Cuker raziskuje Cukrov potep Prosti čas

Velikonočna praznovanja po svetu

Pred vrati je pomemben praznik; velika noč.

Gre za pomemben krščanski praznik, ki ga praznujejo po celem svetu.

Seveda pa se praznovanje omenjenega praznika in tradicije povezane z njim, po svetu razlikujejo.

Cuker blog vam v današnjem prispevku predstavlja neka zanimivih velikonočnih tradicij po svetu.

Naj se velikonočno potovanje prične!

Prva postaja: Finska, Švedska, Danska

Na Finskem, Švedskem in Danskem je razširjena prav posebna velikonočna tradicija; otroci, preoblečeni v čarovnice in čarovnike v velikonočnem času hodijo od hiše do hiše in prosijo za čokoladna jajčka ali denar. V rokah nosijo tudi posebno okrasje iz mačic in barvnih trakov, podobno butari. Gre za posebno tradicijo, v okviru katere otroci vsem, ki jih obiščejo zaželijo zdravja, z butaro pa odganjajo slabe stvari. (vir: www.vandraj.si, 2023)

Druga postaja: Avstralija in Nova Zelandija

Pojdimo na južno poloblo. Avstralija je znana po svoji biotski pestrosti in je domovina številnih unikatnih živalskih vrst (kenguru, dingo, vombat, koala). Ni čudnega, da je v velikonočnem času pri njih namesto čokoladnega zajca razširjen čokoladni bilbi. Gre za avstralskega vrečarja, ogroženo vrsto, ki je zelo podobna zajcu. Zajec je namreč invazivna vrsta tako v Novi Zelandiji, kot v Avstraliji, posledično pa nima dobrega pomena. Pred tremi desetletji so sprožili kampanjo, v okviru katere so vse čokoladne zajce spremenili v čokoladne bilbije.

V Novi Zelandiji v velikonočnem času priredijo lov na zajce, ki so na tistem področju prav tako invazivna vrsta. (vir: www.vandraj.si, 2023)

vir: Bilbi, https://ventilatorbesed.com/veliki-bilbi/

Tretja postaja: Grčija

V Grčiji je razširjena posebna tradicija; razbijanje krožnikov. Podoben proces pa se odvija tudi v velikonočnem času. Na otoku Krf v tem času namreč iz balkonov na ulico mečejo lonce iz gline. Ta nenavadna navada naj bi imela dva izvora: po eni teoriji naj bi izvirala iz 16. stoletja, ko so ljudje na tak način opravili “spomladansko čiščenje”, druga razlaga pa pravi, da naj bi pok, ki nastane pri razbijanju posode, spominjal na potres, ki se je zgodil po Kristusovem vstajenju. (vir: www.vandraj.si, 2023)

Četrta postaja: Argentina

V Argentini slavijo praznik kar 6 tednov. Praznovanje se imenuje Carneval. V tem času se vse odvija okoli tradicionalnih oblačil, plesa, petja, kulinarike ponekod pa tudi vina. Vsaka argentinska regija ima namreč v tem času svoje običaje in navade, se pa vsa praznovanja zaključijo z ognjemetom. In kaj je pomen vseh teh praznovanj? Praznovanja naj bi v tem času ljudi opominjala na pomen naravnih bogastev; zemlje, sonca in dežja. (www.bibaleze.si, 2019)

Peta postaja: Gvatemala

V Gvatemali je razširjena barvita velikonočna tradicija. Lokalni umetniki za ta čas izdelajo prelepe, barvite preproge, ki jih pogrnejo po tlakovanih ulicah. Na veliki petek se ljudje sprehodijo po teh preprogah v t.i. velikonočni procesiji. (vir: www.vandraj.si, 2023)

Šesta postaja: Francija

V Franciji v tem času izdelujejo omleto velikanko. Ta tradicija je stara natanko 50 let in prihaja iz francoskega mesta Bessières. Omleto pečejo ljudje prostovoljno, narejena pa je iz ogromnih količin sestavin. Ljudje kasneje omleto tudi pojedo. Omenjeno tradicija naj bi imela korenine iz časa Napoleona. (vir: www.vandraj.si, 2023)

Sedma postaja: Norveška

Vrnimo se nazaj v Skandinavijo, natančneje na Norveško. V tej državi so v velikonočnem času pravi hit kriminalke, tako kriminalni filmi, kot tudi kriminalne knjige. Še več, embalaža živil v trgovinah je v tem času celo poslikana s kratkimi kriminalnimi zgodbami ali stripi. V tem času se Norvežani tudi pogosto odpravijo na smučanje, v okviru počitnic pa pripravljajo tudi velikonočne dobrote. (www.bibaleze.si, 2019)

Viri:

  • https://www.vandraj.si/7-zanimivih-velikonocnih-tradicij/,
  • https://www.bibaleze.si/prosti-cas/za-veliko-noc-kar-tri-tedne-pocitnic.html,
  • https://ventilatorbesed.com/veliki-bilbi/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor