Cukrove ideje Kolumna Prosti čas Za otroke

Pomen ustvarjalnih dejavnosti in cukrova kreativna ideja

Otroška domišljija ne pozna meja.

In prav je tako. Pomembno je, da jo znamo pri naših najmlajših pravilno spodbujati ter da otrokom ponudimo priložnosti, da jo razvijajo.

Le-na tak način se otroci najbolj učijo in pridobivajo dragocene izkušnje.

Pomembno je, da znamo domišljijo pri naših najmlajših pravilno spodbujati ter da otrokom ponudimo priložnosti, da jo razvijajo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 122266390_392241181787532_7390979829782208729_n.jpg

Pomen ustvarjalnih dejavnosti

Ena izmed mnogih rešitev za razvoj otroške domišljije so tudi kreativne in ustvarjalne dejavnosti. Pa naj gre za likovne dejavnosti, dejavnosti modeliranja, dejavnosti kreativnega pisanja, športne dejavnosti itd.

Ena izmed mnogih rešitev za razvoj otroške domišljije so tudi kreativne in ustvarjalne dejavnosti.

Pisanje pesmic in pravljic

Tudi pisanje pravljic in pesmic je eden izmed načinov za razvijanje kreativnosti pri otrocih, sicer pri nekoliko starejših.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117388578_313851703144951_359409491918651440_n.jpg

Izdelajte si čisto pravo knjigo

Za začetek kreativnega pisanja otrok, si naj ti izdelajo osnovo za njihovo ustvarjanje. Najprej prepognejo papir formata A4 tako, da dobijo format A5. Uporabijo lahko več listov papirja, ki jih prepogibajo, kasneje pa zložijo skupaj v knjigo.

Liste papirja lahko v knjigo povežejo s spenjačem, ali pa v knjigo s pomočjo luknjača naredijo dve luknji, ki ju povežejo z vrvico. Pri tem jim na pomoč priskočite vi.

Otroci lahko uporabijo tudi papir drugih formatov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117585061_680654199329419_4315448175329836379_n.jpg

Domišljija bo dobila prosto pot!

Otroci naj v osnove knjig, ki so si jih predhodno izdelali, napišejo svoje pravljice ali pesmi. Svoje literarne prispevke naj tudi ilustrirajo. Ustvarijo lahko tudi naslovnico svoje knjige ter kazalo.

Priporočilo: Otrok ne omejujte s tematiko, na katero se naj navezuje njihovo delo. Tako bo njihova domišljija dobila res prosto pot.

Otrok ne omejujte s tematiko, na katero se naj navezuje njihovo delo. Tako bo njihova domišljija dobila res prosto pot.

This image has an empty alt attribute; its file name is Screenshot_4.png

Ključna je otroška igra

Otroška igra je zelo pomembna, prav za razvoj otroške domišljije. Otroci se preko igre učijo številnih veščin, pridobivajo si nove izkušnje, svoji domišljiji pa puščajo prosto pot. Preko igre tako prevzemajo različne vloge, nove sposobnosti in si gradijo svoj domišljijski svet.

Otroci se preko igre učijo številnih veščin, pridobivajo si nove izkušnje, svoji domišljiji pa puščajo prosto pot.

Ali ste vedeli, da je prav otroška igra prvi pokazatelj, za kateri poklic se bo v prihodnosti otrok odločil?

Prav ste slišali, številni psihologi so mnenja, da je prav otroška igra prvi pokazatelj otrokove bodoče poklicne poti.

Učila medvedke in punčke

Jaz sem na primer po izobrazi učiteljica, in če dobro pomislim, sem se, ko sem bila otrok vedno igrala učiteljico ali vzgojiteljico. Tako sem si pogosto pred sabo postavila medvedke ali punčke ter jih učila osnov matematike, branja in pisanja. Tudi moja prijateljica se je vedno v otroštvu igrala medicinsko sestro, jaz pa sem bila njen pacient. Ali uganete, kateri poklic si je izbrala moja prijateljica?

Sodobni zaviralci domišljije

Ko danes opazujem otroke pri “igri”, sem nekoliko kritična. Menim namreč, da se sodobni otroci ne znajo več igrati. Zagotovo se boste sedaj vprašali, kako to mislim oz. ali je potrebno imeti za preprosto otroško igro znanje?

Nisem sicer strokovnjak ali razvojni psiholog, da bom sedaj “pametovala” o tem, kako so sodobne tehnološke naprave otroke oropale pristne otroške igre, sem pa laičnega mnenja, da se zaradi njih otroci ne znajo več igrati. Danes je največje veselje mnogih otrok prav to, da se lahko igrajo igrice na telefonu ali gledajo Youtube vsebine.

Kje so tiste otroške igre?

Sama pogrešam tiste pristne otroške igre, ko smo se podili sem ter tja po travnikih, se igrali raziskovalce, lopove in policaje, ko smo si delali šotore iz rjuh, ko smo se igrali šolo, kuhali namišljena kosila, prevzemali namišljene vloge “starejših” ljudi, igrali družabne igre, se metali po tleh, mame pa so se jezile, saj smo bili vedno umazani.

Ne trdim, da so vsi otroci enaki, veliko otrok se še vedno “lepo” igra, kot bi se lahko izrazila. A dejstvo je, da so sodobne tehnološke naprave v otroških življenjih prevzele preveliko vlogo.

Me je povozil čas?

Mnogo vas bo sedaj pomislilo, da me je ob temle zapisu povozil čas ter, da je treba biti v koraku s časom. Res je, se popolnoma strinjam, da je treba biti v koraku s časom, a vseeno, kaj bo z otroško domišljijo, če jo bomo pretirano “ubijali” s sodobnimi zaviralci domišljije t.i. sodobno tehnologijo?

Treba je biti v koraku s časom, a vseeno, kaj bo naredili z otroško domišljijo, če jo bomo pretirano “ubijali” s sodobnimi zaviralci domišljije t.i. sodobno tehnologijo?

Ključno je ravnotežje

Sama sem mnenja, da je treba v življenju najti pravo ravnotežje med vsemi stvarmi, bodisi pri hrani, bodisi pri aktivnostih. Prav je, da gredo otroci v korak s časom, a potrebno je najti pravo ravnotežje, med otroško igro, hobiji in uporabo sodobne tehnologije.

Prav je, da gredo otroci v korak s časom, a potrebno je najti pravo ravnotežje, med otroško igro, hobiji in uporabo sodobne tehnologije.

Nadobudnim pisateljem in pisateljicam želim čim več pisateljskega navdiha!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor