Literarni kotiček Mačje pustolovščine Za otroke

Nasedli dragulj in maček, ki reši vse skrbi

Pred vami je tretji del zgodbe Mali raziskovalec Visko, ki sem jo napisala sama. Gre pravzaprav za otroško pravljico, ki se prepleta s številnimi pesmicami.

S pomočjo omenjene zgodbe se lahko otroci naučijo veliko novega, hkrati pa se spoznavajo z novimi pojmi.

Veliko naukov in življenjskih sporočil

Poleg besedila, zgodba sestoji iz zanimivih in poučnih pesmi, ki samo dogajanje v zgodbi popestrijo ali ga smiselno dopolnjujejo.

S pomočjo zgodbe se lahko otroci naučijo veliko novega, hkrati pa se spoznavajo z novimi pojmi. Poleg besedila, zgodba sestoji iz zanimivih in poučnih pesmi, ki samo dogajanje v zgodbi popestrijo ali ga smiselno dopolnjujejo.

Glavni lik v zgodbi je mali muc Visko, ki se poda na pustolovščino. Pri njegovem podvigu se mu pridružijo še ostale živali. Tako skupaj odkrivajo, kaj je prav in kaj narobe.

Zgodba je za otroke privlačna, hkrati pa vsebuje veliko poučnih naukov, ki jih lahko otroci usvojijo.

Veronika Pirman, Mali raziskovalec Visko, 3. del

Nasedli dragulj (5. poglavje)

Mačji raziskovalec Visko se je nato odpravil naprej. Kmalu mu je po želodcu začelo kruliti. Od njegovega zadnjega obroka je namreč že minilo veliko časa.

Naenkrat pa je ob morju zagledal nekaj bleščečega. Že je mislil, da vidi dragulj, ko pa se je bleščeči stvari približal, pa je ugotovil, da gre za žival. Zagledal je ribo, ki se je tresla in zvijala.


»Prosim, prosim dragi muc pomagaj mi, pomagaj mi,« je Viska moledovala riba.
»Draga ribica, povej mi, kaj se ti je zgodilo in kako ti lahko pomagam?«
»Prosim, pomagaj mi dragi muc. Z mamo sva plavali v plitvini morja, ko pa je kar naenkrat prišel veliki val in me odnesel na obalo. Na obali sem obtičala in sedaj ne morem več nazaj v morje. Pomagaj mi!«
Visku se je riba zasmilila. Čeprav so se mu ob pogledu na ribo cedile sline, se je odločil, da ji bo pomagal.

Kar naenkrat pa je zaslišal oglašanje galeba.
»Pohiti, pohiti muc!« je riba rotila Viska. »Hitro mi pomagaj nazaj v morje, saj me bo v nasprotnem primeru ujel in pohrustal galeb! Pohiti, pohiti!«
Ko je Visko pogledal v nebo, je opazil, da se proti njima z naglo hitrostjo res bliža galeb. Ribo je urno zagrabil za njen rep in jo odvlekel v morje. Riba si je oddahnila in zadovoljno zaplavala proti mami, ki jo je vsa zaskrbljena čakala v plitvini.

Do Viska je prišel galeb in se nad njim začel razburjati: »Joj ti pa si res en trapasti mačkon. Zakaj si ribo spustil nazaj v morje, zakaj? Sedaj pa sem ostal brez malice!«
»Veš kaj dragi galeb, tudi jaz sem sestradan in bi ribo z veseljem pohrustal za malico. Vendar pa sem ribici pomagal nazaj v morje zato, ker me je to prosila.«
Visko je nadaljeval: »Veš galeb, prav je, da si med seboj pomagamo. Ti in jaz sva pač ostala brez malica, si bova pa za pod zob poiskala nekaj drugega. Ribica pa je srečna, saj lahko še naprej svobodno plava s svojo mamo. Sploh pa, ali ni nekaj najlepšega, ko lahko drugemu pomagaš?«
Galeb je samo zavzdihnil in odletel naprej.


Ribica plava po morju,
ko nekaj strašnega se zgodi.
Ribico odnese na obalo,
le kaj naj zdaj naredi.
Lačni galeb se približuje, že kljun oblizuje si,
a na srečo se Visko pojavi,
in vedno reši čisto vse stvari
.

Lovski rekord

Visko je nadaljeval iskanje svojega strica Feliksa. Ko je tako hodil po plaži, pa je kar naenkrat zaslišal nenavadne glasove. Ko se je glasovom približal, je zagledal črne ptice. Visko je ugotovil, da so črne ptice pravzaprav kormorani. Spomnil se je, da mu je mama vedno govorila, da se kormorani zelo dobri ribiči.


Črna ptica se kar naenkrat v morje potopi,
ko pa na plano spet pride,
v kljunu veliko ribo drži.
Spretna plavalka tale ptica je res,
pot ji ne prekriža nobena ladja, mreža ali ribiški privez.

Kormoran, Wikipedija, org., https://sl.wikipedia.org/wiki/Kormoran


Eden izmed kormoranov je stal na sredini, ostali pa so stali okoli njega in ga kljuvali po glavi. Visko je odhitel do kormoranov, da bi jih povprašal, zakaj to počnejo.


»Ja, kormorani, vi neustrašni ribiči. Kaj pa vendar počnete?«
»Kormorani kaznujemo kormorana Tinka, saj je naredil veliko neumnost,« je Visku odgovoril kormoran po imenu Edi.
»Kaj takega pa je naredil Tinko, da ga tako grdo kaznujete?« jih je vprašal Visko.
»Danes zjutraj smo pod vodo lovili ribe. Ujeli smo veliko rib in ulov je bil res dober, da se razume,« je rekel kormoran Edi.
Nato pa je nadaljeval: »Med ribolovom pa sem opazil res ogromno ribo. Že ko sem jo hotel ujeti, pa je pred mano zaplaval Tinko. In glej ga zlomka, riba se ga je ustrašila in odplavala stran.«
»Torej ubogega Tinka kaznujete zgolj zato, ker niste ujeli ogromne ribe?« je bil začuden Visko.
»Zaradi Tinka in njegove nerodnosti nisem mogel postaviti novega rekorda. Če bi ujel ogromno ribo, bi se lahko zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov, kot tisti kormoran, ki je ujel največjo ribo!« se je pritoževal Edi.
»Pa saj sem ti rekel, da slabo vidim, ker sem izgubil očala,« mu je odgovoril Tinko. »Pred tabo nisem zaplaval zanalašč, ampak zato, ker nisem videl ničesar in ker sem se izgubil. Poleg tega pa sem se ti že vsaj desetkrat opravičil.«
»Ne zanima me, naredil si hudo napako. In zaslužiš si kazen,« je bil strog Edi.

Kormorani so Tinka kljuvali naprej, ta pa je od bolečine zastokal.
»Kormorani, nehajte!« je zaklical Visko.
Kormorani ga niso upoštevali in s kljuvanjem nesrečnega Tinka nadaljevali.
»Kormorani, nehajte!« je še enkrat, tokrat glasneje, zaklical Visko.
Kormorani so se obrnili proti Visku, ki jim je ukazal, da mu naj prisluhnejo.
»Kormorani, moja mama vedno pravi, da je zelo pomembno, da znamo drug drugemu odpuščati. Sploh pa v primeru, ko posameznik prizna svojo napako in ko se opraviči, tako kot je to storil vaš Tinko. Tinko vam je še pojasnil, da je pred kormorana Edija zaplaval po nesreči zato, ker je slaboviden. Namesto, da Tinka kljuvate po glavi, mu raje pomagajte poiskati njegova očala. Še prej pa bi bilo tudi prav, da se mu opravičite,« je še dodal Visko.

Kormorani so se nekaj časa obotavljali, naposled pa so se Tinku le opravičili. Nato so skupaj z Viskom začeli iskati Tinkova očala.


Čez nekaj časa je eden izmed kormoranov našel Tinkova očala, ki so bila zakopana v pesku. Tinko je bil presrečen. Visku in prijateljem kormoranom se je zahvalil.

Nadaljevanje sledi kmalu!

Viri

  • Wikipedija, org. (2020). Kormoran. Pridobljeno 19. 9. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Kormoran

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor