Cuker praznuje Cukrove ideje Prosti čas Za dušo

Cukrova ideja: Ujemi božične sanje

Danes vam Cuker blog predstavlja novo idejo, s katero boste lahko ujeli svoje božične sanje. Za slednje potrebujete zgolj nekaj domišljije, volje in ščepec kreativnosti.

This image has an empty alt attribute; its file name is lovilci-sanj.jpg

Potrebujete zgolj nekaj domišljije, volje in ščepec kreativnosti.

Dobre sanje potujejo po peresih…

Kdo od vas ne pozna lovilca sanj? Ta slavni predmet, ki slabe sanje pretvarja v dobre.

O samem nastanku lovilcev sanj, sicer obstaja več legend. Pripadniki indijskega plemena Ojibwa so nekoč verjeli, da se lovilec sanj, ki je obešen nad posteljo, prosto giba in v svoje mreže ujame nočne more. Verjeli so namreč, da je noč polna dobrih in slabih sanj. Po njihovih prepričanjih lovilci ujamejo tako dobre kot tudi slabe sanje, slednje zadržijo, dobre pa po svojih peresih spustijo v naše misli. (Strašek, 2019)

Pripadniki indijskega plemena Ojibwa so nekoč verjeli, da se lovilec sanj, ki je obešen nad posteljo, prosto giba in v svoje mreže ujame nočne more. Verjeli so namreč, da je noč polna dobrih in slabih sanj. (Strašek, 2019)

Cukrova ideja: Božični lovilec sanj

Lovilce sanj pa lahko izdelate tudi vi. Pri tem ste lahko zelo kreativni, uporabite pa lahko različne materiale; les, papir, stiropor in ostale dekorativne okraske.

Veselo na delo!

Pri sami izdelavi zelo rada kombiniram naravne in sintetične materiale.

Kaj potrebujete za izdelavo lovilca sanj?

  • obod za lovilca sanj (lahko je iz stiropora, slame, ali pa ga iz vej naredite tudi sami),
  • poljubne materiale (naravne ali sintetične),
  • vrvica,
  • dekorativni trak,
  • perje (po želji),
  • tempera/akrilne barve (po želji),
  • silikon ali močno lepilo,
  • škarje.

Postopek izdelave;

Osnova in obod lovilca sanj

Pripravite si obod za lovilca. Najprej določite, katera stran oboda bo predstavljala spodnji del lovilca in katera zgornji del.

Na stran, ki bo predstavljala spodnji del lovica, zavežite daljšo/e vrvico/e, na katero/e boste kasneje navezali peresa (ali druge poljubne materiale). Jaz po navadi navežem eno do tri vrvice. Ko sem izdelovala božični lovilec sanj, sem na spodnji del oboda navezala zgolj eno vrvico.

Na stran, ki bo predstavljala zgornjo stran lovilca, pa zavežite vrvico (obesek), ki bo služila temu, da boste kasneje lahko vaš lovilec obesili na steno.

Obod lahko po želji pobarvate s tempera/akrilnimi barvami ali ga ovijete z dekorativnim papirjem. Jaz sem božični lovilec sanj ovila kar s praznično servieto z božičnim motivom.

Vaša osnova za lovilec sanj je narejena.

Mreža

Nato si pripravite vrvice, s katerimi boste naredili mrežo v sredini obroča. Pravzaprav potrebujete štiri daljše vrvice, s katerimi boste krog lovilca razdelili na osem delov. Mreža ne bo popolnoma enaka mrežam, ki jih lahko vidite na lovilcih sanj v trgovini, a kljub temu bo veliki približek.

Vrvice vežete na obod tako, da en konec zavežete na eno stran oboda, drugi konec vrvice pa na drugo stran oboda (diagonalno). Vse vrvice pa morajo potekati skozi središče oboda. Najlažje bo, da najprej zavežete na obod eno vrvico, potem pa si za osnovo vzamete središče te vrvice. Kasneje vse vrvice, ki jih boste zavezovali na obod najprej privežete na središče te prve vrvice, nato pa njena dva konca zavežete na nasprotno si ležeča dela oboda. Si predstavljate?

Dekoracija

Ko ste si naredili mrežo, lahko začnete z okraševanjem vašega lovilca. S pomočjo silikona ali močnega lepila kasneje na obod lovilca nizate naravne ali sintetične materiale, ki ste si jih izbrali.

Jaz sem pa božični lovilec sanj uporabila: perlice, palčke, lesene jelenčke, navadno vrvico, liste božjega drevca, drobne srebrne bučke ter dekorativni trak. Nekaj perlic in jelenčkov sem tudi pritrdila na mrežo lovilca. Na vrvico v spodnjem delu lovilca pa sem navezala zvonček.

Za lovilca sanj še lahko uporabite; cimetove palčke, orehe, storže, želod itd. Pustite domišljiji prosto pot!

Vaš lovilec sanj je končan!

Bodite kreativni!

Vir

  • Strašek, K. (2019). Njena.svet24.si. Magična moč starodavnih lovilcev sanj. Pridobljeno 30. 7. 2020 iz https://njena.svet24.si/clanek/osebna-rast/5cdecfb820f98/magicna-moc-starodavnih-lovilcev-sanj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor