Cuker raziskuje Prosti čas Utrinki iz narave

Kar dve presenečenji v enem dnevu

Pred nekaj tedni sem v vinogradu grabila pokošeno travo, ko je v kupu pred menoj nekaj čudno pomigalo!

Priznam, od presenečenja sem kar zacvilila …

Skrivnostni opazovalec?

Bila ja kača. No ja, ne ”prava” kača, samo slepec je bil.

Ali veste, da je slepec pravzaprav kuščar z zakrnelimi nogami? Prav zaradi zakrnelih nog pa ga mnogi zamenjajo za kačo.

Slepec je kuščar z zakrnelimi nogami. Prav zaradi zakrnelih nog pa ga mnogi zamenjajo za kačo.

slepec, vir: Wikipedija (https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_slepec)

Slepec ali slepič?

Z vami bi rada razjasnila dilemo, ali se kuščar z zakrnelimi nogami imenuje slepec ali slepič.

Mnogi slepca namreč imenujejo tudi slepič. Gre za tipično napako, saj je slepič pravzaprav podaljšek slepega črevesa v našem telesu.

Mnogi slepca imenujejo slepič. Gre za tipično napako, saj je slepič pravzaprav podaljšek slepega črevesa v našem telesu.

Novo presenečenje!

Ko sva s slepcem ugotovila, da drug drugemu nočeva žalega, se je slednji odplazil po hribu navzdol, jaz pa sem nadaljevala s svojim delom.

Kakšno uro kasneje, ko sem grabila ob gozdnem robu, pa sem naletela na novo kačo!

Ali prepoznate kačo na sliki?

belouška

Gre za belouško, ki običajno živi blizu vode, zato me je presenetilo, da sva se srečali na pobočju hriba, relativno daleč od kakega vodnega telesa.

Belouška običajno živi blizu vode.

Ofidiofobija?

Zanimivo se mi je zdelo, da sem v enem dnevu naletela na kar dve kači. No ja, na kačo in kači podobnega kuščarja … In prav vesela sem, da nimam ofidiofobije, oz. strahu pred kačami.

Želijo si zgolj miru

Zavedati se je potrebno, da se kače pred ljudmi raje umaknejo, kot pa da bi jih napadle, a med ljudmi vseeno veljajo kot manj priljubljene živali, do katerih mnogi čutijo odpor ali celo strah.

Kače se pred ljudmi raje umaknejo, kot pa da bi jih napadle, a med ljudmi vseeno veljajo kot manj priljubljene živali, do katerih mnogi čutijo odpor ali celo strah.

Številne neresnice

Kot posledica slednjega se je najverjetneje razvilo toliko neresničnih zgodb, kot npr, da lahko kačo privabimo z mlekom ali pa da se bo ugriznila za rep, postavila pokonci in kot kako kolo drvela za nami …. Nekaj kačjih mitov najdete tudi na spletni strani klubgaia.com

Zaradi nepoznavanja, strahu pred njimi in same ideje nevarnosti in nedostopnosti, ki jo nosijo v človeški zavesti, so tudi v naši folklori našle svoje mesto.

Čarobne in nadnaravne moči

Motivi kač se nahajajo v različnih ljudskih pripovedih, kjer jim kot pozitivnim in negativnim likom pripisujejo celo čarobne, nadnaravne moči. Če vas zanimajo, jih lahko nekaj najdete tudi zbirki Slovenske narodne pravljice. (Bolhar, 1976)  

Motivi kač se nahajajo v različnih ljudskih pripovedih, kjer jim kot pozitivnim in negativnim likom pripisujejo celo čarobne, nadnaravne moči.

Poiščite resnične informacije

Resnične informacije o kačah bi bilo smiselneje poiskati drugje, npr. na spletni strani plazilci Slovenije-jih poznamo, kjer izveste dosti o kačah, pa tudi drugih plazilcih v Sloveniji.

Ne ubijajte kač!

Če na kačo naletite doma ali pa celo v hiši, pa je ne ubijte, saj so v Sloveniji vse vrste kač zaradi svoje redkosti zaščitene. Pokličite raje Kačofon, kjer vam bodo radi pomagali.

Viri:

  • Bolhar, A. (1976). Slovenske narodne pravljice. Ljubljana: Mladinska knjiga.
  • Wikipedija, https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_slepec. Pridobljeno, 13. 8. 2020.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor