Predstavljam vam cukrov recept za zelo preprosto in okusno marmelado iz sliv.
Marmelada vam ne bo vzela več kot ure, rezultat pa bo prava poslastica za vaše brbončice.
Rezultat bo prava poslastica za vaše brbončice.
Zakaj pripraviti marmelado doma?
Zakaj bi pripravil marmelado doma in je nebi zgolj kupil?
- Domača marmelada je bolj naravna, saj točno veš iz česa, si jo naredil,
- manj umetnih snovi v marmeladi,
- priprava ozimnice,
- razvijanje kreativnosti,
- razvijanje delavnih navad,
- razvijanje novih kuharskih spretnosti.
Marmelado lahko uporabite kot dodatek k palačinkam/šmornu, preprosto na kruhu, kot osnovno za pite/zavitke, kot dodatek k pecivu.
Slivova marmelada
Pripomočki;
- palični mešalnik,
- kozica za kuhanje,
- kuhalnica,
- kozarci za vlaganje.
Sestavine (za 4-5 manjših kozarcev);
- 2 kg sliv,
- 500g želirnega sladkorja 2:1.
Postopek;
Slive najprej dobro umijemo in razkoščičimo ter jih narežemo na četrtine.
Sadje zmiksamo s paličnim mešalnikom, vendar tako, da nekaj koščkov sadja še pustimo cele. Seveda je slednje odvisno od okusa in želje, a sama imam raje džeme s koščki sadja.
Nato zmiksane slive damo v kozico, zraven dodamo še želirni sladkor in kuhamo na zmernem/majhnem ognju tako, da marmelada malce vre/brbota.
Marmelado kuhamo približno 45 minut oz. tako dolgo, dokler ni primerno zgoščena. Slednje preverimo tako, da naredimo preizkus gostote. In sicer, da z majno žličko zajamemo del slivo in jo damo na krožnik. Če marmelada na krožniku ostane gosta oz. skupaj, je naša specialiteta gotova.
Nato marmelado prelijemo v kozarce za vlaganje. Kozarce zapremo in jih damo na primerno mesto, da se ne pokvarijo. Jaz jih zavijem v brisačo, dokler se ne ohladijo.
Ko se kozarci ohladijo, jih poljubno okrasimo z napisom ali drugimi dekorativnimi dodatki, ki so nam všeč.
Bodite kreativni!