Kolumna Prosti čas Za dušo

Sami sebi največje zadovoljstvo!

Kako bi ocenili svojo samozavest in svojo samopodobo?

Gre za dva zelo pomembna dela posameznikove osebnosti, od katerih je odvisno mnogo stvari. Med drugim je od teh dveh ključnih stvari odvisno tudi to, kako nas bodo dojemali drugi.

Osnova za dobre odnose

Najprej moramo v sebi zgraditi zdravo samopodobo in samozavest, šele nato pa lahko sklepamo dobre odnose z drugimi.

Ljubezen do samega sebe je namreč osnova za zdrave medsebojne odnose.

Ljubezen do samega sebe je osnova za zdrave medsebojne odnose.

Če bomo sami sebe zaničevali ali imeli do sebe slab odnos, je veliko večja verjetnost, da bomo podobnega odnosa deležni tudi s strani ostalih.

Tudi v partnerstvu je podobno. Najprej moramo biti sami s sabo zadovoljni in srečni, šele nato pa lahko zgradimo trden partnerski odnos, v katerem bosta srečna oba partnerja.

Pomembno je torej, da si “zgradimo” zdravo samopodobo in samozavest.

Ali “instant” ideali določajo našo samopodobo?

“Imeti rad samega sebe” je velika umetnost in dosežek, ki ga sama dolgo nisem dosegla oz. ga včasih še vedno ne dosegam.

Ljudje smo pogosto preveč samokritični, sebe pa preprosto ne sprejemamo. K temu so v zadnjem času pripomogli številni sodobni mediji, predvsem pa socialna omrežja, ki nam venomer prikazujejo nekakšne “ideale”. Mnogi izgubijo samozavest, njihova samopodoba pa se zaskrbljujoče zmanjša, saj niso zmožni slediti “instant” idealom, ki nam jih vsiljuje sodobna družba.

Ljudje smo pogosto preveč samokritični, sebe pa preprosto ne sprejemamo.

Spoštujmo se!

To, da imamo radi samega sebe še zdaleč ne pomeni, da smo samovšečni in narcisoidni. Da se imamo radi, pomeni zgolj to, da sprejemamo samega sebe, da se spoštujemo, kar pa je v sodobni družbi nekakšna nuja. Kajti, če ne bomo sprejemali samega sebe, nas tudi drugi ne bodo.

V pomoč za izboljšanje samozavesti ali samopodobe so nam lahko številne knjige, priročniki za življenje, najbolj pa je pomembno, da nam naredi “klik” v glavi. K izboljšanju naše samopodobe ali samozavesti nam ne bo pripomoglo nobeno čtivo, če slednjega v sebi ne bomo občutili sami.

Materialna samopodoba oz. samozavest?

Mnogi v prepričanju, da si bodo na takšen način izboljšali samozavest ali samopodobo, kupujejo različne materialne dobrine. Menijo namreč, da jim bodo te pomagale.

A dejstvo je, da nam nov avtomobil ali veliko premoženje, ne bodo prinesli samozavesti ali boljše samopodobe. Če že, nam bodo omenjene stvari prinesle t.i. “lažno samozavest”.

Lažna samozavest?

Veliko ljudi je danes lažno samozavestnih. Kaj to pomeni?

Lažno samozavestni so tisti ljudje, ki navzven delujejo samozavestno, v svoji notranjosti pa so melanholični in obupani. “Navidezna” samozavest jim predstavlja nekakšen obrambni mehanizem ali krinko, saj si ne želijo razkriti svoje notranje bolečine oz. notranjega stanja.

Na drugi strani pa imamo tudi tiste posameznike, ki navzven kažejo nesamozavest, v sebi pa so v resnici samozavestni. Ti ljudje pogosto potrebujejo zgolj pozornost okolice, zato se obnašajo nesamozavestno, sebe pa pogosto, v ta namen, tudi žalijo.

Potreben zgolj “klik”

Sama sem bila v času najstništva zelo nesamozavestna, moja samopodoba pa je bila nizka.

Zelo dolgo sem rabila, da se je moje stanje na tem področju izboljšalo in da sem se preprosto začela imeti rada. Pri temu pa mi niso pomagale nobene knjige ali priporočila. Do tega sem preprosto morala priti sama. Po domače rečeno, mi je v glavi naredilo “klik”. Človeku različna čtiva sicer lahko pomagajo na poti k samozavesti/samopodobi, a do glavnega spoznanja mora priti sam. Spoznati mora, da je vreden, da ni pomembno kaj mislijo drugi in da mora imeti najbolj rad samega sebe.

Človek mora sam spoznati, da je vreden, da ni pomembno kaj mislijo drugi in da mora imeti najbolj rad samega sebe.

Stari pregovor namreč pravi, da mora imeti človek najbolj rad samega sebe, šele nato druge.

Nenazadnje pa je vsak človek edinstven posameznik. Je celota dobrih in slabih lastnosti, želja, potreb, interesov in čustev.

Vsak posameznik ima svoja področja, na katerih se izraža, gradi in razvija. Čisto vsak nosi v sebi bogastvo, ki je edinstveno in ki ga nima nihče drug.

Zato spoštujte sami sebe in imejte se radi!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor