Kulinarika Prosti čas

Hitra rešitev za lačne želodčke

Predstavljam vam dva recepta za hitro in preprosto poslastico za vaše brbončice; cmoke.

Kot nadev v cmokih lahko uporabite katero koli sadje ali pa marmelado. Odločitev je vaša.

1. Cmoki iz pire krompirja

Prva različica cmokov je standardna varianta, ki sestoji iz pire krompirja, moke ter jajc.

Sestavine

  • 750 g krompirja,
  • 300 g moke,
  • 2 jajci,
  • 1 žlička soli,
  • maslo,
  • 1 kilogram poljubnega sadja.

Postopek

Najprej skuhamo krompir, ki mu dodamo maslo ter sol. Vse skupaj pretlačimo, da dobimo pire krompir. Pretlačenemu krompirju dodamo moko in dve jajci ter vse skupaj zmešamo, da dobimo kompaktno testo.

Iz testa oblikujemo kroglice, v vsako kroglico pa damo v sredino poljubno sadje.

Cmoke kuhamo v vreli vodi, približno 15 minut oz. tako dolgo, da priplavajo na površje.

2. Cmoki iz skute

Meni osebno so ljubši nekoliko manj znani cmoki iz skute.

Sestavine

  • 250 g skute (jaz imam rajši nepasirano)
  • 140 g moke
  • 2 jajci
  • 40 g masla
  • pol kilograma poljubnega sadja
  • ščep soli

Postopek

Najprej skuto v posodi pretlačimo z vilico in ji dodamo moko. Dodamo še stopljeno (ohlajeno) maslo ter ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo kompaktno testo. Testo za približno pol ure postavimo v hladilnik. Nato iz testa oblikujemo kroglice, na sredino vsake kroglice pa damo poljubno sadje.

Cmoke kuhamo v osoljeni, vreli vodi do 15 minut oz. tako dolgo, da cmoki priplavajo na površje.

Nasvet: Na cmoke se zelo dobro podajo drobtine, ki jih prepražimo na olju ali maslu. K drobtinam še primešamo sladkor in naša polivka za cmoke je gotova.

Bodite kreativni! Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor