zavijte v suho kuhinjsko krpo ter položite na podstavek. Nato počakajte, da se kruh ohladi.

Zelenjavno-mesna lazanja

This image has an empty alt attribute; its file name is lazanja1.jpg

Sestavine;

  • široki rezanci,
  • 500g piščančjih prsi,
  • čebula,
  • gobice šampinjoni (po želji),
  • bučka, korenček (lahko tudi druga zelenjava, ki jo imate “pri roki”),
  • sladka smetana,
  • sol, poper (po želji tudi ostale začimbe),
  • moka,
  • mleko,
  • sir.

Postopek;

Najprej čebulo narežemo in jo popražimo. Čebuli dodamo piščančja prsa, ki smo jih predhodno narezali na kocke. Meso tako nekaj časa pražimo, nato pa mu dodamo narezane šampinjone. Gobe sicer ni nujno dodati, vendar pa celotno jed zelo popestrijo. Nato dodamo bučke, ki smo jih predhodno narezali na koščke, jaz jih sicer naribam, saj fant ne je zelenjave. Po želji še dodamo korenček ali ostalo zelenjavo. Vse skupaj zalijemo z vodo, solimo, popramo, po želji pa še dodamo ostale začimbe. Omako nekaj časa kuhamo. Medtem v kozici zavremo osoljeno vodo, v kateri kasneje skuhamo široke rezance. Naredimo tudi omako bešamel in sicer tako, da na olju prepražimo malo moke, ki ji dolivamo mleko, vmes pa mešamo. Če se naredijo grudice, jaz ponavadi le-te zravnam tako, da omako na kocu zmešam z mešalcem.

Pripravimo si pekač, nato pa začnemo v njega nalagati plasti lazanje. Dno pekača naprej navlažimo s tekočino iz omake, ki smo jo prvotno naredili (omaka z mesom). Nato v pekač položimo široke rezance, in sicer po celotni površini pekača. Rezance polijemo z omako iz mesa, bučk in ostale zelenjave, zraven pa potrosimo tudi naribani sir. Na vse to položimo še eno plast širokih rezancev. Po rezancih polijemo bešamel omako, zraven pa še potrosimo naribani sir. Lazanjo damo v pečico in jo pečemo 30 minut na 200 stopnjah Celzija.

Po želji lahko naredimo še več plasti za lazanjo, vendar moramo pri tem biti previdni, kako bomo razporedili komponente. Seveda pa lahko jed prilagodite tudi za vegetarijance in namesto piščanca uporabite še več zelenjave. Bodite čimbolj kreativni.

Tople murke ali kumarčni zos

Babica mi je pripovedovala, da jim je mama (torej moja prababica) vedno, ko so obirali hmelj, prinašala za malico tople murke. V receptu nisem navedla točne količine za posamezne sestavine, saj jih dodajam po občutku. Recept vam ne bo vzel veliko časa, zanj pa ne boste potrebovali veliko sestavin.

Sestavine;

Za približno štiri osebe potrebujete:

  • 1 čebulo,
  • olje,
  • krompir (6 srednjih krompirjev),
  • 2 veliki kumari,
  • česen (3 stoke),
  • kislo smetano,
  • maslo,
  • mleko,
  • sol, poper, po želji tudi druge začimbe.

Postopek;

Najprej krompir olupimo, narežemo in damo kuhati v kozico. Medtem narežemo čebulo ter naribamo kumari. Čebulo popražimo v ponvi, nato pa dodamo naribane kumare. Vse skupaj premešamo, posolimo in popopramo. Na vse skupaj stisnemo česen s pomočjo stiskalnika za česen. Dobro bo tudi, če boste česen zgolj narezali (če stiskalnika nimate). Nato vse skupaj še zalijemo z vodo in pustimo, da se kuha.

Ko je krompir skuhan od njega odlijemo nekaj vode, vendar ne vse. Nato v krompir dodamo nekaj masla in mleko ter s pomočjo mešalnika naredimo tekoč pire krompir (saj vode, v kateri se je kuhal krompir, nismo odlili). Nato pire krompir damo v večjo kozico v katero dodamo tudi kumare, ki smo jih prej kuhali. Vse skupaj še nekaj časa kuhamo, dodamo pa tudi kislo smetano, jaz običajno dodam tri žlice. Po potrebi še dodamo druge začimbe in naša jed na žlico je gotova.

Na celjskem koncu še poleg toplih murk ponavadi jemo tudi zabeljeni stročji fižol. Možnosti, kaj servirati poleg murk pa je seveda ogromno.

Pa dober tek!

Bodite kreativni! Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor