Kulinarika Prosti čas Za dušo

Cukrove ideje za zimske sladice

Predstavljam vam nekaj idej za zimske sladice, ki vas bodo pogrele in razvajale vaše brbončice.

Predstavljam vam nekaj idej za zimske sladice, ki vas bodo pogrele in razvajale vaše brbončice.

Slastni orehovi kolački-smrkci

This image has an empty alt attribute; its file name is skrmci1.jpg

Sestavine;

  • 4 jajca,
  • 4 skodelice (za črno kavo) sladkorja,
  • 2 skodelici olja,
  • 1 skodelica mleka,
  • 4 skodelice moke,
  • 10 dag zmletih orehov,
  • 1 pecilni prašek.

Sestavine za nadev;

  • 10 dag sladkorja,
  • 1 dl mleka,
  • 3 rebra čokolade,
  • rum,
  • 4 žlice marmelade,
  • sladka smetana,
  • jedrca orehov.

Potek;

Najprej naredimo biskvit. Jajca in sladkor dobro stepamo ter dodamo olje, mleko, zmlete orehe in 1 pecilni prašek. Vse skupaj dobro premešamo, zlijemo v pekač ter zmešamo. Pečemo na 180 stopinjah Celzija približno dvajset minut do pol ure. Iz pečenega mrzlega biskvita s kozarcem ali modelom okrogle oblike izrežemo kroge.

Kasneje naredimo nadev. Mleko, sladkor in čokolado segrejemo ter dodamo ostanke peciva, ki so nam ostali po izrezovanju krogov iz biskvita. Dodamo še malo ruma in 4 žlice dobre marelične (lahko tudi druge) marmelade. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo kompakten nadev.

Nadev damo kasneje, s pomočjo kavne žličke, na izrezane kroge iz biskvita, na vse to pa še damo kepo stepene smetane. Na smetano damo še orehovo jedrce. Za lažjo predstavo si poglejte spodnjo sliko.

This image has an empty alt attribute; its file name is smrkci3.jpg

Enostavni zimski kuglof

Sestavine

Za biskvit;

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica mleka,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • 100 g orehovih jeder,
  • 100 g rozin (ali drugih poljubnih dodatkov).

Postopek;

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Temu dodamo kasneje moko, jogurt, mleko, olje, pecilni prašek in vanilijev sladkor. Vse skupaj zmešano. Kasneje dodamo še jedra orehov, ki smo jih predhodno dobro prebrali in rozine. Obe sestavini v maso vmešamo s pomočjo žlice.

Maso zlijemo v namaščen pekač za šarkelj. Kuglof pečemo na 200 stopinjah Celzija, približno 50 do 55 minut.

Kasneje pustimo, da se kolač ohladi, nato pa ga damo ven iz pekača. Po želji ga lahko tudi dekoriramo.

Sočna domača Sacherca

Rada bi vam predstavila moj recept za res okusno in sočno torto Sacher. Na spletu zasledimo ogromno receptov za omenjeno torto, meni pa je ta od vseh najljubši. Sladica vam ne bo vzela veliko časa, bo pa na vaše goste naredila res dober vtis.

Sestavine;

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • 5 žlic kakava (lahko tudi čokolade v prahu),
  • mleko (za navlažitev biskvita),
  • sočna marmelada (najboljše je, da je domača).

Preliv;

  • 2 dl sladke smetane,
  • 200 g jedilne čokolade.

Postopek;

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno pol ure. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.

Biskvit nekoliko navlažimo z mlekom (lahko tudi s kompotom, jogurtom), nato pa spodnji del biskvita pa vrhu na debelo namažemo s sočno marmelado. Jaz najraje uporabim domačo breskovo marmelado, po želji pa lahko uporabite tudi druge vrste marmelade.

Drugi del torte položite na spodnjega in vse skupaj prelijete s stopljeno čokolado. Jaz čokolado pripravim tako, da v sladki smetani zakuham jedilno čokolado. In sicer v 2 dl sladke smetane, stopim približno 200 gramov jedilne čokolade.

Torto lahko poljubno okrasimo, jaz so najraje okrasim s sadjem, po vrhu pa naribam tudi kekse. Tako kot veleva tradicija, pa lahko torto postrežemo tudi s kepo stepene smetane.

Čokoladne tortice s sadjem

Sestavine

Biskvit

  • 2 jajci,
  • 2 žlici sladkorja,
  • 100 g jedilne čokolade,
  • 80 g masla,
  • 20 g moke,
  • 1 dl jogurta,
  • malo kokosove moke (po želji),
  • polovica pecilnega praška.

Preliv

  • poljubno zamrznjeno sadje,
  • 1 kaki,
  • kokosova moka.

Postopek

Najprej pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nato z mešalnikom zmešamo jajci in sladkor. Dodamo še jogurt, moko, kokosovo moko in pecilni prašek. Vse skupaj dobro zmešamo.

Nato v maslu stopimo jedilno čokolado. Kasneje stopljeno čokolado dodamo v maso za bikvit in vse skupaj zmešamo.

Pripravimo si pekač za mafine. Notranjost odprtin pekača za mafine dobro premažemo z maslom. Maso za biskvit kasneje nalijemo v pekač, sladico pa pečemo na 180 stopinj, približno 15 minut. Opomba: Iz omenjene količine dobimo približno 6 čokoladnih sladic.

Medtem, ko se sladica peče, stopimo nekaj zamrznjenega sadja, in sicer preprosto tako, da sadje pokuhamo, tako da dobimo tekočino, sadje pa ostane še celo. Jaz sem na primer uporabila borovnice in aronijo.

Kasneje “stopljeno” sadje polijemo po sladici, sladico pa tudi dekoriramo. Jaz sem poleg sladice narezala sadež kakija, po sladici pa sem potrosila še nekaj kokosove moke.

Medena hruška z orehi

This image has an empty alt attribute; its file name is 124438354_3676102249087865_4309853591508310695_n.jpg

Hruške lahko po želji nadomestite z jabolki.

Sestavine

  • tri hruške (lahko tudi več, odvisno od količine, ki jo želite pripraviti),
  • 50 g orehov,
  • en navadni jogurt,
  • 2 žlici medu,
  • žlička cimeta,
  • 50 g masla.

Opomba; Jogurt lahko nadomestite tudi s kislo smetano.

Postopek

Najprej dobro operete hruške in jih olupite. Nato jih prerežete na pol in očistite (odstranite pečke in pecelj), v hruške pa tudi izdolbete luknjo, v katero boste kasneje nadevali nadev iz orehov.

Hruške nato položite na pekač, ki je prekrit s peki papirjem.

Kasneje se lotite nadeva. Jedrca orehov očistite in zmeljete. Zmletim orehom dodate še jogurt, med, raztopljeno maslo in žličko cimeta. Vse skupaj dobro zmešate in nadevate na/v hruške.

Nadevane hruške daste v pečico in pečete na 180 stopinj Celzija približno 20 minut. Vaša sladica je narejena.

This image has an empty alt attribute; its file name is 124438354_3676102249087865_4309853591508310695_n.jpg

Čokokeksi

Sestavine

  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • pol kilograma moke
  • 1 dl mleka
  • 150 g masla
  • 200 g kokosove moke
  • 100 g temne čokolade (lahko tudi mlečne)

Postopek

V posodo damo jajci, moko, sladkor, mleko, maslo (narezano na koščke), kokosovo moko ter na koščke narezano čokolado. Vse skupaj pregnetemo, da dobimo kepico testa. Po želji lahko damo testo za pol ure v hladilnik, saj bo kasneje boljše.

Nato iz mase oblikujemo več manjših kroglic, ki jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem.

V tem primeru vam ne bo potrebno paziti na medsebojno razdaljo zaradi koronavirusa, ampak boste morali polagati kroglice v takšno medsebojno razdaljo, da se ne bodo pri peki sprijele skupaj. Torej ne polagajte jih čisto skupaj.

Piškote pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno 25-30 minut.

Bodite kreativni!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor