Intervju Prosti čas Za dušo

“Ko plešem, je cel svet lahkoten in brez težav”

Na Cuker blogu z veseljem podpiramo mlade in nadarjene ustvarjalce.

Skratka ljudi, ki skozi svojo ustvarjalnost in inovativnost pripovedujejo zgodbo.

Zato v kategoriji “Intervju” vsake toliko časa objavimo pogovor z navdihujočim posameznikom/posameznico.

In tudi tokrat je tako.

Logo

Dan, ko slavijo umetniki giba

Ali ste vedeli, da vsako leto, 29. aprila, praznujemo svetovni dan plesa?

Na ta dan praznujejo svoj praznik umetniki in umetnice, ki se izražajo preko gibov svojega telesa in skozi gibanje pripovedujejo zgodbo.

Okoli plesa pa se je tokrat vrtel tudi cukrov pogovor.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je 117651510_2649849931899433_6634949874481086711_n.jpg

Kreativni prostor v katerem se otroci počutijo dobro

V okviru tokratnega intervjuja vam predstavljamo kreativni center, poimenovan Kreativni Kamp.

Gre za projekt, pri katerem se otroci izražajo preko različnih zvrsti plesa.

Morda je risanka
vir: Facebook profil Kreativni Kamp

Ne gre pa zgolj za plesno šolo.

Poleg plesa ponuja center tudi številna druga področja, na katerih so otroci ustvarjalni. V okviru centra namreč mali nadobudneži tudi glasbeno in likovno ustvarjajo.

Celoten projekt predstavlja prostor, v katerem se otroci počutijo varno, sprejeto, predvsem pa svoj čas preživljajo kreativno in koristno.

Kreativni center je nastal poleti, leta 2021, tečaji v samem centru pa so se začeli izvajati septembra istega leta.

Kreativni projekt so zasnovali mladi, inovativni in ambiciozni ustvarjalci.

Morda je slika naslednjega: besedilo
vir: Facebook profil Kreativni Kamp

Kadar plešem, se počutim srečno

V tokratnem intervjuju sem se pogovarjala z Katjo Lipej, eno izmed ustanoviteljic Kreativnega Kampa, ki v plesnem centru upravlja tudi delo vodje plesnih programov. Mlada umetnica poučuje tudi plesni vrtec in hip hop, poleg tega pa je animatorka, scenografinja in kostumografinja.

Ples mi pomeni zelo veliko. Skozi ples lahko izražam svoja razmišljanja, svoje ideje in domišljijo. Kadar plešem se počutim srečno in zdi se kot, da je cel svet lahkoten in brez težav”, pravi Katja.

Z mlado umetnico, sva se pogovarjali o kreativnem centru, o povodu za njegovo ustanovitev, o njegovi ponudbi, o vplivu koronavirusa na plesne šole in še in še.

Morda je slika naslednjega: ena oseba ali več in besedilo, ki pravi »54 tako zadnjih KATJA LIPEJ Pozdravljeni moje Katja. animatorka, organizatorka dogodkov vodja programov kreativnem plesalka tekmovalka, redno udeležujem tečajev vzgoje izobraževanja otrok. Od ar pomnem ada plešem, rišem, pojem dam kreativns spremlja od vzgojiteljica predšolskih otrok, vsak rezivljam našimi najmlajšim varstvih šoli. Poleg tehničnega znanja, otrokom dajem možnost razvijanja domišljije kreativnosti, vsak izmed njih unikatnega Moje sovedno premišljeno pripravljene otroci poleg kozi azlične teme rejemajo znanie svetu. Mislim imam ogromno znanja in akam dag delim vami. KREATIÚNI HAMP Kata kreativnikamp.si«
vir: Facebook profil Kreativni Kamp

Zelo je pomembno na kakšen način pristopiš k otroku

1. Od kod ideja za ustanovitev plesnega centra? Kaj je bil glavni povod za njegovo ustanovitev?

Že kot mala punčka sem sanjala, da bom imela svoj studio, v katerem bom učila otroke plesat ter, da bom izdelovala kostume, sceno in ustvarjala otroške predstave. Veliko let sem se izobraževala in tako pridobila znanja ter izkušnje na različnih področjih umetnosti, med drugim tudi na področju vzgoje in izobraževanja.

Ker sem zelo delovna in ambiciozna oseba, sem vedno stremela k boljšemu, moje ideje in želje pa so bile velikokrat zapostavljene. Pa tudi občutek, da nisem svobodna pri delu in odvisnost od nadrejenih, me je utesnjevala in večkrat posledično tudi zatrla mojo kreativnost.

Lani se mi je ponudila priložnost, da začnem svojo samostojno pot in mislim, da je bil to pravi trenutek, da sledim svojim sanjam. Hvaležna sem za vso podporo najbližjih, saj mi brez njih sigurno ne bi uspelo.

Ponudila se mi je priložnost, da začnem svojo samostojno pot in mislim, da je bil to pravi trenutek, da sledim svojim sanjam.

2. Komu vse je namenjen vaš plesni center?

Tečaji Kreativnega Kampa so namenjeni vsem predšolskim in osnovnošolskim otrokom, ki kažejo zanimanje za gibanje in umetnost.

Tečaji so namenjeni vsem predšolskim in osnovnošolskim otrokom, ki kažejo zanimanje za gibanje in umetnost.

Morda je slika naslednjega: besedilo
vir: Facebook profil Kreativni Kamp

3. Katere zvrsti plesa ponuja kreativni center?

Trenutno ponujamo tri različne plesne programe; Plesni vrtec, Jazz ballet in Hip hop.

Otroci imajo na voljo; Plesni vrtec, Jazz ballet in Hip hop.

4. Nam lahko bolj podrobno opišeš omenjene zvrsti plesa?

V plesnem vrtcu, se otroci učijo prvih plesnih korakov in se spoznavajo z različnimi plesnimi stili, kasneje, ko vstopijo v osnovno šolo pa se odločijo, ali jim je bolj všeč jazz balet, ki je bolj nežen in umirjen ples, ali pa hip hop, ki je bol živahen. Nekateri se odločijo za oboje, zato lahko pri nas obiskujejo tudi različne programe hkrati.

Otroci lahko obiskujejo različne programe hkrati.

5. Kje potekajo treningi?

Treningi potekajo na treh lokacijah in sicer v Žalcu, Celju in Šentjurju.  

Treningi potekajo v Žalcu, Celju in Šentjurju.  

Morda je slika naslednjega: 1 oseba in besedilo, ki pravi »yd URNIK ŠENTJUR 1KC Šentjur, Ulica Dušana Kvedra 46, Šentjur MY PONEDELJEK TOREK SREDA 16:30-17:15 ČETRTEK PETEK MIN1HIT MINI HIT 3-5let 17:30-18:30 MAX HIT 6-8let PLESNI PROGRAMI PRIJAVE: info@plesnival.si PLESNI VaL KREATIUNI HAMP kreativnikamp.si Ayo«
vir: Facebook profil Kreativni Kamp

6. Kdo vse sodeluje v plesnem projektu Kreativnega Kampa?

Ekipo poleg mene sestavljajo še; Matic Trepelj, ustanovitelj in kreativni direktor kampa, Alja Pliberšek, učiteljica Jazz programov in Nejc Trepelj, učitelj hip hopa.

Morda je slika naslednjega: ena oseba ali več in besedilo, ki pravi »55 EKIPA KREATIVNEGA KAMPA Predavateliji temeljijo na kreativnem izražanju, zało bodo otroci deležni veliko ustvarjalnih aktivnosti so ples, likovna umetnost, multimedija glasba. Otroci bodo razvijali svojo domišljijo kreativnost, vse skupaj povezovalo gibanje. Želimo, otroci pomočjo petja, plesa, risanja, fotografiranja. razvijajo, učijo kako izražati svoje občutke skozi umetnost, zraven pas počutijo varno sproščeno. Pole umetnosti, bodo otroci spoznavali tudi ostala področja kot družba, narava, jezik in matematika. Otroci bodo deležni spontanega sporazumevanja angleškem jeziku, spoznali pa bodo tudi prvine drugih tujih jezikov. Alya KRÇATIUNI HAMP Kata kreativnikamp.si kreativnikamp.si«
vir: Facebook profil Kreativni Kamp

7. Kakšen pa je odziv na kreativni center? Ste zadovoljni z njim?

Glede na to, da poslujemo komaj eno leto, smo z rezultati zadovoljni. Res je, da so nas otroci in starši poznali že od prej, zato začetek ni bil tako težak, kot bi bil, če bi začeli iz “čiste nule”.  Mislim, da smo zaradi dobrega dela in dobrega glasu pridobili tudi nove obraze.

Mislim, da smo zaradi dobrega dela in dobrega glasu pridobili tudi nove obraze.

8. Kako pa je koronavirus vplival na plesne šole? Kaj je drugače kot pred korono?

Mislim, da je virus na začetku zelo vplival na plesne šole nasploh. Bili smo primorani odpovedati tečaje. Takrat nismo niti vedeli, kako dolgo bo to trajalo in kaj nas še čaka. Naša edina možna rešitev takrat je bila, snemanje “video tečajev“, da smo vsaj tako ostali v stiku z otroki, je pa motivacija in želja otrok do plesa z dnevi upadala. Odkar imamo Kreativni Kamp na srečo nismo bili prisiljeni v to, da tečaje odpovemo, je pa bilo veliko več razkuževanja, opominjajo otrok, da naj stojijo bolj narazen in upoštevanja vseh varnostnih ukrepov. Največji problem je bil ta, da so otroci eden za drugim hodili v karantene, zato je bilo težko pripraviti točke za nastop, pa tudi otroci niso enakomerno plesno napredovali.

Največji problem je bil ta, da so otroci eden za drugim hodili v karantene, zato je bilo težko pripraviti točke za nastop, pa tudi otroci niso enakomerno plesno napredovali.

Morda je slika naslednjega: 6 oseb, ljudje stojijo in znotraj
vir: Facebook profil Kreativni Kamp

9. Kako je z nastopi/produkcijami plesnih šol v tem času?

V času delovanja Kreativnega Kampa, smo organizirali našo prvo zimsko plesno produkcijo z naslovom Ledeno kraljestvo. Zaradi vseh ukrepov predstave žal nismo mogli izvesti v živo tako, da je bila predstava posneta, starši pa so si jo ogledali preko YouTube kanala.

Ker smo bili za nastopanje pred publiko v tem šolskem letu prikrajšani, smo vsake toliko časa posneli tudi krajši plesni video,  da so otroci kljub situaciji pridobivali izkušnje nastopanja in se spoznali s svetom video produkcije.    

Vse posnetke produkcij Kreativnega Kampa si lahko ogledate na njihovem YouTube kanalu.

11. Načrtujete v kreativnem centru kakšne projekte/dogodke v prihodnosti?

Trenutno pripravljamo nov projekt, nov plesni video, ki bo izšel 29. aprila 2022, na dan, ko obeležujemo svetovni dan plesa. Naslednji dogodek, na katerega se pripravljamo že kar nekaj tednov, pa je naša poletna plesna produkcija z naslovom Mavrična ribica, ki si jo boste lahko ogledali junija. Gre za dramsko-plesno predstavo, na kateri nastopajo otroci, ki obiskujejo naše tečaje, sama zgodba pa uči o odnosih in nas nagovarja k prijaznosti in sklepanju prijateljstev, kar ni vedno tako preprosto.

Morda je ilustracija za: besedilo
vir: Facebook profil Kreativni Kamp

11. Omenila si, da si kostumografinja in scenografinja. Kako poteka priprava omenjenega?

Vse kostume in sceno, ki jo lahko gledalci opazijo na naših dogodkih, predstavah in nastopih si zamislim sama. Najprej narišem skice, potem pa se lotim izdelovanja in šivanja. Ker smo Kreativni Kamp in otroke učimo kreativnosti in samostojnosti, vse pripomočke izdelamo sami. Zaenkrat to počnem jaz ob pomoči domačih, upam pa, da bom lahko kmalu v to ustvarjanje vključila tudi naše mlade kreativce.

Ker smo Kreativni Kamp in otroke učimo kreativnosti in samostojnosti, vse pripomočke za sceno izdelamo sami.

12. Če se še osredotočiva nate. Kakšna je tvoja plesna preteklost?

Moja plesna pot se je začela zgodaj v osnovni šoli, ko me je sošolka prepričala, da sva poleg plesnih v šoli, začele obiskovati tudi  tečaje hip hopa v  plesni šoli Imani Brežice. Nekaj let kasneje, sem prevzela šolsko mlajšo plesno skupino in plesno skupino vrstnic in za njih pripravljala točke, tako da me je to ustvarjanje točk zanimalo že zelo zgodaj.  V času kasnejšega šolanja na Gimnaziji Celje Center, sem ples nekoliko opustila. Po letih premora pa sem plesno šolanje nadaljevala, najprej v plesni šoli Moove, kjer sem tekmovala v kategoriji hip hop skupine in pari, ter učila predšolske in osnovnošolske otroke prvih plesnih korakov. Moja tekmovalna in pedagoška pot se je nadaljevala v Plesnem Valu Celje, kjer sem prijela veliko znanja in izkušenj. Kljub temu pa je bila moja želja po samostojnem in večjem ustvarjanju prevelika, zato sva se v lanskem letu z Maticem odločila, da odpreva svoj Kreativni center, kjer učim programe plesnega vrtca in hip hopa, ob enem pa sem tudi vodja plesnih programov in tako skrbim, da vsi tečaji potekajo kvalitetno.  

13.   Kaj ti pomeni ples? Meniš, da lahko ples deluje terapevtsko?

Ples mi pomeni zelo veliko. Skozi ples lahko izražam svoja razmišljanja, svoje ideje in domišljijo. Kadar plešem se počutim srečno in zdi se kot, da je cel svet lahkoten in brez težav. Zaradi plesa sem spoznala veliko prijateljev in prav zato ima ples zame še večjo vrednost.  Plešem čisto vsak dan, pa naj bo to med treningom, doma, ko sesam in pomivam posodo, ali pa samo v mislih, ko poslušam petje ptic ali se vozim s kolesom. Zelo sem hvaležna, da me je plesna pot peljala tako daleč, da je ples danes moj hobi, s katerim plačam položnice.

Zelo sem hvaležna, da me je plesna pot peljala tako daleč, da je ples danes moj hobi, s katerim plačam položnice.

13. Ali smatraš ples bolj kot šport ali kot umetnost?

Ples je zame tako šport kot tudi umetnost.

Ples je šport, saj mora vsak plesalec razvijati osnovna gibanja kot so ravnotežje, motorika, gibljivost in moč.

Je pa ples tudi umetnost, saj plesalce primerjam s slikarji, ki s svojimi telesi rišejo po prostoru, tako kot kot slikar po papirju. Vsak izdelek plesalca je unikaten in drugačen, pa naj ga s telesom naslika otrok ali pa profesionalni plesalec. Tudi otroke, ki jih učim, želim naučiti kreativnega gibanja, ki izhaja iz njih samih in niso le kopija mojega gibanja.  

Vsak izdelek plesalca je unikaten in drugačen, pa naj ga s telesom naslika otrok ali pa profesionalni plesalec.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je 117651510_2649849931899433_6634949874481086711_n.jpg

14.   Kaj je po tvojem mnenju lastnost kvalitetne plesne šole?

Po mojem mnenju imamo velik vpliv na kvaliteto plesne šole prav pedagogi. Vedno govorim, da ni nujno, da je dober plesalec tudi dober pedagog, od svojih zaposlenih pa želim, da se ves čas izobražujejo, ne samo na področju plesa, ampak tudi na področju vzgoje in izobraževanja. Zelo je namreč pomembno na kakšen način k otroku pristopiš, sploh k mlajšim otrokom, pri katerih je razvoj še hitrejši, zato je res pomembno, da je vsaka ura z njimi premišljeno pripravljena, da lahko mladi nadobudneži hitro in kvalitetno napredujejo v pravo smer.  Na kvaliteto plesne šole vplivajo tudi dodatne aktivnosti, ki jih ponujamo otrokom. Od dodatnih delavnic, piknikov, druženj itd. Stremimo namreč k temu, da bi ustvarili skupnost otrok in njihovih staršev, ki bi se med seboj povezovali.

Zelo je pomembno na kakšen način pristopiš k otroku, sploh k mlajšim otrokom, pri katerih je razvoj še hitrejši, zato je res pomembno, da je vsaka ura z njimi premišljeno pripravljena, da lahko mladi nadobudneži hitro in kvalitetno napredujejo v pravo smer.

Morda je seznam besedilo
vir: Facebook profil Kreativni Kamp

15. Bi na koncu želela še bralcem kaj sporočiti?

Vse starše bi rada pozvala k temu, da svoje najmlajše vpišejo k nam in tako postanejo del naše kreativne zgodbe. Zagotovim vam lahko, da so otroci pri nas v dobrih rokah in da stremimo k temu, da ne bodo rasli zgolj v boljše plesalce, glasbenike in na splošno kreativce, ampak, da bodo rasli tudi v razgledane, iznajdljive, delovne in spoštljive posameznike.

V kreativnem centru stremimo k temu, da otroci ne bodo rasli zgolj v boljše plesalce, glasbenike in kreativce, ampak, da bodo rasli tudi v razgledane, iznajdljive, delovne in spoštljive posameznike.

Morda je seznam besedilo
vir: Facebook profil Kreativni Kamp

Vse čudovite plesne projekte in informacije o Kreativnem Kampu najdete na njihovi Facebook strani ali na njihovi spletni strani.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor