Intervju Prosti čas Za dušo Za otroke

Dobrodošli v svetu mitov in legend

Na Cuker blogu z veseljem podpiramo mlade in nadarjene ustvarjalce.

Skratka ljudi, ki skozi svojo ustvarjalnost in inovativnost pripovedujejo zgodbo.

Zato v kategoriji “Intervju” vsake toliko časa objavimo pogovor z navdihujočim posameznikom/posameznico.

In tudi tokrat je tako.

Logo

Kdaj ste nazadnje “ujeli” kakšno vilo ali zmaja?

No, jaz vile ali zmaja tokrat nisem ujela, sem se pa pogovarjala z Mašo Rus, ustanoviteljico ustvarjalnega in zanimivega projekta, ki nosi mistično ime Zmaj in vila.

Opis ni na voljo

Projekt je zastavljen večplastno, njegova posebnost, ki me je še posebej privlačila, pa je, da “odstira” številne zanimive mite in legende, ki so znane malo komu.

Ali ni super, da poleg tega, da se odpravite na lepo lokacijo in si ogledujete njene znamenitosti, mimogrede o tej lokaciji izveste še kakšen zanimivi mit ali legendo? No, zmaj in vila vam bosta zagotovo zaupala zanimive mite in legende, ki bodo obiskani lokaciji dali nov pečat.

V omenjenem projektu so združeni tako kulturna dediščina kot tudi izobraževanje in kreativni turizem.

Opis ni na voljo

Pustolovska učiteljica in raziskovalka mitov

Maša, ki je v prvi vrsti ljubeča mama, je učiteljica razrednega pouka. Domišljije in zamisli ima na pretek, kar ji sigurno pride prav tako pri njenem projektu, kot tudi pri opravljanju njenega poklica.

Ni namreč skrivnost, da je projekt Zmaj in vila v prvi vrsti namenjen otrokom. Le-ti lahko v okviru projekta spoznavajo kulturo (mite, legende) na zabaven in ustvarjalen način.

Projekt Zmaj in vila je v prvi vrsti namenjen otrokom.

Za Mašo bi res lahko rekli, da je super učiteljica, saj pravi, da skuša pri svojem delu vsako zadevo spremeniti v didaktično igro. Kot vemo, pa je omenjena metoda danes pri učenju otrok skoraj nepogrešljiva.

Opomba: Didaktična igra je igra v okviru katere otroci poleg tega, da se igrajo, pridobijo tudi nova znanja s številnih področij. Lahko bi rekli, da gre za učenje na zabaven način.

Pustolovska učiteljica zase tudi pravi, da zelo rada potuje in raziskuje druge kulture. Mimogrede vam bo zaupala, kakšno zanimivo prigodo, ki se ji je zgodila na potovanju ali raziskovanju tuje kulture. Vse omenjen izkušnje pa še kako dobro vpleta v svoj projekt in ga tako dodatno obogati.

Opis ni na voljo

Znano je, da je ekipa projekta močnejša, če v njem sodelujejo ljudje, ki se dopolnjujejo v zamislih in ki si zaupajo. Tudi v projektu Zmaj in vila ni nič drugače.

Za umetniški del projekta tako skrbi Mašin partner Luigi Mendez.

Vabljeni k zanimivemu in mističnemu pogovoru!

Opis ni na voljo

Krojaček in druge zanimive štajerske legende

Maša, projekt Zmaj in vila združuje različne stvari. Od raziskovanja mitov, do otroških delavnic in odstiranja popotniških prigod. Kaj pa je glavno vodilo oz. rdeča nit projekta?

Potovati, raziskovati in spoznavati zanimive zgodovinske zgodbe, mite in legende. Na vsako naše potovanje oz. izlet gresta z nami lutki zmaj in vila, ki preko majhne predstave najini hčerki povesta zgodbo in predstavita kraj na zelo dramatičen, igriv način.

Na vsako naše potovanje oz. izlet gresta z nami lutki zmaj in vila, ki preko majhne predstave najini hčerki povesta zgodbo in predstavita kraj na zelo dramatičen, igriv način.

Opis ni na voljo

Pri naših izdelkih oz. storitvah za širšo javnost pa smo se osredotočili na mesto Maribor, saj tukaj živimo in poznamo okolje. Zato bodo ljudje preko izdelkov in storitev spoznali mesto Maribor, kulturo, zgodovino in predvsem lokalne mite in legende na zabaven način.

Ljudje bodo preko izdelkov in storitev spoznali mesto Maribor, kulturo, zgodovino in predvsem lokalne mite in legende na zabaven način.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 118558550_930029914185438_1457068382108028918_n.jpg

Kaj vse združuje tvoj projekt oz. s čim vse se ukvarjaš v okviru svojega projekta? Kdaj ste ga ustanovili?

Projekt je zaživel prejšnje poletje, a trenutno je v fazi počivanja, saj se zaradi drugega dela nimava časa posvečati Zmaju in vili. Letošnjo sezono bomo preskočili tudi zaradi prihoda novega družinskega člana.

V nastajanju sta družabna igra in knjiga Pravljični Maribor. Sicer pa imamo v okviru projekta tudi vodene oglede mesta Maribor, kjer zmaj in vila (maskoti) s pomočjo lutk in iger pripovedujeta lokalne mite in legende. Možno je tudi praznovanje rojstnega dneva v naravi, kjer so igre tematsko vezane na mite, legende in preteklost.

V okviru projekta imamo tudi vodene oglede mesta Maribor, kjer zmaj in vila (maskoti) s pomočjo lutk in iger pripovedujeta lokalne mite in legende.

Opis ni na voljo

Komu je namenjen projekt?

Projekt Zmaj in vila je namenjen otrokom, družinam, vrtcem, šolam. Vsem, ki si želijo nekaj poučnega in obenem zabavnega. Namenjen pa je tudi turističnim organizacijam, turistom, popotnikom… V izdelkih Zmaja in vile so združeni kulturna dediščina, izobraževanje in kreativni turizem.

V izdelkih Zmaja in vile so združeni kulturna dediščina, izobraževanje in kreativni turizem.

Opis ni na voljo

Kaj je bil povod za ustanovitev projekta?

V prvi vrsti predvsem ta želja po raziskovanju in odkrivanju preteklosti. Ter seveda moje učiteljsko nagnjenje, da vsako zadevo spremenim v didaktično igro. Temu je botrovalo tudi pomanjkanje dejavnosti za otroke, kjer spoznavajo svojo kulturo na zabaven način.

Zakaj ime Zmaj in vila?

Želeli smo dva lika, ki sta v slovenskih mitih in legendah zelo popularna oz. priljubljena. Vila je ženski lik, nežen in prijazen in z njo se lahko identificirajo predvsem dekleta, na drugi strani pa je zmaj bolj fantovski, močen, mogočen, rahlo strašen. Čeprav naš zmajček je sicer radoživ, neroden, nagajiv in norčav ter spravlja otroke v smeh. Vila pa ga potem nauči pravil obnašanja itd.

Vila je ženski lik, nežen in prijazen in z njo se lahko identificirajo predvsem dekleta, na drugi strani pa je zmaj bolj fantovski, močen, mogočen, rahlo strašen.

Opis ni na voljo

Od kod »črpaš« vsebino za projekt?

Vsebino jemljem iz knjig oz. ljudskih pripovedk, mitov in legend, nekaj pa tudi iz same zgodovine. Predelam ogromno količino gradiva in potem izluščim bistvo ter najbolj zanimive informacije, le-tem pa potem dodam zabavno, igrivo noto, da jih čim bolj približam otrokom.

Kako je bil projekt sicer sprejet? Ali meniš, da ljudje dobro sprejemajo tovrstne projekte?

S projektom smo komaj začeli. Izvedli smo nekaj dogodkov, ki so bili dobro sprejeti in ljudem je zelo zanimivo, kaj počnemo, nekateri že sprašujejo, kdaj bosta izšla izdelka.

Opis ni na voljo

Ali meniš, da ljudje na splošno dobro poznajo mite in legende?

Po mojih izkušnjah miti in legende niso dobro poznani, so pa ljudje zanje zainteresirani. Knjige in zgodbe so včasih dolge ter znajo biti tudi zelo temačne, zato jih po navadi jaz malo prilagodim otrokom.

Miti in legende niso dobro poznani, so pa ljudje zanje zainteresirani.

Zakaj se “tvoji” miti in legende najbolj osredotočajo na Maribor in okolico?

Trenutno predvsem raziskujem mite in legende Maribora in okolice predvsem zato, ker tukaj živim in me izredno zanima, kako so živeli moji predniki. Sicer pa kamorkoli gremo na izlet ali potovanje, vedno najprej predelamo mite in legende. In res jih je po celem svetu polno, tudi v najbolj odročnih vasicah tega sveta.

Mitov je po celem svetu polno, tudi v najbolj odročnih vasicah tega sveta.

Opis ni na voljo

Zakaj je Zmaj in vila unikaten projekt?

Ker združujemo različna področja. Jaz imam večletne izkušnje s področja animacije otrok kot tudi poučevanja, po drugi strani pa iz potovanj in turizma. Moj partner Luigi, ki mi tudi pomaga pri projektu, ima izkušnje z glasbo, produkcijo, gledališčem… In vse to združujeva v zaokroženo celoto.

Opis ni na voljo

Na koncu pa me še zanima, kaj je po tvojem mnenju glavna lastnost dobrega projekta?

Da je uporaben, zanimiv, inovativen. Da se udeleženci preko igre nekaj naučijo, kar jim bo za vedno ostalo v spominu. Predvsem pa, da jih obogati.

Opis ni na voljo

Projekt Zmaj in vila lahko spremljate na facebook strani ali na Instagramu.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor