Cuker praznuje Cukrove ideje Kolumna Prosti čas Za otroke

Ob tednu otroka

Vsako leto v mesecu oktobru obeležujemo teden otroka.

Gre za projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Teden otroka traja sedem dni, vedno pa se prične prvi ponedeljek v mesecu oktobru.

V okviru tedna otroka po Sloveniji potekajo različne prireditve, ki so namenjene našim najmlajšim. Dogodki potekajo tudi v šolah ter v vrtcih.

V okviru tedna otroka po Sloveniji potekajo različne prireditve, ki so namenjene našim najmlajšim.

Letos bo teden otroka potekal od 2.-8. oktobra 2023.

Zadovoljni posamezniki za dobro prihodnost

Dejstvo je, da so otroci naše največje bogastvo, naši potomci, ki bodo v prihodnosti odločali o svetu in ki bodo nekoč samostojni in odgovorni odrasli.

Zato je zelo pomembno, da jim dajemo dober vzgled ter da jim nudimo brezpogojno ljubezen ter možnost, da zadovoljijo vse svoje osnovne potrebe. Pomembno je tudi, da se otroci počutijo varne ter sprejete in da od svojih varovancev dobijo dovolj pozornosti.

Pomembno je, da se otroci počutijo varne ter sprejete in da od svojih varovancev dobijo dovolj pozornosti.

Vsak posameznik si namreč zasluži, da je slišan ter da se v svojem okolju počuti varnega in sprejetega.

Vsak posameznik si zasluži, da je slišan ter da se v svojem okolju počuti varnega in sprejetega.

Ključen je pogovor

Zelo je pomembno, da se z otroki pogovarjamo ter da jim dajemo občutek, da so slišani.

Zelo je pomembno, da se z otroki pogovarjamo ter da jim dajemo občutek, da so slišani.

Menim, da je eden od ključnih problemov sodobne družbe ta, da se premalo pogovarjamo. Drug drugega ne želimo slišati in si medsebojno prisluhniti.

Če bomo otroke že v mladosti naučili, da je ključen pogovor in, če jim bomo dali občutek, da so slišani oz. da se lahko izražajo, bodo imeli v prihodnosti manj težav. Odrasli bodo v bolj zadovoljne posameznike, ki se bodo znali drugemu zaupati.

Otroška domišljija ne pozna meja

In prav je tako.

Pomembno je, da jo znamo pri naših najmlajših pravilno spodbujati ter da otrokom ponudimo priložnosti, da jo razvijajo. Le-na tak način se otroci najbolj učijo in pridobivajo dragocene izkušnje.

Pomembno je, da znamo domišljijo pri naših najmlajših pravilno spodbujati ter da otrokom ponudimo priložnosti, da jo razvijajo.

Ključna je otroška igra

Otroška igra je zelo pomembna, prav za razvoj otroške domišljije. Otroci se preko igre učijo številnih veščin, pridobivajo si nove izkušnje, svoji domišljiji pa puščajo prosto pot. Preko igre tako prevzemajo različne vloge, nove sposobnosti in si gradijo svoj domišljijski svet.

Otroci se preko igre učijo številnih veščin, pridobivajo si nove izkušnje, svoji domišljiji pa puščajo prosto pot.

Ali ste vedeli, da je prav otroška igra prvi pokazatelj, za kateri poklic se bo v prihodnosti otrok odločil?

Prav ste slišali, številni psihologi so mnenja, da je prav otroška igra prvi pokazatelj otrokove bodoče poklicne poti.

Sodobni zaviralci domišljije

Ko danes opazujem otroke pri “igri”, sem nekoliko kritična. Menim namreč, da se sodobni otroci ne znajo več igrati. Zagotovo se boste sedaj vprašali, kako to mislim oz. ali je potrebno imeti za preprosto otroško igro znanje?

Nisem sicer strokovnjak ali razvojni psiholog, da bom sedaj “pametovala” o tem, kako so sodobne tehnološke naprave otroke oropale pristne otroške igre, sem pa laičnega mnenja, da se zaradi njih otroci ne znajo več igrati. Danes je največje veselje mnogih otrok prav to, da se lahko igrajo igrice na telefonu ali gledajo Youtube vsebine.

Kje so tiste otroške igre?

Sama pogrešam tiste pristne otroške igre, ko smo se podili sem ter tja po travnikih, se igrali raziskovalce, lopove in policaje, ko smo si delali šotore iz rjuh, ko smo se igrali šolo, kuhali namišljena kosila, prevzemali namišljene vloge “starejših” ljudi, igrali družabne igre, se metali po tleh, mame pa so se jezile, saj smo bili vedno umazani.

Ne trdim, da so vsi otroci enaki, veliko otrok se še vedno “lepo” igra, kot bi se lahko izrazila. A dejstvo je, da so sodobne tehnološke naprave v otroških življenjih prevzele preveliko vlogo.

Me je povozil čas?

Mnogo vas bo sedaj pomislilo, da me je ob temle zapisu povozil čas ter, da je treba biti v koraku s časom. Res je, se popolnoma strinjam, da je treba biti v koraku s časom, a vseeno, kaj bo z otroško domišljijo, če jo bomo pretirano “ubijali” s sodobnimi zaviralci domišljije t.i. sodobno tehnologijo?

Treba je biti v koraku s časom, a vseeno, kaj bo naredili z otroško domišljijo, če jo bomo pretirano “ubijali” s sodobnimi zaviralci domišljije t.i. sodobno tehnologijo?

Ključno je ravnotežje

Sama sem mnenja, da je treba v življenju najti pravo ravnotežje med vsemi stvarmi, bodisi pri hrani, bodisi pri aktivnostih. Prav je, da gredo otroci v korak s časom, a potrebno je najti pravo ravnotežje, med otroško igro, hobiji in uporabo sodobne tehnologije.

Prav je, da gredo otroci v korak s časom, a potrebno je najti pravo ravnotežje, med otroško igro, hobiji in uporabo sodobne tehnologije.

Pomen ustvarjalnih dejavnosti

Ena izmed mnogih rešitev za razvoj otroške domišljije so tudi kreativne in ustvarjalne dejavnosti. Pa naj gre za likovne dejavnosti, dejavnosti modeliranja, dejavnosti kreativnega pisanja, športne dejavnosti itd.

Zelo me veseli, ko vidim, kako starši (čeprav še sama nisem v vlogi starša) s svojimi otroki ustvarjajo likovne izdelke, športajo, kuhajo, pečejo slaščice itd. In verjemite veliko je takih.

Veseli me zelo, ko vidim, kako starši s svojimi otroki ustvarjajo likovne izdelke, športajo, kuhajo, pečejo slaščice itd. In verjemite veliko je takih.

Nekaj predlogov aktivnosti

Ker se na Cuker blogu zavedamo pomena otroške domišljije in kreativnosti, smo za vas pripravili nekaj predlogov ustvarjalnih otroških aktivnosti. Najdete jih na povezavi.

Je radovednost lepa čednost?

Letos se teden otroka navezuje na pojem; radovednost.

Že od nekdaj nisem razumela reka, da radovednost ni lepa čednost. Zakaj le?

Biti radoveden je vendar osnova za vse. S pomočjo radovednosti prihajamo do novega znanja, novih izkušenj, spoznanj, lažje pa tudi dosegamo svoje cilje, ki smo si jih zastavili.

S pomočjo radovednosti prihajamo do novega znanja, novih izkušenj, spoznanj, lažje pa tudi dosegamo svoje cilje, ki smo si jih zastavili.

Zato je radovednost pravzaprav lepa čednost, ki bi se naj pri otrocih čim bolj spodbujala.

Družba po navadi radovednost tretira kot nekaj negativnega in slabega. A bodite čim bolj radovedni in vedoželjni, nekoč vam bodo vse pridobljene izkušnje in spoznanja zagotovo prišle/prišla prav. Med drugim tudi pri dosegi vaših sanj in ciljev.

Viri

  • Zpms. si (2020). Teden otroka. Pridobljeno 3. 10. 2020 iz https://www.zpms.si/programi/teden-otroka/.
  • Otroskeprireditve.si. (2020). Teden otroka. Pridobljeno 3. 10. 2020 iz http://otroskeprireditve.si/kategorije/enodnevni-dogodki/teden-otroka/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor