Predstavljam vam dva recepta za hitro in preprosto poslastico za vaše brbončice; cmoke.
Kot nadev v cmokih lahko uporabite katero koli sadje ali pa marmelado. Odločitev je vaša.
1. Cmoki iz pire krompirja
Prva različica cmokov je standardna varianta, ki sestoji iz pire krompirja, moke ter jajc.
Sestavine
- 750 g krompirja,
- 300 g moke,
- 2 jajci,
- 1 žlička soli,
- maslo,
- 1 kilogram poljubnega sadja.
Postopek
Najprej skuhamo krompir, ki mu dodamo maslo ter sol. Vse skupaj pretlačimo, da dobimo pire krompir. Pretlačenemu krompirju dodamo moko in dve jajci ter vse skupaj zmešamo, da dobimo kompaktno testo.
Iz testa oblikujemo kroglice, v vsako kroglico pa damo v sredino poljubno sadje.
Cmoke kuhamo v vreli vodi, približno 15 minut oz. tako dolgo, da priplavajo na površje.
2. Cmoki iz skute
Meni osebno so ljubši nekoliko manj znani cmoki iz skute.
Sestavine
- 250 g skute (jaz imam rajši nepasirano)
- 140 g moke
- 2 jajci
- 40 g masla
- pol kilograma poljubnega sadja
- ščep soli
Postopek
Najprej skuto v posodi pretlačimo z vilico in ji dodamo moko. Dodamo še stopljeno (ohlajeno) maslo ter ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo kompaktno testo. Testo za približno pol ure postavimo v hladilnik. Nato iz testa oblikujemo kroglice, na sredino vsake kroglice pa damo poljubno sadje.
Cmoke kuhamo v osoljeni, vreli vodi do 15 minut oz. tako dolgo, da cmoki priplavajo na površje.
Nasvet: Na cmoke se zelo dobro podajo drobtine, ki jih prepražimo na olju ali maslu. K drobtinam še primešamo sladkor in naša polivka za cmoke je gotova.
Bodite kreativni! Pa dober tek!